Haberler

Hayvancılık Hibe Destekleri – Besicilik Teşvik ve Krediler

BÜYÜK DESTEK

DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımları da desteklenecek. 4 Mart tarihli Resmi Ga-zete’de yayımlanan tebliğe göre damızlık sığır ve koyun-keçi işletme projelerinde yer alan inşaat yatırımı konusunda, belirlenen üst sınır dahilinde gerçekleşme tutarının yüzde 50’si kadar hibe desteği sağlanacak. Bu destekleme ahır-ağıl tadilatı veya yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağılları kapsayacak.

Hibe desteği, projede yer alan damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konusunda ise belirlenen üst sınır dahilinde hayvan alım tutarının yüzde 80’i kadar uygulanacak. Bu destek damızlık boğa, damızlık koç-teke alimim da kapsayacak. İnşaat yatırımı ile damızlık koç-teke alımı yatırım konusu, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki illerde uygulanacak. Damızlık boğa alımı yatırım konusu ise DAP, GAP ile DOKAP’taki illeri kapsayacak.

Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve belirlenen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak. İnşaat işleri ile damızlık boğa, koç ve tekelerin satın alınarak işletmeye konulması, başvurunun onaylanıp yatırımcıya tebliğ edildiği tarihten itibaren bir yıl içinde tamamlanacak. Yatırımın belirlenen sürede tamamlanamaması halinde il proje değerlendirme komisyonunun görüşü doğrultusunda merkez proje değerlendirme komisyonunca yatırımcıya, toplam altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

DESTEKTEN YARARLANMA

Hibe desteklemesinden Bakanlık Türk-vet veri tabanına ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı en az 10, en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100, en fazla 200 baş anaç koyun ve keçi kapasiteli ve başvuru tarihinden en az bir yıl önce bu sistemlerde kayıt altına alınmış aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı, tadilatı, damızlık boğa alımı ve damızlık koç-teke alimim gerçekleştiren yatırımcılara destekleme ödemesi yapılacak. Yatırımcılar, her bir hibe destek konusundan bir kez yararlandırılacak.

Damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konusunda, büyükbaş işletmeleri bir baş damızlık boğa, küçükbaş işletmeleri ise mevcut anaç koyun ve keçi sayısının yüzde 5’ini aşmayacak miktarda damızlık koç-teke alımı için uygulanacak hibe desteklemesinden faydalandırılacak.

Damızlık boğalar Bakanlık, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) veya hastalıktan ari işletmelerden, damızlık koç ve tekeler ise Tl GEM veya halk elinde ıslah projesi kapsamında olan işletmelerden bireysel olarak veya yatırımcıların bağlı bulundukları Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği vasıtası ile temin edilecek.

BAŞVURULAR İLK ÇEYREKTE

Tebliğ kapsamında inşaat yatırımı yapmak isteyenler, yatırımı yapacağı yerdeki il müdürlüğüne, damızlık boğa ve koç-teke alımı hibe desteğinden yararlanmak isteyenler il veya ilçe müdürlüklerine, her iki yatırımı da yapmak isteyenler ise il müdürlüğüne başvuracak. Başvurular her yıl ocak, şubat, mart aylarında alınacak.

GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki illerde yürütülen proje çerçevesinde 2016’da yeni yapılan ahır ve ağılların yapımı için yaklaşık 6 bin 900 proje için 89.4 milyon TL hibe ödenmişti. Kasım 2016 itibarıyla 11 bin 323 projenin yapımı devam ediyordu. Damızlık materyali olarak 3 bin 477 baş boğa, 14 bin 731 baş koç ve 852 baş teke dağıtımı yapılmıştı.

“SEKTÖRÜ ŞAHA KALDIRACAK”

Hükümetin artan kırmızı et talebini karşılamak ve et fiyatlarını aşağı çekmek için küçükbaş hayvancılığa önemli teşvikler getirdiğini söyleyen Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, söz konusu desteklerin sektörü şaha kaldıracağını ifade etti. 27 ilde 500 başlık koç teke test istasyonlarının kurulacağım belirten Çelik, bu istasyonların yüzde 50’sinin bakanlık, yüzde 50’sinin ise birlikler tarafından karşılanacağını kaydetti. Bu merkezlerde koç ve tekelerin et, süt ve yün açısından test edilerek endüstriyel yetiştirilmelerinin sağlanacağını aktaran Çelik, koç teke test istasyonlarında testten geçen hayvanların birlik tarafından üyelerine tahsis edileceğini söyledi.

Merkez Birliği olarak bölgesel koşullara göre taslak proje hazırlayacaklarını dile getiren Çelik, maliyet çalışmalarının yapıldığını, il birliklerine sunulacağını kaydetti. Gerek hayvan alımı ve barınak yapımında giderlerin yüzde 50’sinin birlikler tarafından karşılanacağını kaydeden Çelik, “Damızlık ve testten geçmiş koçların her biri bin 600-bin 800 TL’ye satılıyor. Bugün kalkıp 500 koç aldığınız zaman bunun maliyeti ortalama bin 500 TL’den hesaplarsak 750 bin TL’dir. Bunun yarısını devlet yarısını birlik verecek. 10 dekar alanda istasyon kurulduğunda bunun yeri, inşaatı, hayvan yemi alanı, barınak, yemleme, sulama ve karantina yerlerinin olması gerekiyor. Bunlar için de kaynak gerekiyor” diye konuştu.

“MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ”

260 bin küçükbaş hayvan yetiştiricisinin sorunlarını ve çözüm önerilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e ilettiklerini açıklayan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bürokratlara önerileriyle ilgili çalışma yapma talimatı verdiğini ifade etti. Bu çerçevede 2016 destekleme başvurularında süreyi kaçıran, her hangi bir şekilde müracaat edemeyen yetiştiriciler için 15-20 Mart tarihleri arasında koyun keçi bilgi sisteminin yeniden açıldığım belirten Nihat Çelik, zamanında başvuru yapamadığı için fırsatı kaçıranların mağduriyetinin önlendiğini vurguladı. Çelik, bu kapsamda, 5 gün içinde 73 il birliğinden 3 bin 952 yetiştiricinin 467 bin 903 küçükbaş hayvanı için başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu