İnternette Başarılı Olmuş Girişimciler
Çoğu genç ve 30 yaşın altında. Ortak özellikleri; 2 yıl gibi kısa sürede girişimlerinin milyon dolarlık değeri aşmış olması. Bu topraklarda doğdular, girişimci oldular ve başardılar.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberger, Google internet arama motorunun geliştiricisi Larry Page, Groupon’un kurucusu Andrew Mason… Onlar, internet dünyasındaki fırsatları en iyi kullanan ve genç yaşlarında milyar dolarlık servete ulaşan, adını dünyanın bildiği girişimciler… Onlar kadar olmasa da Türkiye’de de milyonlarca dolarlık servete ulaşan binlerce girişimci var. Sina Afra, Nevzat Aydın, Nazım Salur gibi yıldız girişimcilerin öyküleri, Türkiye’de iyi biliniyor. Peki son dönemde onların arasına kim katıldı, internetin yeni zenginleri kimler? Araştırmamıza 2015 ve sonrasında kurulup en az bir milyon dolarlık değere ulaşan start-up girişimlerini dahil ettik. Startups.watch’un desteğiyle oluşturduğumuz listenin başında iki yılda 5-10 milyon dolar değere ulaşan iki girişim dikkat çekiyor. Bunlar; Olev ve PayPad. Yine iki yıl içinde kurulup 1 milyon dolarlık servete ulaşan girişimlerin sayısı da iki elin parmaklarını aşmıyor. İşte, son iki yılda bir milyon dolar değerini aşan ve girişimcilerini internetin yeni milyoneri yapan girişimler…
EVDEKİ BAKICIM
evdekibakicim. com
GİRİŞİMİNE İYİ BAKTI, BÜYÜTTÜ
Geçen yılm başında kurulan Evdekibakicim.com; bebek, çocuk, yaşlı ve hasta bakımına odaklanıyor. Finlandiya’da ‘telekomünikasyon mühendisliği’ eğitimi aldıktan sonra bir süre Ericsson’da çalışan Miraç Bal, “dedesinin bakım sorunu” nedeniyle oluşturduğu iş fikrini, Ogün Köprülü ve Sinan Gürsan ile birlikte Türkiye’de hayata geçirmiş. Bugüne kadar bin 700 aileden talep alan platform, 500 randevu oluşturmuş.
30 bin saatten fazla aileye hizmet verilmiş. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde hizmet veren platform, 200 bin dolarlık ilk yatırımını Ocak 2017’de aldı. Evdeki Bakıcım’m Kurucu Ortağı Miraç Bal, “Bu yatırım departmanlaşma için oldukça önemli bir adım oldu. 6 kişilik ekibimiz 16 kişiye çıktı ve yapmak istediğimiz iş akışları yerine oturdu. Bu tip çekirdek yatırımlar, girişimlerin metotlarını ve iş akışlarını kurması için kritiktir ve yatırım doğru kullanılırsa girişimlerin değerlemeleri kısa süre içinde yükselir.
Bu yatırımdan önce işler kaotik işlerken yatırım ile sistematik hale gelir. Şirket cirosunu her ay en az yüzde 10 civarında artırarak ilerliyorsa doğal olarak değerlemesi artar” diye bu yatırımın önemini anlatıyor. Evdeki Bakıcım’m 2017 yılı büyüme hedefi oldukça agresif. Girişim 2016’ya göre yüzde 300 büyüme hedefliyor. “İlk çeyrek sonuçlarına bakacak olursak planlarımızın bir adım ötesinde olduğumuzu bile söyleyebilirim” diyen Bal, nasıl böylesine hızlı büyümeyi başardıklarını şöyle anlatıyor, “Biz ilk günden itibaren global düşündüğümüz için dünyadaki birçok başarı hikayelerini detaylı inceledik. Kaçınmamız gereken yanlışları iyi analiz ettik. Ayrıca inatçı olmanız ve sıkılmadan ve motivasyon kaybetmeden yaptığınız işi tekrarlamanız gerekiyor. Bu, işin zor kısmı diyebilirim. Çünkü hala küçük ölçektesiniz ve alınacak çok yolunuzun olduğunu biliyorsunuz.
Bu aşama girişimler için en kritik süreç. Kurucular bunun bir maraton olduğunu bu noktada anlıyor. Nefesi yeten koşuya devam ediyor. Fakat koşuyu 100 metre sananlar pes ediyorlar. Bir girişimcinin işi hızlı büyütmesi için birçok davete hayır demesi gerekiyor. Yakın arkadaşlarınız sizi anlayacaktır. Girişimci zamanının büyük bir kısmını işine adamalı. Kalan kısmını da ailesine, spora ve en yakın çevresine… Ayrıca girişimin sürdürülebilir bir başarı yakalaması için yatırımdan daha da önemli bir konu var. O da takım. Eğer girişim takım oyuncularını doğru seçip herkesin benimsediği bir şirket kültürü oturtursa bu finansallara da hızlı şekilde yansıyacaktır.”
HABİTA habita.com.tr
OFİSİ, DENEYİMLERİ VE HAYALLERİ PAYLAŞTILAR
COWORKING olarak da bilmen ortak çalışma alanları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Bu konseptin en başarılı örneklerinden biri Eylül 2016’da İstanbul Sanayi Mahallesi’nde faaliyete geçen Habita… İnovasyona, üretkenliğe giden yolun paylaşmaktan, etkileşimden ve birbirinden öğrenerek birlikte üretmekten geçtiği bilinciyle tasarlanan bir ofis mekanı olan Habita’nın kurucu ortakları; Levent Öcal, Burak Özyurt ve Serdar Taşyürek. NEF’in kurucusu Erden Timur ve Webrazzi’nin kurucusu Arda Kutsal’ın da desteklediği bu girişim, ilk günden beri yanlarında olan kurucu ortakları dışında yatırım almadı.
Habita’mn Kurucu Ortağı Levent Öcal, “Hızlı büyümemizde en önde gelen faktörler arasında, verdiğimiz hizmete yönelik talepteki artış önde geliyor. Ayrıca paylaşım ekonomisi trendinin yükselişi de önemli. Bilgi ve deneyimleriyle ilk günden beri yanımızda olan ortaklarımız NEF ve Webrazzi de çok önemli katkılar yaptı” diye konuşuyor. “Lokasyon sayımızı çoğaltırken NEF’in de desteği ile yurtdışı pazarlara odaklanmayı planlıyoruz” diyen Öcal şu değerlendirmelerde bulunuyor, “Tüm konsept ve anlayışımız paylaşmak üzerine. Kastımız sadece üyelerimizin çalışırken ihtiyaç duyacakları tüm fiziksel ihtiyaçları (çalışma alanı, internet, operasyonel hizmetler vs.) paylaşmak değil. Aynı zamanda fikirleri, deneyimleri ve hayalleri de paylaşmak… Bunu mümkün kılabilmek adına, çeşitli etkinlikler ile girişimcileri, çalışma alanlarından ayrılmadan önemli liderler ve uzmanlarla buluşturabiliyoruz.”
NUBIGON nubigon.com
DPC İLE 800 BİN EURO’LUK ANLAŞMA
CAN Turgay ve Murat Arıkan liseden arkadaşlar… Murat Arıkan, Viyana Teknik Üniversitesi’nde matematik eğitimi alıp, bilgisayar algoritmaları üzerine doktorasını yaptı. Can Turgay ise 2010’hı yıllarda Ankan’m akademik araştırma yaptığı konularda, endüstri profesyoneli olarak çalışıyordu. İki arkadaş 2013 yılında boş zamanlarında NUBIGON’un projesini geliştirmeye başladı. 2014 yılında tüm mesailerine projelerine veren arkadaşlar ailelerinden aldıkları destekle yola çıktılar. 2016 yılında da şirketleştiler. “Üç boyutlu görselleştirme yazılımı” olan NUBIGON, kurucu ortaklarını kısa sürede milyoner yaptı. NUBIGON Kurucu Ortağı ve CEO’su Can Turgay, “Hızlı büyümemizde en önemli pay şüphesiz geliştirdiğimiz teknolojiler ve fikri mülklerle desteklenen yazılımımız. Organizasyonel olarak baktığımızda ise en güçlü yanımız insan kaynağımız. Ekibimizin her bir üyesi, kendi alanında uzman. Farklı uzmanlıklara sahip kişilerin yeteneklerini tek bir sepette birleştirdik ve herkesten sadece uzman oldukları alanda faydalanmak için çaba sarf ettik. Gösterdiğimiz hızlı büyüme de yaklaşımımızın doğruluğunun sağlaması aslında” diyor. NUBIGON, 2016 yılının Aralık ayında DCP ile 800 bin euro’luk bir yatırım sözleşmesi imzaladı.
Bu sayede satış, pazarlama ve geliştirici ekibini büyüttü. “DCP’nin vizyoner ve iş dünyası açısından deneyimli kadrosuyla ortak olmak, kurumsal düşünmeyi öğrenmede ve ticari fikirlerimizin netleşmesinde bizim için faydalı oldu” diyen Turgay, sözlerini şöyle sürdürüyor, “Ar-Ge ağırlıklı bir firma olduğumuz için çok kısa sürelerde ciro beklentimiz yok. Uzun koşuya hazırlıklıyız, beklentilerimiz de bu yönde. Dünyada en çok ilham aldığımız proje, hayatına Kickstarter’da başlayan Oculus. İş tarzımıza yön verirken etkilendiğimiz kişi ise Eric Ries. 2017 yılı için en önemli hedefimiz, ekibimizi büyütürken sağlıklı işleyişini de korumak. Bu yıl Ar-Ge faaliyetlerimizi ve patent başvurularımızı yoğunlaştıracağız. 2018 yılı içinse global pazara açılma hedefimiz var.”
Nubigon CEO’su Can Turgay hızlı büyümelerini geliştirdikleri teknolojilere ve fikri mülkerle desteklenen yazılımlara bağlıyor.