İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

İnternetten Müzik Dinletme Şirketi Kurmak

Online müzikte ücretli abonelik dönemi başladı

Dijital müzik platformlarının abonelik sistemiyle ücretli hale gelmesiyle birlikte, sektör hareketli bir dönemden geçiyor. Online müzik hizmeti sunan şirketlerden bazıları abonelik sistemine geçerken, bazıları da bunun için hazırlık yapıyor. Yerli oyuncular dışında global oyuncular da pazara girmeye başladı. Fiyatlar ise 1,99 TL’den başlıyor.

internetten muzik dinleme aboneligiİnternetten müzik dinlemek artık yasal olarak ücretli hale geldi. 15 Temmuz 2013 itibariyle Türkiye de yasal dijital müzikte ücretli abonelik sistemine geçmeye başladı. Bu nedenle pazarda önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Müzik platformlarından bazıları hazırlıklarını tamamlayıp tarifelerini sunarken, bazıları da değişim sürecinden geçiyor. Yerli şirketlerin dışında global dijital müzik servisleri için de Türkiye pazarı cazip hale geldi. Yakın zamanda birçok oyuncunun gelmesi bekleniyor. Toplam müzik piyasası satış gelirleri 16,5 milyar TL civarındayken, dijital platformdaki satışlar 5,5 milyar TL olarak belirtiliyor. Dijital müzik alanına ücretli abonelik sisteminin gelmesiyle ise pazarın büyümesi bekleniyor.

PAZARDA NELER OLACAK?

Yeni düzenlemelerin sektör için olumlu olduğu kadar pazardaki yerli oyuncuların pozisyonlarını değiştirmesi açısından olumsuz tarafına da dikkat çekiliyor. Sektör yetkilileri, kısa vadede sektörü daraltacak ve lokal oyuncuları zorlayacak bir yapı olacağını, global oyuncuların ise bu tarz bir yapıda kendilerine güçlü bir alan yaratabileceğini söylüyor. Buna göre lokal oyuncuların azalması durumunda rekabet azalacağından, uzun vadede kullanıcı açısından fiyatlar artacak.

Genelde telekom ve internet platformlarının dijital müzik pazarında ağırlığı hissedilirken, abonelik sistemine geçilmesiyle yeni şirketlerin de bu alana gelmesi bekleniyor. Online müzik platformuna yatırım yapan gruplardan Türk Telekom, TTNET Müzik platformuyla faaliyet gösteriyor. Turkcell, online müzik sitesi Fizy’i bünyesine katarak bu alana yatırım yaptı. Mynet ise Kavun platformu aracılığıyla müzik alanında hizmet sunuyor. Şirketler yeni düzenlemeyle birlikte müzik platformlarında da değişime gitti. Bunlardan biri de TTNET. TTNET Müzik olarak yeni müzik paket oluşturduklarını söyleyen TTNET Iş Geliştirme Direktörü Özlen Tanrıverdi, “Kullanıcılarımıza üç farklı paket sunuyoruz. Dünyaya baktığımızda hem sektörün hem de dinleyicilerin dijital müzikle birlikte gelen yeni tüketim alışkanlıklarına uyum sağladığını görüyoruz. Yeni düzenlemenin ardından biz de bir süreçten geçiyoruz” diyor.

PLATFORMLAR DEĞİŞİYOR

Bir de değişim sürecinde olan şirketler var. Bunlardan biri de Mynet. Kavun platformu üzerinden müzik dinleyen kullanıcı sayısı yaklaşık 4 milyon tekil ziyaretçiye ulaştı. Yeni düzenlemelerinin hayata geçirilmesini bekledikleri için müzik servisini bir süre beklemeye aldıklarını ifade eden Mynet Genel Müdürü Sabire Ercan, “Yeni düzenlemelerle birlikte yeni yapımızla yakında tekrar kulianıcılarımızla buluşmayı hedefliyoruz. Yeni Kavun’da kullanıcılarımıza müzik ile ilgili aradıkları her türlü içeriği bulmalarına olanak sağlamayı hedefliyoruz” diyor.

YABANCILAR GELİYOR

Turkcell’in satın aldığı OssPFizy de değişim sürecinde. 29 milyon dinleyici ve 12 milyonluk müzik arşivine sahip Fizyi, sanatçı radyosu, fizy live, fizy mood ve power-mix gibi özellikleri de ekledi. Geçen yıl premium üyelik sistemine geçmişti. Bununla birlikte Fizy’de arama sayfasında görüntülenen müzik parçalarının yanında bulunan ‘satın al‘ düğmesi ile kullanıcılar istedikleri müzik parçalarını satın alabilecek. Online müziğin kullanımının artması ve ücretli bir şekilde kullanılabilen bir ürün haline gelmesiyle birlikte global şirketler de Türkiye pazarına girmeye başladı. Küresel çapta önde gelen şirketlerden Deezer ve Spotifty bu şirketler arasında. Türkiye pazarına giren Fransa merkezli Deezer, 26 milyondan fazla kullanıcıya sahip.

POTANSİYELİ YÜKSEK PAZAR

Deezer’ın CEO’su Axel Dauchez, yaptığı açıklamada, “Türkiye, hızla gelişen dijital altyapısı ve mobil teknoloji kullanımındaki yüksek penetrasyon rakamlarıyla bizim için bölgede heyecan verici potansiyeli olan, fevkalade ilginç bir müzik pazarı. Dünya çapında 2 binden fazla plak şirketi ve telif hakları şirketlerinin temsilcileriyle anlaşmalı olan Deezer, telif haklarına saygılı yasal bir servis. Bu nedenle Türkiye’de de telif hakları konusunda doğru ilerleyebilmek adına uzun zaman ve kaynak harcadık” diyor.

İsveç kaynaklı Spotify ise Türkiye’ye şirket kurarak ilk adımım attı ve geçen hafta faaliyete başladı. Spotify, bünyesinde 20 milyonu aşkın şarkı bulunan platformuyla, satın alma veya indirme yapmadan sadece çalma tuşuna basarak dinleme olanağıda sunuyor.

FİYATLAR NE KADAR?

• TTNET Standart Müzik Paketi’nde 1,99 TL karşılığında TTNET Müzik web sitesi üzerinden müzik dinleyebilmek mümkün. ‘Maxi Müzik Paketi’nde ise kullanıcılar, 2,99 TL karşılığında hem TTNET Müzik web sitesinden hem de TTNET Müzik’in IOS ve Android Uygulaması aracılığıyla mobil cihazlarından müzik dinleyebiliyor. ‘Standart 25 Müzik Paketi’ni tercih eden kullanıcılar ise 3,99 TL karşılığında, TTNET Müzik web sitesi üzerinden müzik dinlemek ve ayrıca 25 şarkı indirme hakkına sahip oluyor.

• Deezer Discovery üyelik; web üzerinden ilk dört ay ücretsiz, ayda 60 saat ile sınırlı, reklamlı müzik dinleme ile birlikte mobil ilk 15 gün ücretsiz. Premium üyelik web üzerinden 25 milyonun üzerinde şarkıya, reklamsız sınırsız erişimi kapsıyor ve aylık 4,99 TL. Premium + üyelik ise web üzerinden ve mobil olarak 25 milyonun üzerinde şarkıya reklamsız sınırsız erişim ve offline mod özelliği ile internet bağlantısı olmadan dinleme imkanı sağlıyor ve aylık 9,99 TL.

• Spotify’ın da limitsiz ve premium seçenekleri var. Spotify Limitsiz, kullanıcıların Spotify’a bilgisayarlarından 24 saat boyunca kesintisiz ve reklamdan arındırılmış bir erişim ile ulaşmalarını sağlıyor. Ayda 4,99 TL ücret karşılığında reklam ve taahhüt olmadan sınırsız müzik dinlenebiliyor. Spotify Premium ile ise kullanıcılar müziğe bilgisayarlarından, cep telefonlarından, tabletlerinden ve ev eğlence sistemlerinden ulaşabiliyor. Spotify Premium üyeleri istedikleri şarkıları indirerek çevrimdışı olarak uçakta, metroda ya da oturma odalarında dinleyebiliyor. Fiyatı ise ayda 9,99 TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu