İlk kez franchise alacak girişimciler nasıl bir yol izlemeliler?
Franchise düşünenler bunlara dikkat!..
Franchise veren markalar, girişimcilere cazip yatırım seçenekleri sunuyorlar. Peki, ilk kez franchise alacak girişimciler nasıl bir yol izlemeliler? Hemen belirtmekte fayda var. Franchising Derneği ‘nin (UFRAD) eğitim çalışmalarını ya da franchise sektörüyle ilgili düzenlediği etkinlikleri takip etmenizi öneri yorum. UFRAD franchise veren firmaları bünyesinde toplayan bir kuruluş. Dernek, franchising’in Türkiye’de doğru bir bi-çimde öğrenilmesini, sağlıklı bir biçimde gellş-MJI meşini sağlayabilmek, temel kuralları belirlemek ve uygulamasını sağlamak adına birçok etkinliğe imza atıyor.
Gelelim yerli ya da yabancı bir şirketten franchise alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine. Hangi sektör olursa olsun her şeyden önce ilgilendiğiniz firmanın ya da markanın deneyimli olmasına özen gösterin. Bu konu çok önemli. Ayrıca işin tam detaylı olarak tanımlanması gerekiyor, işi yürütebilmek için gerekli optimal çalışma saati ve personel adedi de önemli. Franchisor kimdir? Geçmiş deneyimleri nedir? Çalıştırdığı yöneticilerin mesleki tecrübeleri yeterli midir? Bu sorulara açık ve net bir şekilde yanıt alınmadıkça marka ortaklığı yapmamakta yarar var. Kendi imkanlarınızla küçük araştırmalar yapmak yeterli değil, çıkın dolaşın. Sistem içindeki diğer franchise alanları ziyaret edin. Onlardan bilgi almaya çalışın. Örneğin işi nasıl yürüttükleri, yatırım bedeli, devam eden yatırım maliyetleri gibi konularda bilgi alın. Zira bu konular işin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Ciddi danışmanlık şirketlerinden hizmet almaktan geri durmayın. Marka, pazar, lokasyon analizi yaptırın. Yapacağınız İşin finansal portrelerini gerçekçi bir şekilde hesaplayın. Bir şirketin franchise sistemine dahil olmadan tüm bu soruların yanıtını bulmanızda fayda var. Franchise sözleşmesini imzalamadan önce mutlaka uzman biri tarafından kontrolünü sağlamayı unutmayın.
Franchise veren firmaların sözleşmeleri uzman hukukçu ve mali müşavirlerden oluşan geniş bir kadro tarafından hazırlanmalı. Çünkü bu sözleşmeler aslında franchise verenin haklarını daha fazla savunan sözleşmelerdir.Taraflar arasında franchise sözleşmesi imzalanmadan önce, tüm maddeler ayrıntılı olarak incelenmeli. Franchise ilişkisinin nasıl düzenleneceği ve nasıl yenileneceği sözleşmede açıkça belirtilmeli. Bu noktada, daha önce sistemden ayrılan franchise varsa nedenlerini öğrenmekte yarar var. Franchisor’dan alınması gereken ürün ve hizmetler varsa, kimden ve nasıl alınacağı net bir şekilde ortaya konulmalı, işletmenin finans sistemine bakılması ve bu konuda tecrübesi olan bir avukat yardımıyla sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.
işe başlangıç eğitimi çok önemli, işe başlamadan önce alınacak İyi bir eğitim talep edilmeli. Franchise sözleşmelerinde, çoğunlukla franchise alanlardan toplanan reklam fonu ile’merkezi reklam’yapılıyor. Bu nedenle taraflar arasında imzalanacak franchise sözleşmesinde, “franchise verenin reklamı kendi bütçesinden yapacağına” veya “reklam bütçesi oranının düşük tutulacağına” ilişkin hükmün eklenmesi gerekiyor, iyi koşullarda imzalanacak bir franchising sözleşmesi, franchise alanlara her zaman avantajlar sağlayacaktır. Her şeyden önce daha önce denemiş, başarısı kanıtlanmış ve tanınmış bir marka ile birlikte kendi işinizin patronu olma fırsatı buluyorsunuz.