Hortumlar Nasıl Oluşur?
Hortumların çoğu “fırtına bulutu” adı verilen bir çeşit boran sırasında oluşur. Fırtına bulutlarından kaynaklanan hortumların yaşam döngüsü birkaç aşamaya bölünebilir.
Bu aşamalar oluşum, olgunlaşma ve dağılmadır.
Fırtına bulutlan yer yüzeyinden birkaç kilometre yukarıda dönen, mezosiklon adı verilen, çapı 2 ile 10 kilometre arasında değişen hava akımları içerir. Hortumun oluşma aşamasında mezosiklon şiddetli yağmur tarafından yer yüzeyine doğru sürüklenen hava ile birlikte alçalmaya başlar. Mezosiklon yer yüzeyine doğru yaklaşırken fırtınanın alçalan kısmından serin ve nemli hava almaya başlar.
Yukarı çekilen sıcak havanın soğuk hava ile karşılaşması sonucu dönen bir bulut meydana gelir.
Yukarı doğru çekilen havanın miktarı arttıkça yer yüzeyine yakın kısımlarda hava basıncının düşük olduğu bir bölge oluşur. Bunun sonucunda mezosiklon huni biçimini alarak alçalan hava akımıyla birlikte yüzeye ulaşır. Böylece birkaç dakika içinde hortum oluşur.
Çevresinden sıcak ve nemli hava alarak büyüyen hortum olgunlaşır. Olgunlaşmayı takip eden ve birkaç dakika ile bir saat arasında değişen zaman aralığı, hortumun en kuvvetli olduğu ve en çok hasar verdiği dönemdir. Alçalan soğuk hava akımının hortumun etrafını sarıp sıcak hava ile beslenmesini engellemesiyle hortum dağılmaya başlar.
Bu aşama sırasında hortum birkaç dakika içinde önce ip benzeri zayıf bir girdaba dönüşür, daha sonra da tamamen yok olur.