Et, peynir, zeytin, süt, yumurta, meyve suyu, diş macunu, şampuan, krem, çamaşır makinesi deterjanı… İslami usullere uygunluk anlamına gelen “helal sertifikası”alan ürün sayısı hızla artıyor. Söz konusu ürünleri üreten firmalar Türkiye genelinde franchise ya da bayilik veriyor…
Helal sertifikası, Islami kurallara uygun olarak hazırlanan ürün ve hizmetlere veriliyor. Domuz, domuz eti ve domuz ürünleri, İslami usule göre kesilmemiş hayvanlar, kesilmeden önce ölmüş hayvanlar, alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler, içeriğinde bu tür katkı maddeleri bulunan ürünler helal sertifikası alamıyor. Ürünlerine “helal sertifikası” alan firmalar, tüketici nezdinde güvenilirliklerini artırırken hem ülke içinde hem de ihracatta ekstra avantaj sağlayabiliyor.
Islami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlerin standardı anlamına gelen helal standardını ilk kez hazırlayarak uygulayan ülke Malezya oldu. Ürünün hammaddeden başlayıp mamul hale gelmesine kadar bütün prosesler, ürün bileşiminde bulunan bütün maddeler ve katkı maddeleri menşei, temin biçimi ve yolları islami kriterlere ve insani gereklere uygun olması açısından denetlendikten sonra helal sertifikası alabiliyor.
UZMANLARA göre global “helal sertifika”pazarında Türkiye’nin potansiyeli çok büyük. Ancak bu potansiyelin yeteri kadar değerlendirildiğini söylemek mümkün değil. Sektör temsilcilerine göre özellikle ihracatta çok muazzam fırsatlar var ama bunları değerlendiremiyoruz. Helal sertifikalı ürün pazarının en büyük ihracatçılarının Brezilya, ABD, Kanada, Çin gibi Müslüman olmayan ülkeler olması insanı şaşırtıyor. Başta gıda olmak üzere helal ürün ve hizmetler pazarının küresel hacminin 2 trilyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.
Helal sertifikası Türkiye’de 2009 yılından itibaren önem kazanmaya başladı. Bu alandaki ilk adımı Aytaç Gıda atmıştı.
O dönemde Türkiye’de ilgili kuruluş olmadığı için yurtdışından sertifika alınıyordu. 2011’den itibaren Türkiye’de de sertifika verilmeye başlandı. İslam Ülkeleri Standartlan ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından hazırlanan “Helal Gıda Standartlan”, TSE’nin (Türk Standartlan Enstitüsü) Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle oluşturduğu “Adapte Türk Standardı” olarak kabul edildi ve Temmuz 2011’den itibaren helal gıda belgelendirmesi başladı.
TSE’nin yanı sıra bazı özel kuruluşlar da helal gıda sertifikası verebiliyor. TSE, bugüne kadar 63 firma için 117 adet lıelal sertifikası düzenlemiş. Dünya genelinde 50 ülkeden akreditasyonu bulunan Gulu ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştumalan Denıeği (GİMDES) ise 2009 yılından bu yana yaklaşık 400’e yakın firmaya helal sertifikası vermiş.
Evet, Türkiye ‘de son dönemde helal sertifikalı ürünlere olan ilgi artıyor. Üretici firmalar da bu ihtiyaca cevap vermek için mağazalar açıyorlar. İşte söz konusu firmaların Türkiye genelinde franchise ya da bayilik şartları…
İçeriğe Ait Başlıklar
Naturalive kişisel bakım ve temizlik ürünleri
FDT İranlı firma partner arıyor
Vittamin Dondurma Kahramanmaraşlı Dondurmacı
Balıkesir’in Ünlü Kahvecisi Birben Bayilik Veriyor
Elite Naturel Bayilikler Veriyor
Derya Süt Ürünleri Bayilik Veriyor
Vanet bayilik sistemiyle şubeleşme atağına hazırlanıyor
Bereket Döner şubesi açmak
Mihri İstanbul Vücut Ve Cilt Bakım Ürünleri
Rumeli Maya Yeni Bayilikler Verecek
Eriş Yumurta Bayilik Veriyor
İsar Gıda Bölge Bayileri Arıyor
7K Kişisel bakım ve kozmetik ürünleri franchising veriyor
Hay Helal Distribütör Arıyor
ACICIK Franchise veriyor
Tatlıses Çiğköfte, Türkiye’nin ilk helal sertifikalı çiğköfte markası
“Cepte helal”
Girişimci Yalçın Doğan, helal gıda pazarı için orijinal bir proje geliştirmiş. “Cepte helal” adını verdiği uygulama cep telefonunuza indireceğiz bir program aracılığıyla çalışıyor. Programı cep telefonunuza indirdikten sonra artık gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Zira bu uygulama sayesinde marketlerdeki binlerce üründen hangisinin helal sertifikalı olduğunu anında görüyorsunuz. Bunun için cep telefonunuzun kamerasını almak istediğiniz ürünlerin barkodlarına tutmanız yeterli. Tıpkı marketlerde ödeme yapmak için kasaya gidip aldığımız ürünlerin barkod okuyucusundan geçirilmesi gibi… Telefonunuz birkaç saniye içinde o ürünün helal sertifikalı olup olmadığını gösteriyor.
Elif ATTEPE / Tatlıses Çiğköfte Fabrikası Müdürü
Sertifika veren kuruluşun güvenilirliği önemli
Tüketiciler helal sertifikalı ürünlere güveniyor. Bu konuda içleri çok rahat.
Çünkü, helal sertifika çok detaylı işletilen ve denetlenen bir sistem. Helal şartları her ürün için ayrı ayrı oluşturuluyor.
Özellikle çiğköfte için konuşmamız gerekirse kullanılan hammaddelerin GDO’suz oluşu, ürünün katkı maddesi ve boyar madde içermemesi gibi birçok kriter var. Hatta üretim tesisi içinde kullanılan dezenfektanların da etil alkol içermemesi gerekiyor. Helal ürün için kullanılan tüm ekipman ve ürünlerin ayrı depolanması gerekiyor.
Helal sertifikası adı altında belge alan çok firma olabilir. Ancak bazılarının akreditasyonu olmayan ya da güvenilir akreditasyona sahip olmayan firmalardan alınan sertifikalar olduğu da bir gerçek.
Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER / GİMDES Başkanı
İhracat şansı çok fazla
Birkaç yıl önce yapılan araştırmalarda helal gıda kavramının bilinmediğini görüyorduk.
Şimdi bu konuda tüketiciler bilinçlendi. Bu / tür ürünlere ilgi her geçen yıl büyük oranda artıyor. İyi bir büyüme trendi yakalayan pazarın büyük çoğunluğu GİMDES tarafından helal sertifikalandırılan ürünlerden oluşuyor. Helal sertifika iç pazarın yanı sıra ihracat konusunda da çok önemli avantajlar sağlıyor. Örneğin dört beş yıl önce İslam ülkelerinin çoğu Türkiye’den ihraç edilen malları gümrüklerinden sokmuyordu. Diyanetten, müftülükten ya da bakanlıktan alınan belgelerle bu işler ağır aksak yürüyordu. Ancak şimdi sertifikalı ürünlerimize komşu ülkelerin ilgisi çok fazla.