Haberler

Hayvancılık Hibe Destekleri – Besicilik Teşvik ve Krediler

KÜÇÜKBAŞ ORGANİK KAPSAMINDA

Küçükbaş hayvan varlığının 42 milyon baştan 80 milyon başa çıkarılması için atılan adımlar çerçevesinde küçükbaş hayvancılığın organik hayvancılık kapsamına alınması planlanıyor. Nihat Çelik, bunu sektörün gelişmesi, büyümesi ve yetiştiricilere katma değer ve finansman sağlama noktasında son derece önemli bir adım olarak gördüklerini kaydetti. Koyun keçi yetiştiricilerinin en çok paraya ihtiyaç duyduğu zamanın Mart ayı olduğuna işaret eden Çelik, koyun keçi destek ödemelerinin öne alınmasına yönelik taleplerini de ilettiklerini ifade etti.

SOY KÜTÜĞÜ YÜRÜTME YETKİSİ

Nihat Çelik, sektörün talepleri arasında birliklere soy kütüğü yürütme yetkisi ile küpe ve küpeleme işlemlerini yapma yetkisi verilmesinin de bulunduğunu söyledi. Islah birliklerinin, koyun keçi yetiştirici birliklerinin asli görevlerinden birinin soy kütüğü hizmetinin yürütülmesi olduğunu dile getiren Çelik, soy kütüğü tutulmadan Türkiye’nin elit sürüsünün oluşturulamayacağmı vurguladı.

Küçükbaş hayvanlarda ırk ıslahına yönelik soy kütüğü ve ön soy kütüğü kayıtlarının tutulmasına ilişkin olarak Soy Kütüğü Bilgi Sistemi’nin (SOYBIS) yazılım çalışmalarını tamamlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, deneme aşamasında bulunuyor. Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi’ni 4 Nisan 2016’da başlatan Bakanlık, toplam 31.2 milyon baş yeni doğan koyun-keçi türü hayvanın elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kaydı ile küpeleme çalışmalarının yapılmasını hedefliyor.

KESİNTİLERE STANDART

Nihat Çelik, 2017 yılı itibarıyla birliklerin üyelerden yaptığı kesintilere de bir standart getirileceğini dile getirdi. Birliklerin hayvan başına üyelerden yaptığı kesintilerin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Çelik, Bakanlığın birlik ile üyeleri karşı karşıya getirmeyecek makul bir rakamın Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine, birliklere doğrudan ödenmesine yönelik bir çalışma yaptığı bilgisini paylaştı. Nihat Çelik, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen Bakanlar Kurulu kararıyla haksız rekabetin önleneceğini, birliklerin kafasına göre kesinti yapmasına izin verilmeyeceğini ifade etti. Çalışmanın tamamlanmasının ardından hizmet bedelinin 2.5-3 TL düzeyinde bir hizmet bedeli belirlenmesi bekleniyor.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Tarım faaliyetlerinde 2004 yılından itibaren kullandırılan düşük faizli yatırım ve işletme kredisi uygulamasına 2017 yılında da devam edilecek. Damızlık süt ve etçi sığır ile kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, kanatlı sektörü damızlık ve su ürünleri yetiştiriciliği, modern basınçlı sulama, çok yıllık yem bitkisi, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi, sera modernizasyonu konularında yüzde 100, diğer konularda yüzde 25-75 arasında faiz indirimi sağlayan desteğe ilişkin uygulama tebliği de yayımlandı.

Bu sene üreticilere kullandırılacak işletme ve yatırım kredisi üst limitlerin 100 bin TL ile 12.5 milyon TL arasında değişecek. Söz konusu kredi kapsamına soğuk hava deposu yatırımları da dahil edildi ve traktör ayrı bir başlık halinde yer aldı. Düşük faizli kredi kullanımlarında stratejik bitkisel üretim başlığına tıbbi aromatik bitkilerden kekik, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçiboynuzu, defne, fesleğen, lika-pa, ıhlamur, safran ve jojoba da eklendi.

Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği aracılığıyla, gerçekleştirilecek ve toplam 35 başlık altında birçok tarımsal faaliyet alanını kapsayan bu uygulama ile tarımsal maliyetlerin azaltılırken, üreticinin gelir seviyesi yükseltilecek.

ÜST LİMİT 12.5 MİLYON TL

2017’de hayvansal üretimde kredi üst limitleri değiştirilmeyerek 12.5 milyon TL olarak korundu. Hayvansal üretimde yatırım kredilerinde faiz indirimi yüzde 50 ile 100 arasında, işletme kredilerinde yüzde 25 ile 100 arasmda olacak. Damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde 7.5 milyon TL olan kredi üst limitleri bu yıl 12.5 milyon TL’ye çıkarıldı. Böylece 2017’de damızlık süt yetiştiriciliği ile damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde 750 bin TL’ye kadar yatırım kredilerinde faiz alınmazken, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi yapılacak. Yaygın hayvansal üretim kredilerinde değişikliğe gidilmeyerek üst limit 200 bin TL, yatırım kredilerinde faiz indirimi yüzd^ 75, işletme kredilerinde yüzde 50 olarak korunacak. Damızlık düve yetiştiriciliğinde geçen yıl olduğu gibi kredi üst limiti 7.5 milyon TL, yatırım kredilerinde faiz indirimi yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 75 olacak.

Küçükbaş hayvan besiciliğinde ve yetiştiriciliğinde üst limit 1.5 milyon TL olarak korunurken, yatırım kredilerinde faiz alınmayacak. İşletme kredi faizleri indirimi ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 75, besiciliğinde yüzde 50 olarak uygulanmaya devam edecek. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde yatırım ve işletme döneminde 7.5 milyon TL’ye kadar kullanılacak kredilerden faiz alınmayacak.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır, Mardin, Şırnakve Hakkari illerinde terörden zarar gören çiftçilerin tarımsal kooperatiflerin ve tarım işletmelerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini açıkladı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu