İngiltere Türkiye’den girişimci bekliyor
İngiltere’de iş kurmak, İngiltere’de girişimcilik
6 Aralık’ta Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İstanbul’da düzenlenecek İngiltere’de iş Yapma Paneli’nde Türk girişimcilere, İngiltere’de iş kurma ve işi sürdürme aşamalarında dikkate almaları gereken öncelikli konular hakkında bilgiler verilecek. Oda Başkanı Emma Edhem, İngiltere’nin iş yapmak isteyen herkes için cazibe merkezi olduğunu söylüyor.
Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası, (TBCCI) iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması konusunda çalışmalar yürütüyor. TBCCI Başkanı Emma Edhem yönetiminde yeniden yapılandırılan TBCCI, daha çok üyelere özel hale getirildi. Gerek resmi makamlar, gerekse mesleki derneklerle daha yakın ilişkiler kuran oda, böyle-ce üyelerini resmi makamlar, yatırım ajansları ve mesleki derneklerle işbirliği içinde kurduğu bilgi ve ağ oluşturma platformlarında daha fazla görünür hale getirdi.
6 Aralık’ta İngiltere’de iş Yapma Paneli düzenleyecek olan TBCCI, panele katılan girişimcilere TOKİ’ler, Ingiltere’de iş kurma ve işi sürdürme aşamalarında dikkate almaları gereken öncelikli konular hakkında bilgiler verecek. Edhem, sahip olduğu zengin ve çeşitlilik içeren piyasa sayesinde İngiltere’nin her türlü şirketin müşterilere, yeni ürünler üreten mucitlere, tedarikçilere ve iş ortaklarına kolayca erişmelerini sağlayan, cazip bir merkez olduğunu söylüyor. Edhem ile İngiltere’de girişim fırsatları üzerine konuştuk:
KOBİ Girişim: İngiltere’de Türk girişimciye ve KOBİ’iere döniik ne gibi yatırım fırsatları var?
İngiltere dünyanın önde gelen iş merkezlerinden biri ve Avrupa’da iç yatırım yapılabilecek bir numaralı ülkedir. Sahip olduğu zengin ve çeşitlilik içeren piyasa sayesinde Ingiltere her türlü şirketin müşterilere, yeni ürünler üreten mucitlere, tedarikçilere ve iş ortaklarına kolayca erişmelerini sağlayan, cazip bir merkezdir. İngiltere girişimcilere çok sayıda sektörde iş olanağı sunuyor. Geliştirilmiş gereçler, |zay ve havacılık, otomotiv, ticari hizmetler, danışmanlıklar, iletişim, kreatif hizmetler ve medya bunlardan birkaçı.
Ayrıca, elektronik, bilişim teknolojisi donanımları, enerji şebekeleri, finansal hizmetler, yiyecek-içecek, restoran, deniz enerjisi, nükleer, petrol ve gaz, uzay teknolojisi, atık yönetim ve rüzgar enerjisi de bu sektörler arasında yer alıyor. Bu listeyi Türk girişimciler ve KOBİ’leri açısından daha cazip hale getiren şey de sadece ana sektörlerde değil, alt sektörlerde de iş yapma olanakları bulmaları.
İki ülke arasında işbirliği ne seviyede?
İngiltere’deki zeki şirketler, nitelikli ürün ve hizmetler sunabilen Türk girişimciler ve KOBİ’lerle iş yapmayı hemen kabul ediyorlar ve iki ülkenin şirketleri arasında görülen ortaklıkların sayısı hızla artıyor. Bunun en mükemmel örneklerinden biri de, Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TBCCI) üyelerinden biri olan Acıbadem Hastaneleri. Kendilerine bağlı hastanelerde en gelişmiş ameliyat ekipmanlarını kullanıyorlar ve bu hastanelerde ameliyat olan hastaların hayatta kalma oranı olağanüstü sayılabilecek düzeyde yüksek. Üstelik fiyatları da Birleşik Krallığa oranla belirgin biçimde daha ucuz. Bu ekipmanlar İngiltere’de kısa bir süre önce kullanılmaya başlandı ama maliyetleri daha yüksek.
Yerel şirketlerle işbirliği imkânları var mı?
KOBİ, bireysel tacir veya büyük şirket statüsündeki girişimciler muhasebe, hukuk, pazarlama ve diğer hizmet sektörlerinde yerel şirketlerle işbirliği yapabilir veya hizmet ortaklığına gidebilirler. Yatırım rakamlarını inkâr etmek mümkün değil. İngiltere doğrudan yabancı sermaye yatırımı konusunda Avrupa’nın en önde gelen ülkesi olma konumunu güçlendirmeye devam etti. Bu başarıdaki önemli bir faktör, İngiltere’de iş yapmak isteyen iş adamları ve yatırımcılara bu konuda her türlü yardımı yapan ve işlerini kolaylaştıran yerel şirketlerdir. Bir diğeri da Ticaret Odaları’dır. Bizim odamız, yani Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) İngiltere’deki Türk girişimcilere bütün bu hizmetleri sağlıyor.
Türk girişimcisine neler tavsiye edersiniz?
İngiltere’de iş kurmaya kalkışmadan önce Türk girişimcilerin, çalışmayı düşündükleri sektöre ait piyasa ve bu sektörde iş yapılmasına yönelik mevzuat hakkında yeterli bilgi sahibi olmaları şart. Yeni bir iş kurmadan önce bu ön çalışmayı en iyi şekilde yapmaları gerekir. Öncelikle fuarlara, sergilere, ağ oluşturma etkinliklerine ve konuyla ilgili etkinliklerine katılmaları ve bütün bunları çok iyi etüt etmeleri gerekir. Reklam yapmayı ve danışmanlık almayı, bazen uygulayacakları pazarlama stratejisi ve oluşturacakları ticari marka için uzmanlara danışmaları iyi olur. Müşterilerle mutlaka temas kurmaları gerekir. Satışa yönelik basılı malzemelerini ve web sitelerini İngilizce ve Türkçe olarak hazırlamaları gerekir. Yerel yönetmelikleri, zevkleri ve kültürel tercihleri asla göz ardı etmemeliler.
Ingiltere’nin değişik bölgelerinde değişik teşvikler var mı?
İngiltere’de hükümet tarafından belirlenen 24 ayrı yatırım bölgesi var ve toplam 140 merkezi kapsayan bu bölgelerde, hem yeni hem de büyüyen şirketlere yönelik çeşitli teşvikler uygulanıyor.
6 Aralık tarihinde İstanbul’da düzenleyeceğiniz Türk-İngiliz iş Forumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
İngiltere’de iş Yapma Paneli’ne katılan Türk girişimciler, İngiltere’de iş kurma ve işi sürdürme aşamalarında dikkate almaları gereken öncelikli konular hakkında her iki ülkenin uzmanları tarafından verilecek bilgileri dinleyebilecekler. Bu bilgiler arasında İngiltere’de şirket kurma, iş türleri ve şirketleşme, Ankara Antlaşması, vergilendirme & KDV, İngiltere’de finans, pazarlama-satış, İngiltere ile ticaret, piyasa, markalaşma, KOBl’ler, birleşme ve alımlar gibi konular bulunuyor. Katılımcılar ayrıca panele katılan konuşmacılar ve diğer katılımcılarla tanışma olanağını da bulacaklar. İngiltere ile iş yapmak isteyen Türk işadamlarına, bu etkinliğe katılmalarını hararetle tavsiye ederim.
İngiltere’de girişimci olmanın koşulları
Bir Türk girişimcinin Ingiltere’de iş yapabilmesi Ankara Antlaşması ve girişimci vizesine bağlı. Ankara Antlaşması, İngiltere’de şirket kurmak isteyen Türk vatandaşlarının yararlanabilecekleri ilk yöntem. Türk vatandaşları Birleşik Krallığa gelerek burada kendilerine ait bir iş kurmak için Türkiye’de giriş izni başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca yasal olarak İngiltere’de ikamet eden ve ücretli çalışan Türk vatandaşları da kendi işlerini kurmak için başvuruda bulunabilirler. Bu başvuruda göz önüne alınacak en temel ölçüt, iş kurma niyetinin kanıtlanması. Girişimci vizesi ise bir şirket kurarak veya mevcut bir şirketi devralarak İngiltere’de iş yapmak ve bu işin yürütülmesinde aktif rol almak isteyen kişiler için Tier 1 (Girişimci) dikkate alınabilir. Türkiye’de bulunan ve İngiltere’de iş kurmak isteyenlerin girişimcilerin Türkiye’deki İngiltere Büyükelçiliği’ne ya da konsolosluğa başvurmaları gerekir. Her ne kadar Türk iş adamları İngiltere’de yerleşik bir limited şirketin yönetim kurulu üyesi olabilseler de çalışma iznine sahip olmadıkları takdirde kesinlikle maaş alamazlar.
İngiltere özellikle Brexit sonrası azalan Avrupa ülkeleri nüfusunun oluşturduğu iş gücü eksikliğinin oluşturduğu fırsatlar dolayısı ile Türk girişimciler için güzel fırsatlar sunuyor. İngiltere’de şirket kurmak ve kendi işini başlatmak isteyenler için ECAA 2 vizesi yada bilinen adıyla Ankara Antlaşması İngiltere Vizesi sermaye ve sektör kısıtlaması olmadan Türk vatandaşlarına başvuru imkanı sunuyor. Tek yapmanız gereken Birleşik Krallık içerisinde yapabileceğiniz, kendi yaşamınızı ikame ettirecek parayı kazanabileceğiniz ve yeterliliğinizi ispatlayabileceğiniz bir iş planı ile başvuru yapabilirsiniz.