İK Dünyası Yeni Yıl İçin İyimser
İK’cılar açısından kelimenin tam anlamıyla yaprak kımıldamayan bir yıl geride kaldı. Yeni yıla umutlu bir başlangıca hazırlanan İK’cılar, istihdamda artış bekliyor. Sektörün gündemi yetenek yönetimi, verimlilik ve dijitalleşme olacak…
2015 yılı hem Türkiye hem de dünya gündemi açısından pek çok olumsuzluğun yaşandığı çalkantılı bir yıl oldu. Türkiye gündemini domine eden seçimler, siyasi belirsizlik ve kurda yaşanan dengesizlik pek çok pazarı etkiledi. Tabii insan kaynakları ve danışmanlık pazarı da bundan payını aldı. Özellikle yıl içinde şirketlerin işe alım planlarını seçim sonrasına bırakması, yayımlanan ilan sayısında düşüş yaşanmasına neden olurken, bu durum istihdam pazarında da hissedilir bir hareketsizlik yarattı.
işsizlik oranlarının zaman zaman çift haneye çıktığı 2015 yılının bitmesine sayılı günler kala, IK dünyasının önde gelenlerinden 2016 yılını istihdam açısından değerlendirmelerini istedik, insan kaynakları dünyası öncelikle yeni yıldan umutlu, istihdamın artacağı öngörüsünde bulunan uzmanlar, bu yıl özellikle yetenek yönetimi, eğitim, verimlilik, dijitalleşme gibi konuların öne çıkacağım düşünürken asgari ücret artışına dikkat çekerek bunun ilerleyen dönemlerde istihdamda olumsuz etkileri olabileceğine de vurgu yapıyor.
İSTİHDAM olumlu olacak
IK uzmanlarının 2016 yılı için tahminleri olumlu yönde. 2016, şüphesiz kolay bir yıl olmayacak. Yakın coğrafyadaki gelişmeler ve yatırımcıların gelişen pazarlardaki risk iştahına göre şekillenecek olan dış etkenlerin ekonomiye etkisi tahminlere göre, 2015’ten daha fazla olacak. Bütün bu gelişmelere rağmen ekonomik büyümenin, 2015 yılı seviyesinin altına düşmeyeceği IK uzmanlarının ortak tahmini.
ManpowerGroup istihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, yılın ilk çeyreğinde Türk işverenlerin işe alım planları kayda değer oranlarda seyrediyor ve yüzde 20’si istihdam sayılarını arttırmayı planlıyor. En yüksek işe alım öngörüleri yüzde 24 oranla fi-nans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektöründen ve yüzde 21 oranla Marmara Bölgesi’nden geliyor.
ANA GÜNDEM YETENEK AÇIĞI
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu bu görünümü şöyle yorumluyor: “Türkiye siyasetindeki belirsizlik ortamının Kasım ayındaki seçimlerden sonra giderilmesiyle, iş gücü piyasası bir yıl önceki dinamizmini yakalamaya başladı. Türkiye’nin EMEA bölgesindeki en güçlü işe alım planlarına sahip ülke olmasının, iş arayanlar açısından olumlu bir ortam yaratacağım öngörüyoruz. Herhangi bir önemli durum değişikliği gerçekleşmediği sürece istihdamın olumlu etkileneceğini düşünüyoruz.” Hatipoğlu’nun tahminlerine göre, son birkaç senedir önemini gitgide artıran yetenek açığı, 2016’da da İK’nın ana gündemini oluşturmaya devam edecek. Kısa vadede ise İK’nın gündemi özellikle asgari ücret artışları ve asgari ücretin tetiklediği yukarı yönlü diğer zamlar olacak.
2016 yılında istihdam açısından umutlu olan bir diğer isim ise Oxy-genConsultancy Genel Müdürü Zeynep Doğrul Aşar. Aşar, gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik yavaşlamanın küresel ekonomi üzerinde baskısına rağmen, seçimler sonrasında Türkiye’deki özel tüketim ve yatırımlarda iyileşme sağlanacağını, bu etkilerin ve büyümenin kademeli bir şekilde yılın ilk yarısından sonra artacağını düşünüyor. “İstihdam piyasası 2015 yılının büyük kısmını seçimlerin gölgesinde geçirdi. Kasım ayındaki seçim sonrasında başlayan hareketlenmenin yılın ilk yarısında devam edeceğini, ikinci yarısında ise satın alma, birleşme ve küçülmelerle birlikte işsizliğin artacağını düşünüyorum” diyen Aşar, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da alımların ağırlıklı olarak yine satış ve pazarlama rollerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
ASGARİ ÜCRET TARTIŞILIYOR
Bununla birlikte son dönemde oldukça gündemde olan asgari ücret artışı da İK’cılarm gündeminde. Asgari ücretin özel sektöre toplam maliyetinin yaklaşık 16 milyar TL olması bekleniyor. Aşar’a göre, devletin bu yükü özel sektör ile paylaşmaması, bir başka deyişle bütün maliyetin özel sektöre yansıtılması durumunda bütçe kısıtlaması ile işten çıkarmalar yaşanabilir. Özellikle asgari ücretin yoğun olduğu perakende sektörü bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Keza ülke ekonomisi için kilit öneme sahip olan yabancı yatırımcılar, personel maliyetindeki artış nedeniyle farklı ülkelere yönelebilir ve yatırımların azalması istihdam oranlarını olumsuz etkileyebilir.
İK’nın gündemindeki konulardan biri ise dijitalleşme olacak. Dijital birim kurma çabalarına henüz girmemiş olan orta ve büyük ölçekli firmalar, 2016 yılında bu alanda yeni açılımlara gidecek. “Ya mevcuttaki bu birimlerde büyümeler gerçekleşecek ya da yeni kurulacak departmanlar için yeni yöneticilere ihtiyaç doğacaktır” diyen Aşar, ek olarak sosyal medya ve internet pazarlama alanının da İK’nın gündeminde olacağını tahmin ediyor. Tüm bunların dışında iç kaynakları değerlendirme planları doğrultusunda eğitimlerin önem kazanacağını ve İK’nın öncelikli gündeminin verimlilik çalışmaları olacağını düşünen Aşar, mevcut gücünü en verimli şekilde kullanmak ve verimlilik artırıcı organizasyon süreçlerine girmek, dolayısıyla performans ölçüm ve değerlendirme süreçlerinin yeni dönemde öne kazanacağına dikkat çekiyor.
İŞYERİNDE MUTLULUK ARANACAK
Peki, çalışma hayatında bizi neler bekliyor? İşe alım ve danışmanlık şirketi HRM’nin Yönetici Ortaklarından İlknur Seven, çalışma hayatındakilerin öncelikle iş yerinde mutluluk, iş tatmini, lider/mentor yöneticilerle çalışmak gibi beklenti içerisinde olacağını, işverenler için de bu ortamı sağlayarak çalışan bağlılığını artırmanın on plana çıkacağını belirtiyor. “Türkiye’nin piyasa dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, artık sektörü veya fonksiyonu ne olursa olsun çalışanların analitik yönlerini geliştirmek durumunda oldukları, stratejik planlamanın öne çıktığı bir gerçek” diyen Seven, gelecekteki riskleri ve fırsatları öngörebilmenin eskisine göre daha zorlaştığım aktarıyor.
YETENEK YÖNETİMİ
Şirketler rekabetçi olabilmek için farklılaşma, teknolojiye uyum sağlama, yeni pazarlara açılma, yenilikçi olabilme, ürün/hizmet gamım geliştirme ihtiyacmdalar.
Bunun için yeteneklere duyulan ihtiyaç da giderek artıyor ve 2016 yılında da bu değişmeyecek.
PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Sevilay Pezek Yangın’a göre, yöneticiler sahip oldukları yeteneklerin, bağlılık ve aidiyetin hedeflerine ulaşmak için en önemli avantajları olduğunun farkındalar. Bu yüzden istihdam ve eğitim-gelişim bütçelerini artırıyorlar. 2016, yetenek yönetimi, yetenekleri çekme ve elde tutma, liderlik gelişimi başta olmak üzere eğitim ve gelişim konularının öne çıktığı bir yıl olacak. Asgari ücrette yapılacak artış istihdamın seyrinde belirleyici bir rol oynayacak. Artışla birlikte ücretlerin genel seviyesi ve işveren tarafında işgücü maliyetleri yükselecek. Yangm’a göre, istihdamın bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için işverenin SGK prim yükünün hafifletilmesi, ücret artışlarında verimliliğin esas alınması önem taşıyor.
‘İŞE ALIMLAR BAŞLADI”
Global ölçekte şirketlerin işe alım aktivitelerine baktığımızda şu günlerde daha olumlu bir tablo gözlemleniyor. “Şirketler gelecekten umutlu ve tekrar işe alımlara başladılar” diyen Page Group Genel Müdürü Hugo Campo, bu olumlu perspektifi Michael Page’in 2015 yılı global tnsan Kaynakları Barometresi’nin (HR Barometer) sonuçlarıyla da destekliyor. Araştırma sonuçlarına göre şirketlerin yarısı önümüzdeki aylarda işgücünü artırmayı bekliyor. Türkiye’de de durum bu doğrultuda, şirketler için istihdam baskının artacağı öngörülüyor. “İyi eğitim almış, yabancı dil, özellikle de iyi derecede İngilizce bilen kişilerin İstanbul’da iş bulması çok zor değil” diyen Campo, üretim endüstrisi, perakende, inşaat ve ihracat yapabilen endüstrilerde işe alımlarm artabileceğini belirtiyor.
“MEVCUT DURUM KORUNACAK”
İK’cılara göre, 2016 yılında 2015 yılında olduğu gibi siyasi konjonktür ve Türkiye’nin bu doğrultuda, yatırım açısından ne kadar cazip olabileceği, ekonomik büyümesini şekillendirecek. Rusya krizi, Suriye sorunu, Güneydo-ğu’daki gerilim şüphesiz etkisini gösterecek.
Msearch Yönetim Danışmanlığı Şirketi Kurucusu Ali Midillili geçen yıl işe alımlarm azaldığını bu yıla ilişkin ise bir iyileşme beklemediğini belirtiyor. İşsizliğin resmi rakam olarak yüzde 10 üzerinde devam edeceğini tahmin eden Midillili, 2016 yılında işverenlerin insan kaynakları tarafında mevcut durumu koruma ve en az hasarla, bu seneyi idare edeceğini söylüyor ve özellikle üretim sektöründe ‘iş güvenliği’, hizmet sektöründe ise ‘iş güvencesi’ başlıklarının ağırlıklı olarak tartışılmaya devam edeceğini öngörüyor.