İhracat Yapan Kobilere Destekler
TÜRKİYE ekonomide öncelikli hedefini epeydir ‘ihracat’ olarak belirledi. Bu hedef doğrultusunda da bugün 55-60 bin olan ihracatçı şirket sayısının 2023’te 75 bine çıkarılmasına yönelik bir eylem planı oluşturuldu. Bu arada 2014’te yıllık 157.6 milyar dolar olan ihracat tutarının 500 milyar dolarlara ulaşması hedefleniyor. Hükümetin bu iddialı hedefleri ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lerin önemini daha da artırıyor. Ekonomiyi yakından takip edenler bilir; bugün Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşuyor. Bu küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) sayısı yaklaşık 3 milyon civarında, istihdamın yüzde 76’sını, üretimin ise yüzde 65’ini oluşturan KOBİ’lerin son verilere göre ihracattaki payı ise yüzde 59. KOBİ’lerin ithalattaki payı ise yüzde 40 düzeyinde. Kısacası KOBİ’lerin istihdamdan üretime, ihracattan ithalata kadar tüm ekonominin ana omurgasını oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz.
İçeriğe Ait Başlıklar
BANKALARIN GÖZÜ KOBİ’LERDE
Türkiye’de ekonomi yönetiminin hedefleri bu kadar yüksek olunca bankalar da Türkiye’nin lokomotifi KOBİ’lere hizmet vermek için bir anlamda kollarını sıvadı. Bankalar bu alandaki ürünlerini çeşitlendirmeye başladı. Yalnız yurtiçine üretim yapanlara değil yurtdışına ihracat yapmak isteyen veya ithalat yapmak zorunda kalan KOBİ’ler de bankalarm öncelikli segment olarak belirledikleri alanda bulunuyor. Uzun lafın kısası bankalar artık KOBİ’lerin uluslararası pazarlarda ihtiyaçları olan tüm ürün ve hizmetleri vermek için adeta yarışıyor.
ANAHTAR TESLİM HİZMET
Birçok banka artık sadece ihracatçıların değil ihracat yapmayı düşünen firmaların bile peşine düşmüş durumda. Önce bu firmaları ihracat yapmaya ikna eden bankalar, ardından ihracata ilişkin tüm karmaşık prosedürü üstelik İngilizce olarak hazırlıyor. Hatta bazı bankalar 60 dile varan çeviri hizmetlerini sunup en son adımda finansmanı da sağlayarak KOBİ’ler için deyim yerindeyse anahtar teslimi hizmet sunuyor. Tüm bu hizmetleri ücretsiz yapan bankalar, ayrıca isteyen kurumlara yine ücretsiz dış ticaret eğitimi ve danışmanlık hizmeti de sağlıyor.
VADELER 60 AYA UZUYOR
Bankalar ana işlevleri olan kredilendirme prosedüründe ise firmalara özel vade ve ödeme planları oluşturarak ihracatın gerçekleşmesine olanak sağlıyor. Yalnız yurtiçi kaynakların değil yurtdışı fonların da Türk ihracatçısına ulaşmasına aracılık eden bankalar, bu kesime TL kredilerin yanı sıra dolar, euro ve sterlin gibi farklı para birimleri üzerinden kredilendirme yapıyor.
Her bankanın ihracatçı KOBİ’lere yönelik paketlerinde farklı ürünler ön plana çıkıyor. Biz de Para Dergisi olarak ihracat yapan veya ihracat yapmayı düşünen hatta ihracat yapmayı düşünmeyen ancak ihracata uygun ürün üreten firmalar için bankalarm hizmet ve ürünlerini derledik…
İHRACATI ÖĞRETECEK
Akbank bugüne kadar hiç ihracat yapmamış KOBİ’lere ‘Akbank İhracat Destek Hamlesi’ paketi ile tam destek sağlıyor. Bu hedef kapsamında ihracat yapma potansiyeli bulunan 20 bin firmanın kapısını çalacaklarını söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Daha fazla KOBİ’yi ihracata başlamaları için cesaretlendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye genelinde sadece dış ticaret ve finansmanına yönelik faaliyet gösteren Global Ticaret Merkezleri oluşturmaya başladık. Buradaki ‘Global Ticaret Uzmanları’ ile KOBİ’lere çözüm üretmeyi hedefliyoruz” diyor.
Bu merkezlerdeki uzmanların ihracatçıların işlemlerine aracılık ettiğini ve sonuçlanana kadar yakından takip ettiğini söyleyen Oğuz, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgiyi veriyor: “Bu arkadaşlarımız ihracatçı KOBÎ’lere hazırlıktan sevkiyata kadar tüm süreçlerde bilgi desteği sağlıyor. Bunlara ek olarak 2 bin 500’ü aşkın çok geniş bir uluslararası bankacılık muhabir ağı ile ihracatçıların kolaylıkla yeni pazarlara ulaşmasını sağlıyoruz. Yine bu kapsamda KOBİ’lerimize özel tarife oluşturduk. Bu tarife ile KOBt’ler bankacılık işlemleri için tek bir sabit ücret ödeyecek. Ayrıca ‘Dış Ticaret Mevzuat Bankacılık Uygulamaları Destek Hizmeti’ni hayata geçirdik.” Akbank bunlar dışında örneğin ihracatçı firmaların açılan teyitli veya teyitsiz vadeli akreditiflerini iskonto ediyor ve vadesinden önce ilgili tutarı kullanımlarına sunuyor. Türk Eximbank’ın ihracatçı firmalara kullandırdığı düşük faiz oranlı kısa vadeli ihracat kredilerine de aracılık ediyor, ayrıca Kısa Vadeli ihracat Kredisi Sigortası (KVIKS) ürününü de sunuyor.
Mozambik’ten Estonya’ya, Dominik Cumhuriyeti’nden Bahreyn’e kadar birçok ülkeye yapılan ihracata aracılık eden Akbank, en son Afrika açılımı çerçevesinde, Barclays Africa Group Limited (Barclays Afrika) ile dış ticaretin artırılmasına yönelik geniş kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu sayede Akbank’ın Türk müşterileri Barclays Afrika şube ağını kullanarak bankacılık hizmetine ulaşabilecek.
60 DİLDE ÇEVİRİ HİZMETİ
Türk Ekonomi Bankası (TEB), toplam ticari kredilerin yaklaşık yüzde 6’smı ihracatçılara kullandırıyor. İhracatçı KOBİ’lere finansmanın yanı sıra ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti de sunduklarını söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bu kesime özel sundukları hizmetleri şöyle özetliyor:
“500’ü aşkın dış ticaret uzmanımız ihracatçı KOBİ’lerimizle birebir görüşerek ücretsiz danışmanlık desteği sağlıyor. Ayrıca ülke genelinde il il gezerek düzenlediğimiz TEB KOBİ Akademi etkinlikleriyle, katılımcılara dış ticaret ve ihracat konularında güncel bilgiler veriyoruz. TEB KOBİ Lingo uygulamasıyla, yabancı dilde iş yapmak isteyen ancak yeterli donanıma sahip olmayan KOBİ’lerimize 60 dilde çeviri imkânı sunuyoruz. TEB KOBİ Destek Hattı ile yatırım ve devlet teşviklerinden AB fonlarına, dış ticaretten gümrük mevzuatına kadar çeşitli konularda KOBÎ’lere ücretsiz bilgi veriyoruz.”
TEB ayrıca TİM ile yaptığı işbirliği kapsamında, ihracat ve yurtdışı açılım potansiyeli olan teknoloji ve yazılım geliştiren girişimciler için “TİM-TEB Girişim Evleri”nin ilkini Gaziantep’te açtı. Girişimcilere her aşamada ücretsiz destek sağlayan TİM-TEB Girişim Evleri’nin 2015’te farklı illerde de açılması planlanıyor.
TEB, Türkiye’deki beş Trade Center’m yanı sıra stratejik ortağı BNP Paribas’m dünya çapındaki 100’ün üzerindeki Trade Çenter ağı ile de ihracatçı firmalara destek sağlıyor. TEB, bütün bunların dışında Dış Ticaret Eğitim programları da düzenliyor.
YÜZDE 50 İNDİRİM İMKANI
VakıfBank başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ihracatçı firmaların finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla altı farklı paket çıkardı. Bu paketlerin ihracatçılara çok sayıda fayda sağladığını söyleyen VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Lütfü Çelebi, şunları belirtiyor:
“Paketlerimizi kullanan müşterilerimiz, ihracat işlem komisyonlarında cari fiyatlara göre yüzde 50’ye varan indirimden yararlanıyor. ‘Söz Verene indirim Çözünü Tutana İade Dış Ticaret Destek -Paketi’ kapsamında müşterilerimize belirli taahhütler karşılığında birçok dış ticaret işleminde cazip oran ve tutarlarda işlem imkanı tanıyoruz. Örneğin müşterilerimiz alman tüm masrafların yüzde 50’sini geri alıyor, aylık 10 EFT ve 10 havaleyi ücretsiz yapıyor. Ayrıca kullandıkları nakdi ve gayrinakdi kredilerin yıllık istihbarat ve operasyon ücretlerini de sıfıra indiriyoruz.”
Banka ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile imzaladığı protokol kapsamında tüm ihracatçılara rotatif, spot ve taksitli yabancı para kredilerini, TCMB kaynaklı reeskont kredilerim, Eximbank sevk öncesi ihracat kredilerini ve ihracat reeskont kredilerini uygun faiz ve komisyon oranları ile sunuyor. VakıfBank, kendi kaynaklarının yanı sıra uluslararası kuruluşlardan temin edilen fonları da ihracatçı KOBl’lere kullandırıyor. Bu amaçla en son Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (EBRD) temin edilen 50 milyon dolarlık fonu çok düşük faiz oranlarıyla küçük işletmelere kullandırdı.
Türkiye’de ihracat yapan KOBİ’lerin yaklaşık yarısı ile çalıştıklarını hatırlatan Çelebi, “Ayrıca hâlihazırda ihracat yapmayan ancak ihracat potansiyeli bulunan KOBl’lerimize de ihracatı anlatıp, ihracata teşvik etmeye devam ediyoruz” diyor.
ÜCRETSİZ BELGE HAZIRLIYOR
Şekerbank özellikle Anadolu’daki ihracatçı KOBl’lere özel çözüm üretmeyi hedefliyor. İhracat yapan KOBl’lere her aşamada ücretsiz olarak dış ticaret danışmanlığı ve belge hazırlama hizmeti verdiklerini söyleyen Şekerbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş, sundukları diğer hizmetleri ise şöyle özetliyor:
“İhracat yapan KOBl’lerimize uzman kadromuzla dış ticaret belge hazırlama sürecinin her aşamasında ücretsiz dış ticaret danışmanlık ve belge hazırlama hizmeti veriyoruz. İhracata yönelik işlemlerde Peşin Ödeme, Mal Mukabili Ödeme, Vesaik Mukabili Ödeme, Akreditifli Ödeme ve Kabul Kredili Ödeme gibi standart işlemlerin yanında, ihracatçı lehine ithalatçı tarafından açılan akreditifler, uygun vesaik ibraz edildikten sonra bankamız tarafından ihracatçıya vadesinden önce TL olarak ödenebiliyor. Alıcının ödeme yapmadan önce mallan çekebilmesine imkan veren krediler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı için kullandırılan döviz kredileri de sunduğumuz diğer hizmetleri oluşturuyor.”
Hem ithalat, hem de ihracat alanlarında müşterilerine destek olmayı hedefleyen Şekerbank, bu kapsamda müşterilerinin akreditifler, harici garantiler, prefinansman kredileri, kabul/aval kredileri, yabancı para cinsi yurtdışı havaleler, çek tahsil hizmetleri gibi birçok üründe geniş muhabir ağı sayesinde çözüm sunabiliyor.
RUSYA VE KAZAKİSTAN’A MASA
DenizBank ihracatçı KOBl’lere özel paket çözümler üretiyor. Türkiye ihracatının yüzde 59’unun, ithalatının ise yüzde 40’mın KOBİ’ler tarafından yapıldığını söyleyen DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Bu nedenle KOBİ’lerin uzun vadeli yatırım kredisi taleplerini karşılamayı, dış ticaretlerine aracılık etmeyi ve yurtdışmdan kaynak temin edip uygun maliyetli kredi vermeyi hedefledik” diyor.
Öte yandan DenizBank’ın Türk işadamlarının Kazakistan ve Rusya’daki yatırımlarına aracılık etmek, danışmanlık sağlamak ve işlemlerini hızlandırmak amacıyla Sberbank ile ortak masalar oluşturduğunu da belirtelim. Bankanın aynı şekilde Kazak ve Rus iş adamlarının Türkiye yatırımlarına destek vermek üzere Rusya ve Kazakistan masaları da bulunuyor. Halen global pazarda bin 800 un üzerinde muhabiri ve ihracatçının her türlü finansal ihtiyacını karşılayacak ürün ve hizmetler sunduklarını söyleyen Koçak, bankanın çalışmalarını şöyle özetliyor:
“DenizBank olarak Amerika’dan Çin’e, Malezya’dan Macaristan’a kadar çok sayıda ihracat kredi kuruluşu ile oluşturduğumuz stratejik işbirliği kapsamında KOBİ’lerin yatırım malı ithalatı için uzun vadeli, uygun maliyetli finansman kaynağı sağlıyoruz. Kısa vadeli ihtiyaçlara yönelik olarak ise KOBİ’lerin üretimden satış sonrası tahsilatına kadar olan sürecinde banka ve yurtdışı kaynaklı kredilerle farklı finansman ve ödeme çözümleri sunuyoruz. Banka ve yurtdışı kaynaklı prefinansman kredileri, ihracat akreditif ve poliçe iskontolan, Eximbank kaynaklı ihracat kredileri, finansman tarafında sunduğumuz ürünlere verebileceğimiz örnekler. 156 para biriminde para transferine olanak sağladığımızı da belirteyim.”
DenizBank ayrıca ‘birebir çözüm hizmeti’ kapsamında KOBİ müşterilerini yerinde ziyaret ederek ticari faaliyetini ve ona uygun ödeme ve finansman yöntemlerini de belirliyor.
40 ÜLKEYE DOĞRUDAN ULAŞIN
ING Bank Türkiye, dünyada 40 ülkede faaliyet gösteren merkezi sayesinde yurtdışında faaliyet göstermek veya yatırım yapmak isteyen ihracatçı KOBİ’lere özel hizmet ve ürünler sunuyor. ING Bank KOBİ Bankacılığı ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Yılmaz, “Bu kapsamda, ING’nin uluslararası ağını, bilgi birikimi ve deneyimlerimizi KOBl’lerimizle paylaşıyoruz. Onların işlemlerini avantajlı şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Ayrıca ihracatçı birlikleri ve sanayi odalarıyla yaptığımız işbirliği protokolleri ile yakın ilişkiler kuruyor ve KOBl’leri destekliyoruz” diyor.
Bankanın ayrıca ihracatçı KOBİ’ler açısından büyük avantaj sağlayan SMS ile Gümrük Vergisi Ödeme hizmeti de bulunuyor. Bu ürün sayesinde KOBİ’ler 7 gün 24 saat tek bir SMS ile gümrük vergilerini ödeyebiliyor. Aynı şekilde SMS ile ÖTV Vergisi de ödenebiliyor. ING Bank Türkiye’de, KGF, KOSGEB ve Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen desteklere de aracılık ediyor. Bu sayede, rekabet gücünü artırmak, marka oluşturmak isteyen ya da yurtdışma açılmak isteyen KOBl’lere ve esnafa finansman sağlanıyor. Yurtdışından ihracat yapmak isteyen KOBl’lere danışmanlık hizmeti sunduklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam ediyor:
“ING’nin güçlü varlığı nedeniyle, Avrupa, Rusya, Çin, Hindistan, Kore ve Japonya ile ticaret yapan herkese destek verebiliyoruz. Bu hizmetimizle, dış ticarette araya muhabir konulmasına gerek kalmadığı ve dokümantasyon süreçlerini azalttığımız için KOBİ’ler için maddi anlamda da çok daha uyguna geliyor.”
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK VAR
Finansbank dış ticaret yapan müşterileri için çok sayıda hızlı ve farklı ürün çıkarıyor. Banka bu kapsamda örneğin nakit finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere banka kaynaklı ihracat kredilerinin yanı sıra Eximbank Kredileri ve Merkez Bankası Reeskont Kredisi kullanmak isteyen KOBl’lere destek oluyor.
Türk Eximbank’tan Kısa Vadeli ihracat Kredi Sigortası (KVIKS) kullanan firmalara alternatif finansman imkanı sağladıklarını söyleyen Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, “KVIKS sigorta poliçesi, firmaların Finansbank’tan kullanacağı nakit/gayri nakit kredilerin munzam teminatı olabiliyor. Ayrıca yakın zamanda müşterilerimizin hizmetine sunacağımız yeni ürünümüz BPO (Bank Payment Obligation) ile firmalar, banka garantisi olmayan ödeme yöntemleri için Finansbank güvencesi ve geniş finansman imkanları elde edecek” diyor.
Banka, ayrıca The European Fund for Southeast Europe S.A. SICAV-SIF (EFSE) ile KOBİ’lerin finansmanında kullanılmak üzere 25 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Beş yıl vadeli temin edilen kredinin yüzde 50’si kalkınmada öncelikli bölgelerdeki KOBİ’ler için kullanılacak.
ihracatçı KOBI’lere bulundukları bölgelerde hizmet verebilmek için bölge müdürlüklerinde dış ticaret uzmanlan bulundurduklarını söyleyen Karabiber, ihracatçı KOBI’lere telefon yada birebir ziyaretlerle danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtiyor.
2 MİLYAR TL’LİK FON
HSBC uluslararası ağı sayesinde Türk ihracatçılarının bu pazarlara avantajlı biçimde erişimine destek sağlıyor. Bankanın ihracata yönelik sunduğu ürün ve hizmetler arasında açık hesap ödemeleri, ihracat vesaik ödemeleri, akreditif ihbar/ teyit ve iskontoları, ihracat kredileri, yükleme öncesi ve sonrası finansman hizmetleri gibi çok sayıda ürünü var. Bu kapsamda örneğin vadeli ihracat akreditiflerini iskonto ederek firmaya ek finansman sağladıklarını söyleyen HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, “Ayrıca Uluslararası Müşteri Temsilcisi Programımız ile uluslararası iş bağlantılarını genişletmeyi hedefleyen müşterilerimize destek oluyoruz” diyor. HSBC Türkiye bunların yanı sıra HSBC Küresel Bağlantılar web sitesi ile iş dünyasına ilişkin son haber ve gelişmelerin güncel takibini de sağlıyor. Siteyi ziyaret edenler, dünya ekonomisine ilişkin detaylı araştırma ve ülkeler özelinde hazırlanmış dış ticaret tahmin raporlarına (Trade Forecast) üstelik Türkçe seçeneğiyle erişebiliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Vodafone Türkiye ile 2013 yılında “TİMAkademi Seminerleri” başlatan banka, bu seminerlere bu yıl da devam etmeyi planlıyor. Bu seminerlerle işlerini büyütmeyi ve uluslararası pazarlara açılmaya çalışan şirketleri hedeflediklerini söyleyen Sökmen, grubun faaliyetleri hakkında şu bilgiyi veriyor:
“HSBC Grubu olarak her dakika 60’tan fazla ülkede, 4 bin 500’den fazla Uluslararası Ticaret ve Alacak Finansmanı çalışanı ile 1 milyon dolarlık dış ticaret işlemine aracılık ediyoruz. Dış ticaret finansmanından yüzde 10 pazar payı ile dünyanın lider uluslararası bankasıyız. Türkiye’de ise 2013’te başlattığımız Uluslararası Büyüme Desteği programıyla, uluslararası ticarette büyümek isteyen kurumlara sunduğumuz 2 milyar TL’lik yeni fonla devam ediyoruz. Bu program Türkiye ile birlikte İngiltere, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Meksika gibi bazı ülkelerde de hayata geçiriliyor.”
Riske göre faiz oranı
Bankalar ihracatçı KOBİ’lere riskine göre farklı faiz oranları uyguluyor. Halen bankacılık sektörü riski düşük ihracat yapan bir orta boy işletmeye yıllık bazda yüzde 4‘lerin biraz üzerinde faizle döviz kredisi kullandırıyor. Bu krediler ağırlıklı euro veya dolar bazında oluyor. Buna karşın firmanın riski yükseldikçe yabancı para cinsi kredisinin faiz oranı l yüzde 4-6‘lara kadar yükseliyor.
Bankacılık çevrelerinden edindiğimiz bilgiye ^ göre, çok riskli firmalara ”v uygulanan faiz I oranları yüzde 7’ye kadar yükselebiliyor. Ancak bir büyük bankanın temsilcisi “Yüzde 7 faize evet diyen bir firma ile biz çalışmayız. Ödeme riski çok yüksek demektir” diyor. Bu arada ihracatçı firmaların yıllık bazda yüzde 4 ile 6 arasında değişen faizlerle genelde spot kredi (bir ay veya iki aylık nakit ihtiyaçlarını karşıladıkları kredi) tercih ettikleri ifade ediliyor. İhracatçı olmasına rağmen TL cinsi kredi kullanma konusunda ısrar eden ihracatçı KOBİ’lere de bankaların teklif ettiği faiz oranı yüzde 12’lerden başlıyor. Ancak yine burada da firmanın riski, banka ile çalışma volümü, hatta kredinin tutarı gibi özellikleri, kredinin faiz oranı üzerinde belirleyici oluyor. TL cinsi kredilerde de firmalar yıllık bazda faiz oranlarını yüzde 18, hatta risk yükselirse 20’lere kadar çıkarıyor. Bir de Eximbank kredileri bulunuyor. Birçok özel banka Eximbank kredilerine kendisine verilen limitler ölçüsünde aracılık ediyor. Bugün Eximbank kredileri bankaların verdiği döviz cinsi kredi faizlerinin yaklaşık 1 puan altında oluşuyor. Yani yıllık bazda yüzde 3’lerle Eximbank kredisi kullandırılıyor. Ancak kredi faizlerinin çok oynak olduğuna dikkat çeken bankacılar, bu faiz oranlarının her an değişebileceğini belirtiyor. Özellikle Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında faiz oranlarını aşağı çekme yönünde karar almasını bekleyen bankacılık çevreleri bunun da şubat ayı ortasından sonra kredi faizlerine pozitif yansiyabileceği kanısında.
İhracat her yıl yüzde 10 artacak
Türkiye’nin toplam ihracatı yıllık bazda geçen 10 yıl boyunca yüzde 10 büyüme kaydetti. Halen Türkiye ihracatının üçte biri Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ne gerçekleşiyor. 2015’te bu bölgeye yapılacak ihracatın ortalamada yüzde 16 oranında artması bekleniyor. Rusya hariç tüm Avrupa’ya yapılacak ihracatın ise 2011-2020 yılları arasında yıllık bazda ortalama yüzde 10’dan fazla büyümesi öngörülüyor. Buna karşın bazı analistlere göre, Çin ve Suudi Arabistan, 2020 yılında Türkiye’nin ilk dört ihracat pazarı arasında olacak.