İlk çeyrek bilançolarını kur ve faiz şekillendirecek
2014 yıl sonu bilançoları tamamlandı. Geçen yıl bilançoları en çok etkileyen etkenler sırasıyla yüksek kur, düşük petrol ve nispeten düşük faiz oldu.
Yüksek seyreden kur ortamında 2015’in ilk çeyrek bilançolarında da benzer beklentiler mevcut. Düşük faizden pozitif etkilenen şirketlerin bilançolarınnı kuvvetli gelmesi beklenirken, bu dönemde iç talep de bilançolara etki edecek.
Şirketlerin konsolide bilanço açıklanmalarının tamamlanmasıyla Borsa İstanbul’da 2014 finansal yılı geride kaldı. Şirketlerin bilançolarına yön veren en büyük etkenler ise hiç şüphesiz yüksek dolar/TL ve düşük petrol fiyatları oldu. Bu ortam nispeten düşük faizle de desteklendi. Düşük petrolün pozitif etkisi en çok havayolu şirketlerinde hissedildi. Fakat tüm bunların içinde özellikle 2014 son çeyreğinde doların TL karşısında aşırı değer kazanması şirketlerin kârlılığını gölgelemiş oldu.
2015’in ilk çeyreğini geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde ise uzmanlar, ilk çeyrek bilançolarında 2014 son çeyreğinden çok farklı bir tablo beklemiyor. Devam eden yüksek dolar/TL’nin bu çeyrekte de satış-lan baskılaması beklenirken, özellikle yüksek döviz borcu bulunan şirketlere karşı yatırımcıların dikkatli olması öneriliyor. Bankalar tarafında da beklentiler yüksek değil.
2013 ve 2014 yıllarında satışlarını, faaliyet kârını ve net kârını en çok artıran ilk 20 şirketi mercek altına aldık. Analistlerin 2015 beklentilerini de topladık.
TABLO NASIL HAZIRLANDI?
2014 ve 2013 bilanço verileri üzerinden yapılan çalışmada sanayi şirketleri baz alındı. 2014 verilerine bakılarak cirosu 100 milyon TL’nin altında olan, esas faaliyet kârı 10 milyon TL’nin altında olan ve net kân 5 milyon TL’nin altında olan şirketlerle, her üç kalemde de geçen yılın altında performans sergileyen şirketler liste dışı bırakıldı. Örneğin cirosu 100 milyon TL’nin üzerinde ve yüksek artış yakalayan bir şirketin net kânnda veya eşas faaliyet kârında gerilme varsa liste dışı tutuldu.
Yapılan bu elemeler sonrasında her üç kriterde de en iyi 20 listesine giren dört şirket var. Bunlar; Datagate Bilgisayar, Beyaz Filo Kiralama, Batısöke Çimento ve Anel Elektrik. Listede sektörel bazda çimento ve bilişim-teknoloji şirketleri öne çıkıyor, Yine havacılık sektörü şirketleri THY, Pegasus, Çelebi de listede yer alıyor.
KUR VE PETROL ETKİSİ
2014 yıl sonu bilançolarının tamamlanmasıyla birlikte öne çıkan sektörlere bakıldığında bankacılık, çimento, cam, havacılık ve gübre sektörleri karşımıza çıkıyor. Venbey Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Semra Demircioğlu, şirket bazında ise İş Bankası, Sabancı Holding, Garanti Bankası, Trakya Cam, Nuh Çimento, Akçansa, Pegasus, THY ve Gübretaş’m kârlılıklarını artırdığını söylüyor. Demircioğlu, “Bilançolar üzerinde etkili olan en belirgin unsurların kur ve petrol fiyatları olduğunu belirtebiliriz. Özellikle çok fazla kur riski taşımayan, ihracat potansiyeli yüksek olan sektörler ön plana çıkmaya devam edecektir” diyor.
Semra Demircioğlu, bunun yanında petrol fiyatlanndaki düşüşe bağlı olarak havacılık sektörü yatınmcıların ilgisini çekmeye devam edeceğini, enerji fiyatlarındaki düşüşün de cam sektörünü olumlu etkileyeceğini dile getiriyor.
MERKEZ BANKALARI YÖN VERDİ
Şirketler özelinde yankı bulan bazı gelişmeler dışında (Anadolu Holding’in Migros paylarını satın alması, Anadolu Cam ve Trakya Cam’ın Soda Sanayii’deki pay satışları gibi) tüm sektörleri etkileyen gelişmeler yıl boyunca merkez bankalanndan gelen haberler oldu. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, araştırma ve yatırım danışmanlığı ekibi tarafından birden fazla istatistiki modelle incelenen BİST TÜM’deki şirketlere yönelik yapılan puan analizlerinde, son dönem mali sonuçları atakta olan şirketleri ortaya koyduklarını belirtiyor. Takip edilen model çerçevesinde Afyon Çimento, Bimeks, Datagate Bilgisayar, Doğuş Oto, Carreoursa, İndeks Bilgisayar, Vestel, Vestel Beyaz Eşya, Sasa, Çelebi ve Arena Bilgisayar’ın bilançolarının güçlü olduğunu söyleyen Gürcan, bundan sonraki dönemde de bu şirketlerin güçlü mali sonuçlannı devam ettirmesini beklediklerini kaydediyor.
Yılın ilk yarısında şirket bilançolarını etkileyecek unsurlar arasında kuşkusuz kur tarafında yaşanacak gelişmeler başı çekecek.
BEKLENTİLER BENZER
Bu bağlamda Destek Menkul Değerler araştırma ekibi, yılbaşından bu yana dolara karşı yaklaşık yüzde 11 değer kaybeden TL’den dolayı, dolar net pozisyonları ekside olan, döviz yükümlülükleri varlıklarından fazla olan şirketlerin bu gelişmelerden etkileneceğini söylüyor. “Bu anlamda TCMB’nin yapmayı planladığı faiz indirimleri, özellikle ticari kredi mekanizmasına olan katkıları takip edilecektir. Bu da bankacılık sektörü başta olmak üzere beyaz eşya ve konut sektörü açısından önemli bir gelişme” diyen Destek Menkul analistleri, bunun yanında özellikle Euro’nun geleceğinin de kârlılık açısından şirketlerde belirleyici olabileceğini dile getiriyor.
BANKALARDA BEKLENTİ ZAYIF
Peki BİST’in lokomotifi olan bankacılık sektöründe beklentiler nasıl? Bu noktada ilk çeyrek beklentileri zayıf. Bunu TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin getirilerinin düşük olmasının banka kârlannı baskı altına almasına bağlayan Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, genel karşılık giderlerine de değiniyor. “Banka bilançolannın son tahlilde kur hareketinden etkilendiğini belirtebiliriz. Dolar/TL’nin 2,32’lerden 2,64’lere geldiği düşünüldüğünde, yılbaşından bu yana yüzde ll’lik bir değer kaybı yaşandığı görülüyor” diyen Gürsoy, bu durumun da genel karşılık giderlerinde şişme yaratarak, kârlılık tarafında baskı yaratacağını söylüyor.