Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Hayvancılık Teşvikleri – Besicilik Hibe ve Kredileri

KABA YEM VE HAYVAN SAĞLIĞI

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekiciliği yapan üreticilere, yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için dört yıl ve korunga için üç yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerin-de ise üretim yaptıkları yıl için ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına 30 TL ile 100 TL arasında ödeme yapılıyor.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında belirlenen hayvan hastalık tazminatları, miktarı il ve ilçelerde oluşturulan Yerel Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenerek hayvan sahiplerine ödenecek.

Hastalıklardan Ari işletmeler için Sağlık Sertifikası’na sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı aym üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine hayvan başına 375 TL’ye kadar destek veriliyor.

Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50’sine kadar uygulanıyor. Hayvanlar için ayrıca şap aşısı desteği de mevcut. Bu alanda hayvan başına 50 kuruş ile 1.5 TL arasında destek veriliyor.

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla yetiştiricilere, koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvan başına, arıcılıkta ise kovan başına 35 TL ile 500 TL arasında ödeme yapılıyor.

Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yur-tiçinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dâhil) mevzuatına uygun kestiren yetiştiricilere 600 başa kadar tam, 601 baş ve üzerine ise yüzde 50’si kadar hayvan başına Bakanlıkça belirlenecek miktarda ödeme yapılıyor.

yem bitkileri

Çiftlik maliyeti 8-10 bin TL

50-250 baş sığır barındıran çiftlikler aile işletmesi, 250-600 arası modern işletme, 600 ve üzeri ise büyük işletme olarak tanımlanıyor. Hayvan sayısı ve işletme boyutu büyüdükçe birim maliyetler düşüyor. Piyasada canlı büyükbaş hayvan fiyatı ortalama 5 bin TL. Hayvan başına maliyet kabaca 10 bin TL’yi buluyor. Bu maliyete arsa ve tesis kurulumu dahil. İşletme büyüdüğünde bu tutar 8 bin TL’ye kadar düşebiliyor. Kısacası 100 baş sığır barındıran bir çiftlik 1 milyon TL’ye kurulabiliyor.

Ancak yemin önemli bir unsur olduğu unutulmamalı. Hayvan başına en az 2 dekar araziyi de yem bitkileri için ayarlamanız gerekiyor. İşin başında olmak ve bir miktar öz sermayeye sahip olmak da önemli bir koşul. Çünkü en az iki yılı para kazanmadan geçirmeniz söz konusu.

hayvan bakimi

Şemsi BAYRAKTAR / Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı
Yatırımlar atıl duruma düşürülmemeli

Bilindiği üzere hayvancılık işletmelerimizin yüzde 90’ına yakını resmi verilere göre 1-10 baş hayvana sahip. Dolayısıyla uygulanan politikalar ağırlıklı olarak bu tür küçük işletmelerin hem altyapılarının güçlendirilmesi hem de pazara dönük üretim yapabilir seviyeye gelmeleri için hayata geçirilmekte. Bu destek programı da bu amaçla hayata geçirilen bir program. Bu programın amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz.

Hayvancılık ülkemizde her zaman cazip bir yatırım alanı olarak görülmüştür. Özellikle bu tür hibe yatırım kaynakları, düşük faizli kredi imkanları, yem bitkisinden hayvan başına desteğe, buzağı desteğinden süt ve et teşvik primine kadar verilen birçok destek de bu kapsamda göze çarpıyor. Yatırım kadar önemli olan bir diğer husus yatırımın sürdürülebilir olması, atıl duruma düşmesinin engellenmesidir. Bu ise devam eden desteklerle birlikte pazarda fiyat istikrarının sağlanması ile mümkün. Üreticinin gerek sütünü gerekse etini uygun fiyata satabilmesi, işletmenin sürdürülebilir olması, yatırımın devamlılığını sağlayacağı gibi ilerleyen zamanlarda üreticileri kapasitelerini artırmaları yönünde cesaretlendirecektir. Piyasada istikrar için ise Müdahale Kurumu’na ihtiyaç var. Et ve Süt Kurumu bu hizmetle görevlendirilmiş durumda fakat Ana Statüsü hala çıkmadığı için özellikle süt piyasasında müdahale işine giremedi. Umarız en kısa zamanda amaca hizmet edecek statüye kavuşur ve piyasayı regüle ederek istikrarı sağlar.

Harun ÇALLI / Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği Başkanı
Alt yapısı olan illerde yatırım artar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 35 ile verdiği destekleri yerinde buluyoruz. Bu destekler kapsam içindeki bazı illerde yatırımı cazip hale getirir. Bazı illerde ise yatırım yapılması cazip olmayabilir. Çünkü bu illerin bazılarında arazi yetersiz, bir kısmında ise meralar müşterek mülkiyette.

Bu illerde ne yapılırsa yapılsın buralarda hayvancılığın gelişmesi mümkün değildir. Öte yandan yeterli altyapısı olan Kars, İğdır, Erzurum, Erzincan, Van, Elazığ, Muş, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray ve Samsun gibi illerde yatırımlar artacaktır. Sektör için ayrıca ihracatta, ıslak ürün tabir ettiğimiz peynir, yoğurt, ayran gibi ürünlerimize rekabet gücü kazandırılması için de teşvik sistemi getirilmeli.

Hayvan hastalıklarının özellikle hayvandan insana geçen zoonoz hastalıklar olarak tabir edilen brusella, tüberküloz gibi hayvan hastalıkları yok edilmeli, hayvan yemlerinin ucuzlaması için sulama yatırımları artırılmalı…

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

14 Yorum

  1. burada sorulan soruların hiç birine cevap verilmiyor fason site

  2. Merhaba Volkan Bey.
    İsmim Kadir. Yurt dışından kesin dönüş yapıp ülkemdd besicilik yapmak istiyorum. Sizinle bu konu hakkında görüşe bilirmiyiz?

  3. Tüm hayvancılık destek ve kredileri için benimle iletişime geçebilirsiniz
    Volkan Demir
    Proje ve Yatırım Danışmanı
    05445345230

  4. Projelerinize teşvik hibeli kredi çıkarmaya yardımcı olabilirim… 05493200991

  5. Mustafa bey bende yozgatta solucan gübresi üretimi yapmak istiyorum merak ettiğim uğraştığınıza değiyor mu kazandırıyor mu? Birde satışlarınızı na sil yapıyorsunuz ve beklediğiniz satışları gerceklestirebiliyormusunuz acaba. Tskrler

  6. Merhaba ben ankarada süt hayvancılığı ve damızlık üreten bir tesis kurmak istiyorum tesis konusunda ve kredi (hibe) desteğinden yararlanabiliyormuyum

  7. s.a benim ahırımda 1 inek 2 tana var ahırımdaki canlı hayvan sayımı arttırmak istiyorum . 0 faizli 3 yıl ödemisiz kredi ile 5 tanadaha gebe düve almak istiyorum bunun için nereye başvurmalıyım. meilimi cvp verirseniz seviniirim

  8. Merhaba Ankara kazan da besi çiftliği kurmak istiyorum şu anda solucan gübresi üretimi yapıyorum işleri kombine hale dönüştürmek istiyorum teşvik için neler yapmam lazım ve ne gibi şartları hazırlamam gerekiyor şimdiden ilginize teşekkür ederim.

  9. Merhaba.

    Ben Çankırıda küçük bir büyük baş çiftliği işletmek istesem devlet ne kaadar hibe verir ve tesis kurulumunu üstlenir mi.

    yada tavuk çiftliği kursam.

    lütfen mailime dönüş yapabilirmisiniz

  10. Merhabalar neden belirli illere weya ilcelere tesfih yok bu adaletsizlik deyilmi devlet tesfihweriyosa esit wermesi lazim

  11. Merhaba ben destek verilen bir bölgede süt hayvancılığı yapmak istiyorum kurulu bir tesisi devlet desteğiyle alma imkanım var mı bunu öğrenmek istiyorum ayrıca 1.000.000 luk teminatım var teşekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu