Hayvancılık Hibe Destekleri – Besicilik Teşvik ve Krediler
Damızlık ve yerli üretim desteklenecek. Koç-teke, manda, ipekböceği, arı, kaz ve hindi yetiştiriciliği gibi hayvancılık faaliyetleri mercek altına alındı. Damızlık ve ticari modern işletme kuracaklara yüzde 50 ile 100 arasında hibe desteği verilecek…
İçeriğe Ait Başlıklar
Hayvancılıkta yerli üretime büyük destek
HAYVANCILIKTA Yerli Üretimi Destekleme Modeli’ni hayata geçirmek için atılan adımlar hızlanıyor. Artan kırmızı et talebini karşılamak, damızlık üretimini geliştirmek, meraları rasyonel kullanmak, buzağı ölümlerini önlemek için yeni bakış açısı ortaya koyan yeni model çerçevesinde hayvancılığa yatırım yapan kazanacak. Koç-teke, manda, ipekböcekçiliği, arıcılık, kaz ve hindi yetiştiriciliği gibi hayvancılık faaliyetlerinde damızIık ve ticari modem işletme kuracaklara yüzde 50 ile yüzde 100 arasında hibe desteği verilecek. Doğu Anadolu Projesi (DAP). Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP). Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımları desteklenecek. Koyun-keçi işletmelerine, damızlık erkek hayvan alımı yatırımlarına hibe desteği verilecek.
Çalışmaların tamamlanmasının ardından küçükbaş hayvancılık, organik hayvancılığı destekleme kalemleri arasına alınacak. 35 ilde damızlık gebe düve üretim merkezleri kurulacak. Damızlık düve üretim merkezlerinin kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla 23 ilin proje onay süreci 2016’da tamamlanırken, inşaat yatırımı, alet-ekipman ve buzağı alımı tamamlanan projelere 2017 yılında yüzde 50 hibe desteği verilecek. 2017 yılı şubatta kalan 12 il için yeniden proje çağrısı ilam yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bütçe yılı içerisinde yetiştirilemeyen projelerin ödemelerini 2018’de gerçekleştirecek.
MERA HAYVANCILIĞI BÖLGELERİ
Yeni hayvancılık modeli çerçevesinde hayata geçirilen projelerden biri de mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri olacak. Meraların daha etkin ve verimli kullanılması, otlatma kapasitelerinin arttırılması amacıyla mera ıslah projelerini destekleyen Bakanlığın, Başbakanlığa gönderdiği düzenlemenin Bakanlar Kurulu Kararı olarak hayata geçirilmesiyle 30 il mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi ilan edilecek. Geçen yıl 75 TL’den 550 TL’ye çıkarılan buzağı desteği, bu yıl da uygulanacak.
Mevzuat çalışmalarının tamamlanmasının ardından, yetiştiricilik bölgesinde buzağı başına 200 TL ilave destek verilerek, destek tutarı 750 TL’ye çıkarılacak. Buzağı destek ödemeleri 2017’de doğanlar için yıl içinde başlayacak ve 2018’de de devam edecek. Üç yılda 350 bin baş gebe düve ülke sürüsüne katılacak. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde damızlık düve alım-larmın desteklenmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde et sığırcılığına uygun 200 başa kadar düve alımma yüzde 30 hibe desteği verilecek. “Hayvancılık yaparım” diyene kaç baş hayvan barmdırıyorsa o kadar genişlikte mera tahsis edilecek.
DAMIZLIK ÜRETİMİNE DESTEK
Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli çerçevesinde son olarak hayvancılığa yüzde 100’e varan hibe desteği getiren Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar, Resmi Gaze-te’de yayımlandı. 2017-2019 yıllarında uygulanacak karar ile kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, gelirlerin artırılması, ülkenin damızlık manda, koç-teke ihtiyacının karşılanması, kaz, hindi, arıcılık, ipekböcekçiliği gibi hayvancılık faaliyetlerinde, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için damızlık ve ticari modern işletmelerin kurulması, ithalatın azaltılmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor.
Karara göre gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, 150 baş kapasiteye sahip projeli damızlık manda düve üretimi işletmesi kurması veya mevcut işletmelerin kapasitesini 150 baş olacak şekilde artırması ile bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımları desteklenecek. Manda yetiştiriciliği için yeni inşaat yapımı, rehabilitasyon ve kapasite artırımı, makine alet ve ekipman ile hayvan alımma yüzde 50 hibe desteği verilecek. Damızlık manda desteği 11 ilde uygulanacak. Damızlık manda üretim merkezlerinin kurulacağı iller Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Düzce, Afyonkarahisar, Samsun, Kayseri, Diyarbakır, Muş ve Bitlis olacak. Bu merkezlerle Türkiye’nin manda varlığı ile pazarda talep gören manda sütü, kaymağı, yoğurdu ve etinin üretimi artırılacak.
KOÇ-TEKE ÜRETİMİ
Bu çerçevede damızlık koyun keçi yetiştirici birliklerince 500 baş kapasiteye sahip damızlık koç-teke üretimine yönelik işletme kuracaklar, mevcut işletmelerin kapasitesinin 500 baş olacak şekilde artıranlar, bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını ve bu işletmelerden koç-teke alımı yapacaklar hibeden yararlanacak. Koç-teke ve manda yetiştiriciliği için yeni inşaat yapımı, rehabilitasyon ve kapasite artırımı, makine alet ve ekipman ile hayvan alımı-na yüzde 50 hibe verilecek.
Damızlık koç-teke üretimi desteği 27 ilde verilecek. Yeni hayvancılık modeli ile küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, et verimi yüksek sürüleri oluşturmak, toplam kırmızı et üretimi içinde koyun ve keçinin payını artırarak sığır etine olan baskıyı azaltmak için damızlık koç-teke üretimi merkezlerinin kurulacağı iller şöyle olacak: “Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Sivas, Ordu, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, İğdır, Erzurum ve Erzincan.”
KAZ VE HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Karar çerçevesinde gerçek ve tüzel kişi üreticilerin bin adet damızlık kaz ile bin adet ticari hindi ve 500 adet ticari kaz yetiştiriciliği için yapacakları yatırımlar desteklenecek. Kaz ve hindi yetiştiriciliğinde yeni inşaat yapımı, alet ve ekipman alımı-na yüzde 75 hibe desteği verilecek. Kaz yetiştiriciliğine yönelik projeler Kars, Ardahan ve Muş’ta desteklenecek. Hindi yetiştiriciliği desteği ise Bingöl’de uygulanacak.
Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin 30 adet kovan ile yapacakları arıcılık yatırımları ile tüzel kişiliklerin ipekböceği yetiştiriciliği için yapacakları yatırımlar da bu kapsamda desteklenecek. Arıcılıkta alet ve ekipman alımı ile kovan alımına yüzde 60 hibe desteği, ipekböcekçiliği yapacaklara besleme evi yapımı, alet ve ekipman alımı, dut bahçesi tesisi yapımına yüzde 100 hibe desteği sağlanacak. Bakanlıktan alman bilgiye göre ipekböcekçiliği desteği Diyarbakır’da uygulanacak.
Arıcılık desteklerinden 19 il yararlanacak. Bu iller şöyle belirlendi: “Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şımak, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Hakkari, İğdır, Kars, Muş, Tunceli, Van ve Bayburt.”