Girişimcilik Haberleri

İmece Bu Kez Eşitsizliklere Çözüm Arıyor

Sosyal girişimciler için İmece Programı

Bu yıl imece, üçüncüsünü gerçekleştirdiği Destek Programında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olan Eşitsizliklerin Azaltılmasına odaklanıyor. Zorlu Holding’in ana destekçi olduğu program kapsamında; gelir eşitsizliği, kalkınmanın getirdiği olanaklardan herkesin eşit bir şekilde faydalanamaması, mülteciler ve engelli bireylerin karşılaştıkları zorluklar gibi kapsamlı meselelere çözüm getirecek sosyal girişimcilerin başvuruları bekleniyor.

Geleneksel anlamda başarılı girişimciler, potansiyel müşterilerinin karşılaştığı zorlukları tespit edip piyasadaki bir “açığı” yakalar ve bu soruna çare olabilecek bir ürün, hizmet ya da sistem geliştirir. Hayatımızı kolaylaştıracak bir ürün veya iletişimimizi daha pratik hale getirebilecek bir mobil uygulama, pazardaki ihtiyaçlara cevap verdiği için iyi bir kâr elde ederek çok başarılı olabilir. Ancak, yalnızca kâr odaldı bu girişimcilik yaklaşımı, dünyanın karşı karşıya olduğu yoksulluk, iklim değişikliği, eşitsizlikler gibi temel meseleleri görmezden gelir ve bu dertlerin çözümünü kamu ve sivil toplum kuruluşlarına biralar.

Öte yandan Türkiye’de ve tüm dünyada sağlık, eğitim, gelir dağılımı alanlarında eşitsizlikler var olmaya devam ediyor. Engelli bireyler, eğitim ve iş imkanlarından eşit biçimde yararlanamazken, fiziksel ve sosyal ihtiyaçları da çoğunlukla görmezden geliniyor. Bunun yanı sıra mülteci topluluklar, göç ettikleri ülkelerde hayat şartlan, sağlık ve eğitim gibi birçok farklı alanda ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu eşitsizlikler azalmadıkça, yoksulluğun ortadan kalkması ve kalkınmanın herkesi kapsaması mümkün değil. Eşitsizliklerin azaltılması ve kimsenin geride kalmaması için tüm diğer sektörler gibi girişimcilik sektörünün de çözümün bir parçası olması gerektiği bir gerçek.

GİRİŞİMCİLİKTE DÖNÜŞÜM

Salt kâr odaklı girişimcilik yaklaşımın gitgide dönüştüğüne şahit oluyoruz. Gün geçtikçe sayısı artan sosyal girişimciler, toplumların ve dünyanın kapsamlı meselelerini bir fırsat olarak görüyor, kendi gelir modelleri .- olan, sürdürülebilir ve yenilikçi girişimler kurarak çözüm ‘ geliştiriyor. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu alanda bir ekosistem gelişmeye devam ediyor, farklı organizasyonlar, destek mekanizmaları ortaya çıkıyor. 2017 yılında hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, sosyal girişimlerin toplumsal meselelere çözüm geliştirebilmesi için destekleyen ve onları kaynaklarla buluşturan kurumlardan. imece, yürüttüğü Destek Programı’nda her yıl bir Sürdürülebilir Kalkınma Hedefı’ni tema olarak belirliyor. Belirlenen hedefe yönelik çalışmalar yürüten girişimciler, Destek Programı’na başvurarak girişimlerini bir adım öteye taşıyacak desteklerden faydalanabiliyor.

BAŞVURULAR BEKLENİYOR

Bu yıl imece, üçüncüsünü gerçekleştirdiği Destek Programı’nda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden biri olan Eşitsizliklerin Azaltılması’na odaklanıyor. Zorlu Holding’in ana destekçi olduğu program kapsamında; gelir eşitsizliği, kalkınmanın getirdiği olanaklardan herkesin eşit bir şekilde faydalanamaması, mülteciler ve engelli bireyler gibi toplulukların karşılaştıkları zorluklar gibi kapsamlı meselelere çözüm getirecek sosyal girişimcilerin başvuruları bekleniyor.

GELİŞTİRME FIRSATI

imece’nin 3. Destek Programı’nda İTÜ Çekirdek ile yapılan stratejik ortaklıkla sunulan desteklerin kapsamı genişleyecek. Programa başvuru sonucu seçilecek sosyal girişimler, 3 ay boyunca imece ve İTÜ Çekirdek ortaklığındaki önkuluçka programında girişimlerini geliştirme fırsatı elde edecek.

SON BAŞVURU TARİHİ

imece ve İTÜ Çekirdek, dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi, herkes için erişilebilir eğitim, iş ve sosyal imkanları sağlama ile mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştıracak girişimcilerle birlikte çalışacak. Ağustos-ekim ayları arasında sürecek Destek Programı’na başvurular, 9 Haziran 2019 tarihine kadar alınacak. Ayrıntılı bilgi için imece.com adresini inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu