Herkes üniversiteli olacak
Herkesin hayali iyi bir üniversitede okumak ve böylece geleceğini bir ölçüde garanti altına almaktır. Bazı uzmanlar, online eğitim teknolojileri sayesinde bu hayalin yakında gerçekleşebilir hale geleceğini savunuyor…
YÜKSEK öğrenim görmek, her geçen yıl zorlaşıyor. Sınavları kazanmak, iyi bir branş seçmek, maddi yükü karşılamak, zorluklardan bazıları. Çözüm, internet gibi gözüküyor. Internet üzerinden ya da on-line olarak, bazı üniversitelerin eğitimini alabilecek miyiz? Bir gün herkes, üniversite diplomasına sahip olabilecek mi?
Bu soruya “evet” cevabını veriyor, online eğitim uzmanı ABD’li Profesör Daphne Koller. Beş yıl gibi kısa bir zaman içinde, yüksek öğrenimin I önde gelen üniversiteleri, on-line olarak verdikleri eğitimin sonunda mezunlarına diploma da verebilecek.
On-line eğitim, yeni bir şey değil. Ancak her üniversite, her branşta on-line eğitim veremiyor. Bazı kısa programlar için kurs niteliğinde eğitim veriliyor. Sonunda da başarılı olan öğrenci bir “sertifika” alıyor. Sertifikalar, iş bulmak için çok fazla geçerli belgeler değil. Online eğitim, uzun programlı ve tam müfredatlı olmalı ki, sonunda öğrenci bir “diploma” alabilsin.
Halen on-line platformda 145 üniversite ve eğitim kurumunun kurslarına katılan 20 milyon öğrenci olduğu tahmin ediliyor. Profesör Koller’e göre bu öğrenciler, tam zamanlı eğitime geçebilir. Bunun için yeterli teknoloji mevcut. Ancak ne var ki bazı üniversiteler, eğitim kalitesini düşüreceği korkusuyla henüz bu yönteme sıcak bakmıyor. Örneğin kısaca UÇLA olarak bilinen University of Califomia Los Angeles, bu yöntemi birkaç yıl önce denedi. Öğrenim kalitesinin düştüğünü, bunun da üniversitenin markasını zedelediğini fark ettiği anda da vazgeçti.
Öğrencileri sadece gençlerden oluşan bir kesim olarak görmemek gerekiyor. Üniversite okuyamamış yetişkinler, işlerinde yükselmek, maaş artışı almak, prestij sahibi olmak için üniversitelere devam etmek isteyebilir. Fakat evli ve çocuklu olmaları, işlerinin yoğunluğu, kendilerini öğrenci/öğretmen ilişkisi içindeki bire bir eğitimden alıkoyabilir. Bu durumda çare, on-line eğitim olabilir.
ABD’de Arizona Eyalet Üniversitesi, on-line eğitimde öğrencilere sekiz kursluk programlar sunuyor. Her kursun ücreti 200 dolar. Bin 600 dolarlık bu kursu tamamladığınızda sizi, birinci sınıfı okumuş sayıyor. Bundan sonra on-line eğitime devam edebilir veya üniversitenin ikinci sınıfına katılabilirsiniz.
Şüphesiz her branşta online eğitim vermek kolay olmayacak. Örneğin tıp, hukuk, mühendislik, on-line eğitimle halledilecek branşlar değil. Hele hele başta Harvard olmak üzere, dünyanın en kaliteli eğitimini veren 50 üniversitenin bu yola başvuracağını düşünmek neredeyse imkansız.
Zaten öğrenciler de, üniversite binasına gidip sınıflarda öğretmenle yüz yüze iletişim içinde olmadan, arkadaşlarla sohbet etmeden, okul bahçesinde çimenlere uzanıp ders çalışmadan kendilerini üniversitede okumuş ve mezun olmuş saymıyorlar.
Her gencin rüyası: Harvard Üniversitesi
■ Üniversite çağına gelmiş her gencin hedefinde Harvard vardır. Fakat bu üniversite, dünyanın en seçici eğitim kurumudur. Her yıl başvuruda bulunan yüz binlerce öğrencinin sadece yüzde 6-7’si okula kabul edilir. Bu da 19 bin-21 bin arası öğrenciye karşılık gelir.
■ ABD’nin ilk okuludur. 380 yıllıktır. Ülkenin bağımsızlığından bile 140 yıl önce kurulmuştur. Önce bir din okulu olarak eğitim vermeye başlamıştır.
■ Sloganı “Gerçekliktir: Veritas. Sembol rengi de koyu kırmızıdir (crimson kırmızısı],
■ Kurulduğu yıllarda insanoğlu, henüz modern hesaplama tekniklerini bile bilmiyordu.
■ Bütün dünyada halen yaşamakta olan 360 bin kadar Harvard mezunu olduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan 62’si milyarder.
■ Ülkenin Bağımsızlık Bildirgesi’nde imzası olanlardan sekizi, Harvard mezunudur.
■ ABD’nin sekiz başkanı, Harvard mezunudur: John Adams, John (Juincy Adams, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, John Kennedy, George Bush (oğul Bush], Rutherford Hayes, Barack Obama. _____
■ Okulu 19’uncu yüzyıldan 20’nci yüzyıla taşıyan efsane başkan, Charles VVilliam Eliot’tır. 40 yıl başkan kalmıştır (ABD’de üniversite rektörlerine başkan denmektedir],
■ Eliot, aynı zamanda okulu, modern bir araştırma üniversitesine dönüştüren yöneticidir.
■ Önceleri sadece erkek öğrencilere eğitim veren okul, 1879’da Radcliffe Kız Koleji’nin kurulmasıyla karma eğitime geçmiştir.
■ Şimdiye kadar Nobel Ödülü kazanmış 150 isim, ya Harvard mezunudur ya da okulla bir ilişkisi vardır.
■ Harvard’da okumanın yıllık bedeli 50 bin dolardan başlar. Buna 14 bin dolarlık yatakhane parası ile bin doları aşan kitap ve kırtasiye masrafları dahil değildir. Yiyecek-içecek de öğrenciye aittir. Ancak burs imkanı da vardır.
■ Mezunlarının yüzde 20’si, yıllık 90 bin ile 110 bin dolar arası ücretle işe girmektedir.
■ Okulun şimdiye kadar 167 ülkeden öğrencisi olmuştur.
■ Harvard, 37.6 milyar dolardan fazla menkul değere sahiptir. Paranın çoğu, bağışlardan gelir.
■ 79 kütüphanesindeki kitap sayısı 18 milyondan fazladır.