İnternetteki ikinci el pazarına nur yağıyor
İkinci el eşyaların alınıp satıldığı siteler eskiden beri vardı; sadece giyime odaklananlar ise yeni türüyor.
Yeni dikey e-ticaret sitelerinin potansiyeli büyük. Kıyafetten ayakkabıya, çocuk ürünlerinden erkek giysilerine her şeye talep yoğun…
GELİŞMİŞ ülkelerin hemen hepsinde ikinci el eşya alım-satım kültürü oturmuş durumda. Hemen her mahallenin sabit bir ikinci el dükkânı var. Bu dükkânlardan mahalle sakinleri eski eşya alıp satmanın yanı sıra haftalık ya da daha uzun süreli kiralamalar bile yapabiliyor. Örneğin bahçesinde parti verenler ilave masa ve sandalyeleri buralardan kiralıyor.
Türkiye’de henüz böyle bir kültür oluşmuş değil. Öte yandan kullanıcıların elden çıkartmak istedikleri eşyaları temizleyip, arzu ettikleri şekilde fiyatlandırıp sattığı siteler de artmaya başladı. Özellikle son zamanlarda kullanıcıların ikinci el kıyafet alıp sattığı dikey kategorideki e-ticaret siteleri yaygınlaşıyor.
İKİNCİ EL KIYAFET SATILIYOR
Evet, ikinci el eşyalar pek çok e-ticaret sitesinde önceden de alınıp satılabiliyordu, kitaptan aksesuara, teknolojik ürünlerden spor aletlerine pek çok ürünün ikinci el olarak alıcı buluyordu. Ancak sadece giyim özelinde bu kategori internette yeni oluşmaya başladı. Avrupa’da ikinci el kıyafetlere ilgi büyürken Türkiye’de de bu trend giderek yaygınlaşıyor. Henüz Avrupalılar gibi ikinci el kıyafetlerimizi satmak üzere tezgah açamasak da e-ticaret siteleri imdadımıza yetişiyor.
Piyasada 10’a yakın internet sitesinde giysi özelinde ikinci el alışveriş yapılabiliyor. Kullanıcılar önce bu sitelere ücretsiz olarak üye oluyor ve sonrasında sitedeki alışveriş şartlarına uydukları takdirde alım-satım yapabiliyor.
“PAYLAŞIM EKONOMİSİ BÜYÜYECEK”
Bu alanda faaliyet gösterip öne çıkanların bazıları şunlar: Modacruz.com, Gardolaptan.com, Gardoraps.com, Ortakdolap.com, Modacruz.com, Modarush.com, Zebramo.com. 2014 Mart ayından bu yana faaliyet gösteren Modacruz.com Türkiye’de ikinci el kıyafetin alınıp satılabileceği ilk ve en büyük sitelerden biri. 2014 Temmuz ayında ilk yatırımını alarak büyümeye başlayan ve “Türkiye’nin en büyük gardırobu” olarak lanse edilen site, bugüne dek üç tur yatırım alarak, 45 kişilik ekibiyle büyümeye devam ediyor. Kurucusu Melis Güç-taş’m verdiği bilgilere göre, kadınların sosyal ve moda odaklı bir platformda toplanmasına ve fırsat maliyetlerini minimize etmesine imkan sağlıyor.
İş modeli, kadınların moda envanterlerini nakde çevirmelerine imkan verecek şekilde tasarlanmış. “Nasıl daha iyi bir deneyim sunabiliriz sorusuyla beraber modelimiz de gelişmesini sürdürüyor” diyen Güçtaş, özellikle bu tip paylaşım ekonomisine dayalı işlerin büyüyeceğine dikkat çekiyor:
“Yurtdışı dinamiklerine de baktığımızda paylaşım ekonomisine bir şekilde servis veya ürün üzerinden hizmet eden tüm iş modellerinin büyüdüğünü görüyoruz. Bu büyümeyi aslında birinci jenerasyon e-ticaret sitelerinin büyümesi besliyor. Türkiye pek çok Avrupa ülkesine göre bu alana hızlı bir giriş yaptı ve büyümesini sürdürüyor.”
EN ÇOK TALEP AYAKKABIYA
Siteyi ağırlıklı olarak kadınlar kullanıyor. Self-servis olarak işleyen platformda kıyafetini elden çıkartmak isteyenler, satmak istedikleri ürünlerin fotoğrafını çekiyor, fi-yatlamayı ve listelemeyi kendileri yaparak site üzerinden saniyeler içerisinde ilanlarını oluşturabiliyorlar. Satış kuralları ise hem alıcıyı hem de satıcıyı eşit derecede korumak üzerine modellenmiş. Alıcı, ürün eline geçtikten sonra satın almaya onay veriyor, beğenmezse iade edebiliyor.
Sitede Micheal Kors’dan Zara’ya çok sayıda markanın ürünü yer alıyor. Az kullanılmış giysilerin satılabildiği sitede, en çok ayakkabı kategorisine ilgi varken, sezon etkisiyle listenin başını çeken kategori ve alt kategoriler sürekli değişiyor. Aylık 5 milyon ziyareti olan sitenin 500 binden fazla kullanıcısı var. Sitede 30’dan fazla markanın ikinci el ürününe ulaşmak mümkün. Ürünlerin fiyatını ürünü satan kullanıcı belirliyor. Ürünlerini sitede sergilemek ücretsiz. Her gerçekleşen satış işlemi için Modacruz satıcının kazancının yüzde 20’sine ortak oluyor.
ÇOCUK ÜRÜNLERİNE İLGİ YOĞUN
Bu alanda en bilinen örneklerden biri de Ortakdolap.com. Site, sadece kadınların değil erkeklerin de faydalandığı bir pazar yeri. Ayrıca çocuk ve bebek kategorisindeki ürünlerin ikinci elleri de satılıyor. Sitede satış yapabilmek için önce üyelik gerekiyor, satış yapmak için mutlaka kullanıcı sözleşmesinin onaylanması, satışa konu olan ürünün istenen özelliklerde görsellerinin yüklenmesi ve gerekli açıklamaların yapılması gerekiyor. Ürün fiyatlarını satıcılar kendileri belirliyor, ancak kontroller Ortak Dolap tarafından yapılıyor. Sitenin satıcıdan aldığı komisyon orası ise yüzde 20.
Kurucusu Özlem Ünal siteyi nasıl açtığını şöyle anlatıyor: “Doğayı ve çevreyi korumak adına yola çıkıp, satışa konu olabilecek nitelikteki ikinci el ürünlerin ekonomiye kazandırılmasını istedik. Medeni ülkelerde yoğun bir işkolu olan ikinci el ürünlerin ülkemizde de benimsenmesini amaçladık.”
Sitede en çok çocuk ürünleri ve markalı kıyafetler satılıyor. Sitenin toplam kayıtlı üye sayısı 2 bin civarında.
Özel bir kitleye hitap eden bu pazarın önümüzdeki yıllarda büyüyeceğini belirten Ünal, “Bu pazarda büyüme potansiyeli yüksek. Ne kadar çok rekabet olursa ikinci el o kadar fazla benimsenecektir. Bu siteler aracılığıyla ikinci el pazarı daha çok duyulacak ve benimsenecek, ikinci el ürünlerin kullanımı daha çok yaygınlaşacak.”
REKLAMDAN KAZANIYOR
Bu alanda öne çıken bir diğer site ise Gardolaptan.com. Kurucusu Suat Altay, işe ilk önce Almanya’da başlamış, ikinci el pazarındaki fırsatları Almanya’da daha iyi gördüğü için şansını Türkiye’de de denemek istemiş. Site halen Almanya’dan yönetiliyor. 2014 yılında Gardolaptan.com’u açan Altay, ikinci el kıyafet satışının özellikle Avrupa’da çok büyük bir trend olduğunu ve tüketimin bu şeklinin insanlara çok büyük faydası olduğunu düşünerek yola çıkmış. Sitede, kadınlar ve erkekler, kıyafetlerini, aksesuarlarını, çantalarını satabildiği gibi takas da yapabiliyor. Gardolap-tan.com diğerlerinden farklı olarak satış üzerinden komisyon almıyor. Daha çok reklama dayalı bir gelir modeli oluşturulmuş.
“Sitemizde kullanıcılar ürünlerini ücretsiz ve komisyonsuz satıyorlar. Fiyatları kendileri belirliyor” diyen Altay, gün içinde yaklaşık 200-250 adet giysi satışının gerçekleştiği bilgisini veriyor. En çok kadınlara yönelik ürünlerin satıldığı sitede, günlük ziyaretçi sayısı 5 bin 500 ila 8 bin olarak değişiyor. Toplam üye sayısı yaklaşık 35 bin olan sitenin teknik ekibi beş kişiden oluşuyor.
Altay ekibin ilerde büyüyeceğini söylüyor ve ekliyor: “Ben reklam geliri modeli üzerine odaklanarak siteyi açtım ve bu modeli bir süre daha sürdüreceğim. Yakın zamanda Türkiye’de ofisimizi açacağız ve kadınlara da ek gelir sağlayan bu siteyi önümüzdeki dönemde daha da büyüteceğim.”
Kendinize Herkesten Daha Özgün Bir Tarz Yaratabilirsiniz: https://www.tarz2.com/neden-2-el-kiyafet-satin-almak-yeni-urunler-satin-almaktan-daha-avantajlidir