İç giyimde ihracata ‘Bondy Global’ desteği
İç giyim sanayicileri satış ve pazarlama konusunda daha etkin olabilmek için yeni bir sistem kurdu. 25’e yalan sanayicinin güç birliği ile kurulan Bondy Global projesi kapsamında toptan mağazalar faaliyete geçiriliyor, ilk şube geçen temmuz ayında Türkiye’de, İkincisi ise yılın sonlarında Rusya’da açıldı. Bu yıl Kuveyt ve Suudi Arabistan’da da yeni şubeler devreye alınacak.
Tekstil ve hazır giyimin en önemli alt sektörlerinden biri iç giyim. Sektörün önde gelen pazarlan arasında Rusya ve Arap ülkeleri var. Ancak Rusya’daki ekonomik kriz ve Ortadoğu’daki çatışmalar geçen yıl iç giyimcileri epey zorladı. Bu nedenle de farklı stratejiler gündeme geldi.
Her yıl yaklaşık 750 milyon dolarlık ihracat yapan iç giyim şirketleri, geçen yıl Bondy Global projesi adı verilen yeni bir satış kanalı oluşturdu. Türkiye’de üretim yapan 25’e yakın iç giyim markası, 20 binin üzerinde ürünün toptan satışını gerçekleştirmek için mağazalaşma kararı aldı. İlk mağaza Eminönü Yeşildirek’te geçen temmuz ayında açıldı. Bu mağazanın başarısı üzerine geçen yılın son aylarında Rusya’da da bir mağaza devreye alındı.
Hedef bu yıl mağaza sayısını daha da artırmak. İlk etapta Fas, Cezayir, Suudi Arabistan ve Kuveyt pazarlarında mağazalaşmak var. Her yıl iki mağaza açılması hedefleniyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
İç giyim sektörü 144 ülkeye ihracat yapıyor. Küresel rekabet ortamında çağdaş pazarlama teknikleri ve bilgi teknolojilerini kullanarak müşterilerini istek ve ihtiyaçlanm mümkün olduğunca hızlı çözmek önemli. Kanpolat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Kanpolat, işte bu nedenle Bondy Global projesini hayata geçirmek için yola çıktıklarını söylüyor. Kanpolat, geliştirdikleri iş modeliyle markalar için sınırları kaldmnayı hedeflediklerini anlatıyor.
İç giyim markalarından çeşitlilik yaratmış, farklı fiyat aralıklarında ürün talebinde bulunan müşteri beklentilerini karşılayan, moda ve trendleri takip eden Türk menşeili markaları sisteme dahil ettiklerini belirten Nazım Kanpolat, şunları söylüyor: “Bir markanın mağaza açma maliyeti oldukça yüksek. Biz Bondy Global projesiyle toptan satış gerçekleştirmek amacıyla sisteme dahil markalardan ufak katkılar alarak mağaza açıyoruz. Bir anlamda mağaza maliyetlerini minimize ediyoruz. Bunun yanında stok maliyeti de düşüyor. Stand bedeli veren markalar mağazada ürünlerinden bulunduruyor. Sipariş alınınca markanın fabrikasına bilgi gidiyor. Siparişler üzerinden yüzde 10 komisyon alınıyor. Eğer satış yapılmazsa bu bedel de alınmıyor. Kısacası biz aradaki toptancı ve itha-latçılann kazanç ve kârlılıklarını sıfıra indirerek müşterilere mal aktanyoruz.”
HEDEF BÜYÜK
Nazım Kanpolat, Eminönü Yeşildirek’teki mağazayı açmalarının üzerinden henüz altı ay geçmesine rağmen bu proje sayesinde markaların Rusya krizinden etkilenmediğini anlatıyor. İkinci mağazayı Moskova’da açtıklarına değinen Kanpolat, 2015’te iki yeni şube açmayı planladıklarını da sözlerine ekliyor. 2016 sonunda ise 10 mağazaya ulaşılması hedefleniyor. “İmalatçı kâr payından bize belli bir komisyon ödeyerek ürünlerini 30-40 ülkedeki tüketiciye ulaştırıyor” diyen Kanpolat, bu nedenle 2015 sonunda sistemdeki firma sayısının 100’e ulaşmasını bekliyor.