Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Ingenious evleri akıllandıracak

Burak Adalı, Atilla Bilgiç ve Barış Ari’nin 2013 yılında Teknogirişim desteğiyle kurduğu Ingenious, akıllı ev sistemleri geliştiriyor, ilk ürünlerini yaz sonunda piyasaya çıkarmayı planlayan girişimcilerin hedefi Türkiye pazarının ardından yurtdışına açılmak.

Henüz ev işlerini yapan robotlar yok ama dünyada akıllı evlere yönelik teknolojilerde ciddi gelişmeler olduğu bir gerçek. Cep telefonu veya ipad’den evdeki elektronik aletleri yörtetme imkanı sunan teknolojiler son birkaç yıldır hızlı bir gelişme sürecinde. Bu alanda Türkiye’deki boşluğu görerek yatırım kararı alan üç gencin kurduğu bir girişim Ingenious.

Ingenious

Ingenious’un kurucularından biri olan Burak Adalı, girişimci ruhlu bir mühendis. Almanya’da ve Türkiye’de de çeşitli firmalarda profesyonel olarak çalıştıktan sonra, inşaat sektöründeki aile şirketine geçen Adalı, bu sektörde çalışırken akıllı ev sistemleriyle ilgili boşluğu fark ediyor. “Masanın hep alıcı tarafın-daydım. Şunu fark ettim ki, piyasadaki geleneksel akıllı ev firmaları da aslında büyük otomasyon firmaları ve evlerimize taktığımız sistemler de aslında endüstri otomasyonu. Bu yüzden bu sistemler pahalı, kurulumu ve kullanması gerçekten zor tasarlanmış” diyen Adalı’nın kafasında son tüketiciye yönelik bir ürün geliştirme fikri ortaya çıkıyor. Ortakları AR-GE konusunda 15 yıllık deneyimi olan Atilla Bilgiç ve pek çok startup ve firmanın tasarım süreçlerini yönetin Barış Arı’yla birlikte ürünü geliştirmek için hareket geçiyor. 2013 yılında Teknogirişim desteği ile kuruluyor Ingenious.

Son kullanıcıya yönelik bir ürün

Akıllı ev sistemleri, kavram olarak uzun zamandır üzerinde konuşuluyor olsa da Türkiye’deki 15 milyon konuttan henüz sadece yüzde 3’ünde böyle bir sistem bulunuyor. Bu sistemlerin büyük çoğunluğunun ya plaza, AVM gibi yapıların enerji yönetimleri için kurulmuş pahalı sistemler ya da fazla kullanışlı olmayan komplike otomasyon sistemleri olduğunu söyleyen Adalı, ayrıca bu geleneksel sistemlerin binalar henüz proje aşamasındayken tasarlanmak zorunda oldukları İçin büyümelerinin inşaat sektörü ile paralel olarak ilerleyeceğini belirtiyor.

Binaların kalan yüzde 97’lik kısmı için geliştirilen tak-çalıştır akıllı termostatlar, ampuller gibi son kullanıcıya yönelik akıllı ev aletleri ise henüz yeni yeni evlere girmeye başladı. Ingenious’un farkı bu noktada ortaya çıkıyor. Zira Ingenious son kullanıcıya hitap eden tak-çalış-tır bir akıllı ev sistemi, internetten ya da bir teknoloji marketten alabileceğiniz sistemi, 15 dakika içerisinde kendiniz kurarak evinizi akıllı hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca geliştirdikleri patent bekleyen teknolojiler sayesinde evlerin akıllı cihazlardan kolaylıkla kontrol edebildiğini söyleyen Adalı, akıllı algoritmalarla yüzde 15’e varan elektrik tasarrufu sağlandığını belirtiyor.

Fiyatı 199 dolar

Sistem şu an için üç farklı bileşenden oluşuyor. Sistemin beyni IO-Box kablosuz olarak evdeki ağa bağlanıyor. Üzerindeki kızılötesi vericiler ile TV, ses sistemi, uydu alıcısı, klima gibi uzaktan kumandalı bütün cihazları, IO-Light ve IO-Plug üniteleri ile ışık, kahve makinesi, vantilatör gibi uzaktan kumandası olmayan diğer cihazları kontrol ediyor.

Sistemin bütün kontrolü telefon, tablet ve saatler için ayrı ayrı geliştirilen uygulamalar üzerinden yapılıyor. Adalı, öğrenen algoritmaların ev sahibinin alışkanlıklarını öğrenerek yapılacak işleri ve rutinleri planladı ğını belirtiyor.

Ürünün fiyatı ise 199 dolar. Adalı, şu ana kadar sadece Türkiye’den 500’ün üzerinde ön sipariş başvurusu aldıklarını söylüyor. Üretim için hazırlıklar devam ediyor. Şirketin hedefi Ingenious’u yaz sonuna kadar üretmek. Tüketici elektriği sektöründe genelde satışların yılın üçüncü çeyreğinde başladığını söyleyen Adalı, “Bizim de ilk önceliğimiz aldığımız siparişlerimizi yaz sonuna kadar teslim etmek, ilk yıl için de sadece 2 bin set üretmeyi planlıyoruz” diyor.

Yurtdışına açılacak

Ingenlous’un hedefleri Türkiye ile sınırlı değil. Şirket Türkiye’nin potansiyeline güvendiği kadar yurtdışında da önemli fırsatlar olduğunu düşünüyor. Zira teknoloji adaptasyonu süresi de tüm dünyada hızlı bir düşüş içinde. Örneğin 1975 yılındaki ilk PC’Ierln Amerikan nüfusunun yüzde 25’ine ulaşmasının 16 yıl, 1983’deki cep telefonlarının 13 yıl zaman almışken, tablette bu sadece üç yılda gerçekleştiğini söyleyen Adalı, “Ülke olarak teknolojiyi kabul etme ve sahiplenme hızımızı da göz önünde bulundurursak, bu değişimin Türkiye’de çok hızlı olacağını düşünüyoruz” diyor.

Türkiye’nin çok iyi bir test pazarı olduğunu söyleyen Adalı, tüketicinin teknolojiye çabuk adapte olduğunu ve harcama yapmaktan fazla kaçınmadığını belirtiyor. Şirketin hedefi yurtdı-şında da bilinen bir marka yaratmak. Bu yüzden ikinci yılla birlikte Avrupa ve Rusya pazarlarına açılarak büyümeyi planlıyor. Şirket diğer taraftan da donanım start-up’ları ve büyük firmalarla İşbirliği için görüşüyor. Samsung Türkiye ile kısa bir süre önce anlaşma sağlandı.

Kurulumu 15 dakika sürüyor

Ingenious kurulumu son derece kolay bir ürün. Yaklaşık 15 dakikada tornavida bile kullanmadan kurulum yapılabiliyor. Kurulum yaparken profesyonel bir elektrikçi ya da tesisatçı çağırmak gerekmediğini söyleyen Burak Adalı, “Ayrıca, evinizden taşınırken Ingenious’u kolayca toplayıp hemen yeni evinize kurabilirsiniz. Ingenious kullanıcı deneyimi odaklı geliştiriliyor. Hayatınızı kolaylaştıracak her detayı hesaplıyoruz. Öğrenen algoritmamız sayesinde kullanmaya başladığınız ilk andan İtibaren farkında bile olmadan enerji tasarrufu yapacaksınız” diyor.

Yatırımcılarla görüşüyor

Elbette şirket büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmek için projeye fınansai destek sağlayacak yatırımcüarla görüşmeler yürütüyor.

Donanım startup’larnun yazılımlara göre hem biraz daha fazla yatırım gerektirdiğini hem de geliştirme sürecinin biraz daha uzun olduğunu söyleyen AdaJı, “Türkiye’deki yatırımcılar da biraz çekiniyorlar zannedersem. Bu yüzden Türkiye’de Donanım Startup’ı olarak yatırım almak biraz daha zor bir süreç. Ancak bizim vizyonumuzu paylaşan yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu