İnternette Başarılı Olmuş Girişimciler
DOLAP dolap.com
İKİNCİ EL ÜRÜNLERLE BAŞARIYI YAKALADI
İkinci el giysiler için mobil öncelikli pazar yerleri arasında hızlı yükselen bir girişim; Dolap. Nisan 2016’da Cenk Çivici, Yiğit Darçın ve Hande İzmirlioğlu tarafından kuruldu. Earlybird destekli girişim ilk mobil uygulamasını 2016’nın Temmuz ayında yayınladı. İlk beş ayında 400 bin üyeyi geçtiğini paylaşan Dolap, uygulamasında iki yüz bine yakın dolapta az kullanılmış binlerce ikinci el lüks marka ürün satıyor.
Dolap platformuna her gün 6 bin yeni ürün ekleniyor ve sistem günlük ortalama 4 bin yeni üye kazanıyor. Kullanıcıların etkileşim oranlarının da yüksek olduğu uygulama içinde her gün ortalama 10 bin adet soru/cevap yapılıyor. Uygulama kazandığı yeni üyelerin yüzde 20’sini uygulama içindeki “arkadaşını davet et’’ özelliği sayesinde alıyor. Dolap, orijinal ürün kontrol sistemi, ücretsiz kargo, 7/24 destek servisleriyle Türkiye’nin en büyük ikinci el güvenilir moda mağazası olmayı amaçlıyor. Morhipo, Trendyol gibi e-ticaret sitesiyle de anlaşma yapan Dolap, birinci el moda ürünleri de satmaya başladı. Uygulamada ürünlerini satan dolap sahipleri, Dolap Hesap’ta biriktirdikleri paralarını, Dolap uygulamasına ek olarak Morhipo.com’da da harcayabiliyor.
KOLAY RANDEVU kolayrandevu .com
MİLYON DOLARI KAZANMAK ‘KOLA!’ OLDU
Kolay Randevu 2015 yılının Aralık ayında faaliyete geçti. Genç bir girişim olmasına rağmen kısa sürede milyon dolarlık değeriyle dikkatleri üzerine topluyor. Kolay Randevu’nun kurucu ortakları Burhan Uğur Çivi, Candaş Suat ve Kerem Tiryaki… Daha önce birçok farklı projede adı geçen Ömer Erkmen’in de girişime mentorluk yaptığı biliniyor.
Bir SaaS girişimi olan Kolay Randevu, insanların kuaför, berber, solaryum, spa gibi işletmelerden alacakları güzellik hizmetleri için randevu almalarına yardımcı oluyor; mobil uygulama ve web sitesi üzerinden randevu almalarını sağlıyor. Ayrıca anlaşmalı güzellik işletmelerinin salonlarını yönetebilecekleri bir CRM çözümü de sunuyor. Kolayrandevu, kuruluşundan bu yana üç tur yatırım aldı… 75 bin liralık tohum yatırımım DoktorTakvimi.com’un (eski adıyla Eniyihekim) kurucusu Altay Tmar’dan 2015 Aralık’ta almıştı. Hemen ertesinde 2016 yılının Mart ayında Ömer Erkmen önderliğindeki BIC Angels Melek Yatırım Ağı’ndan 200 bin TL’lik bir yatırım daha almayı başardı.
IU00 TEKNOLOJİ iugo.tech
B2G HİZMETLE DEĞERİNİ KATLADI
IUGO Teknoloji, Mart ayında Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcıları’ndan 400 bin dolar değerinde melek yatırım aldı. Girişim bu yatırımla 4.5 milyon dolar değerleme üzerinden işlem gördü. Sürücü davranışlarım inceleyen ve iyileştiren, ileri seviye sürücü destek sistemlerine yönelik otomotiv teknolojileri geliştiren İUGO Teknoloji, sürücü kaynaklı trafik kazalarını azaltma ve sürücülere yakıt tasarrufu sağlama amaçlarına odaklanmış durumda.
Halen B2B olarak büyük filolara hizmet veren girişim, otomobillere taktığı cihazla ihtiyacı olduğu tüm verileri topluyor ve ileri seviye algoritmalarla bu veriyi işliyor. Bugün global pazara açılmayı hedefleyen girişime 2015’te start verildi. Girişim ayrıca tüm topladığı verilerden bir havuz yaratarak ‘kitle kaynaklı’ bir şekilde kendi algoritmalarını da destekleyebiliyor. Özatay, aldığı son yatırımı hem yurtdışına açılma hem de ürününü geliştirmede kullanmayı planlıyor…