İnternetten canlı yayınlanan etkinlik sayısı artıyor
Etkinliklerini canlı yayınla geniş kitlelere ulaştırmak isteyen şirketlerin işini internet büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Şirketler, internetteki caıık yayın platformları sayesinde, istedikleri portalda, internet sitesinde hatta sosyal medyada etkinliklerini canlı olarak yayınlayabiliyor.
Son yıllarda internet üzerinden canlı yayınlanan etkinlik sayısı hızla artıyor. Kimi şirket düzenlediği konserleri internet üzerinden tüketicilerine ulaştırıyor, kimisi bu yolla kongre ve konferansların daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor.
Çalışanlarına verdiği eğitimi bu platformlarda yayınlayan kurumlar olduğu gibi, Elektronik Genel Kurul Sistemi’nde de bu canlı yayın platformları kullanılıyor.
İnternetteki canlı yayın platformu sayısı henüz bir elin parmaklarını geçmiyor. Ancak kurum ve kuruluşlardan gelen yoğun talep nedeniyle bu sayının hızla artması bekleniyor.
Bu alanda hizmet veren en büyük şirketlerden biri Medianova. Anahtar teslim canlı yayın platformu Yayınma tik aracılığıyla geçen yıl internet üzerinden 769 etkinlik yayınlayan şirket üç yıldır bu işi yapıyor. Sektörün çok hızlı büyüdüğünü söyleyen Medianova CEO’su Serkan Sevim, üç yıl önce internet üzerinden canlı yayınlanan etkinlik sayısı 10’u bulmazken günümüzde bu sayının bine yaklaştığını belirtiyor. İnternetten canlı yayın yapmak isteyen şirketlerin bazen yurtdışındaki platformları da kullandığını söyleyen Sevim, kendilerinin en büyük farkının bunu anahtar teslim yapmalan olduğunun altını çiziyor. Prodüksiyonu kendilerinin yapmalarının yanında canlı yayında altyazı ya da simültane çeviri gibi hizmetleri de verdiklerini belirten Sevim, konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“35 kişilik bir ekibimiz var. Şirketlere sadece bir canlı yayın platformu olarak hizmet verebildiğimiz gibi, anahtar teslim yayınlar da yapabiliyoruz. Bizim platformumuzu kullanarak doktorlar ameliyatlarını yayınladı. Şirket yöneticileri tüm şirkete yıl sonu sunumunu yaptı. Lansmanlarda platformumuz kullanıldığı gibi, şirketler iç iletişimlerinde de sistemimizi kullanıyor. Sitede yer alan ‘canlı yayın yapmak istiyorum’ butonuna tıklayıp formu dolduranlarla iletişime geçiyoruz. Bu aşamadan sonra kendilerinden hiçbir şey talep edilmiyor. Kameradan ses ve ışık masası teminine kadar tüm süreci Yaymmatik ekibi yönetiyor. Yayınmatik ile tercihe bağlı olarak portal, internet sitesi de ya da Facebook ve Twitter üzerinden canlı yayın yapılabiliyor. Anlık, tekil ve toplam izleyici sayısı gibi yayına ilişkin tüm rakamlar da yayının hemen ardından paylaşılarak yayın sahibinin aynntılı olarak bilgilendirilmesi sağlanıyor.”