İş Dünyasında Yelken Açmak Moda Oldu
Yelken sporu, iş dünyasında da büyük önem taşıyan liderlik, takım ruhu, motivasyon, hızlı karar alma gibi özellikleri ön plana çıkarıyor. Bu spor dalma özel ilgi gösteren büyük şirketler birbiri ardına yelken takımı ve kulübü kuruyor. Bazı kurumlar adına yarışlar düzenleniyor…
YELKENİN spor aktivitesi olmanın ötesinde çok önemli bir eğitim aracı olduğu da söylenir. Bireysellikten uzak olması, takım çalışmasının zorunlu olması ve ortak karar alabilmeyi desteklemesi bu sporun en önemli özellikleridir.
Son yıllarda yelken, marka prestiji açısından oldukça önemli bir spor. Günümüzde dünyada ve Türkiye’de pek çok köklü kuruluş yelken sporuna verdikleri destekle markalarına değer katıyor. Türkiye Yelken Federasyonu’ndan aldığımız bilgilere göre, Türkiye’de federasyona akre-dite olan kulüpler tarafından bu yıl 91 yarış yapıldı. Bu yarışlar içinde özellikle seri yarışlar denilen Trofeler’e şirketlerin ilgisi büyük oldu. Bu doğrultuda BMW SAILING FEST ve BOSPHORUS CUP, şirketlerin en çok katılım gösterdiği yarışlardan. Türkiye’de kaç şirketin yelken takımı olduğuna dair elimizde net bir veri yok, çünkü bu takımlar kimi zaman aktif, kimi zaman da değil. Ancak Garanti Bankası, Eker, Turkcell, Uzel, Microsoft, HP. TEB, Turkcell, Alvimedica, Vodafone, Arçclik, Tüpraş. Beko, Sahibinden.com, Elfs Pilsen, Coca-Cola, Avea, Borusan, Siııpaş, Unilevcr, Ağaoğlu. Aygaz, Tofas, Yapı Kredi gibi şirketler uzun süredir yelken yarışlarını destekliyorlar.
EĞİTİMDEN ÖNCE KURUMSAL KİMLİK
Yelken takımı kurmak ve yarışmalara hazırlanma çalışmaları genellikle insan kaynakları ekipleri tarafından yönetiliyor. Önce şirket bünyesinde bu işe gönüllü çalışanlar seçiliyor, daha sonra da çalışanlara eğitim verecek ilgili yelken kulübü belirleniyor.
Ana Yelken şirket çalışanlarına yelken eğitimi veren şirketlerden. Kurucularından Tolga Rangavis, şirketlere eğitim vermeden önce kurumsal kimlik çalışmaları için danışmanlık verdiklerini aktarıyor. Çünkü yelken yarışlarına katılmak şirketler için bir IK aktivitesi olmakla birlikte aynı zamanda oldukça prestijli bir tanıtım faaliyeti. Bu kapsamda eğitimlerden önce logo ve takım konsepti, tekne tasarım ve branding uygulaması, takım giysileri konsepti ve logo uygulaması, medya ve sosyal medya planlaması ve lansman organizasyonu gibi çalışmalar üzerinde duruluyor. Eğitim aşamasında ise öncelikle yelkene yeni başlayanlar için temel ve ileri yelkencilik eğitimleri veriliyor. Yelken eğitimlerinin ücretleri ise takımdaki kişi sayısı ve eğitim alman kuruma göre değişiyor. İleri ve temel eğitimlerin kurumsal fiyatı 12 saatlik uygulamalı eğitimler için 600 TL.
Daha önce yelken eğitimi almış olan tecrübeli kişilerse, yarışçılık ve performans eğitimleri ile yarışlarda verimli olarak görev yapabilecek seviyeye getiriliyor.
İleri eğitimin ardından performans değerlendirmesi yapılıyor. Bu kapsamda A ve B takımları oluşturuluyor. Rangavis, “Bu süreçte şirketlerin yarışmayı tercih ettiği sınıftaki tekne ile yarışlar yapılıyor. Performans raporları doğrultusunda oluşturulacak farklı seviyedeki yarış takımları, antrenman yarışlarını iki eş tekne birlikte yapacakları için hızla yarışa hazır hale gelir. Kısa süre sonra da yelkencilerin IRC sınıflarında yarışmaktan keyif alacak seviyeye ulaşılır” diyor. Sonrasında ise doğru tekne için çalışmalar yapılıyor ve sezon boyu girilecek yarışlar ve izlcnccek program belirleniyor, bu doğrultuda antrenmanlar başlıyor.
YARIŞ BAŞINA 40 – 80 BİN EURO BÜTÇE
Şirket takımları IRC 1,2,3,4,5 sınıflarında yarışıyor. IRC farklı özelliklerde teknelerin yarışmasını sağlayan bir hesaplama sistemi. Buna göre şirketlerin hangi sınıfta yer alacağına bağlı olarak bu yarışlara ayırdığı bütçeler 40 bin euro’dan başlayıp 80 bin euro’ya kadar çıkabiliyor.
“Kurumsal firmalara, kaliteli bir yarış eğitim süreci sağlamak adına IRC sınıflarında doğru bir tekne seçilmesini tavsiye ediyoruz” diyen Rangavis, “Biz kurumsal şirketlere takım kurarken yarışçılık seviyesinin daha düşük olduğu, yelken alanlarının daha küçük olmasından dolayı maliyetlerin daha ucuz olduğu bütçelerine göre, IRC 3 sınıfından başlanarak, takım becerisi geliştikçe, üst sınıflara geçiş yapılmasını tavsiye ediyoruz” diyor. Bu kapsamda IRC 3 sınıfında başlamış bir takım senelik 40 bin euro civarında bütçe harcarken, IRC 1 sınıfında bu rakam 80 bin euro’ya kadar çıkabiliyor.
“İŞ HAYATINA BENZİYOR”
Şirket çalışanlarına yelken eğitimi veren bir diğer firma Kechi Sailing Yatçılık Eğitim Merkezi nin Yönetici Ortağı Süleyman Er, şirketlerin kurduğu yelken takımında yöneticilerin yanı sıra farklı departman ve kademelerde çalışanların da olduğunu söylüyor.
“Ekibin yapısı şirketin kendi ihtiyaçları ve iç dinamiklerine göre değişim gösteriyor” diyen Er, şirketlerin çalışanlarını farklı konfor alanlarına taşıyıp buradan elde edecekleri farkındalık ve kazanımları iş hayatına taşıyabilecek etkinlikleri tercih ettiğini belirtiyor. Bir yelken takımı oluşturmak da bu etkinliklerin en basında geliyor. Çünkü bir yelken takımı oluşturmak ve bu takımı hedefler doğrultusunda motive etmek, iş hayatında karşılaşılan zorluklarda ve mücadelelere çok benziyor. Er’e göre, yelkencilik ve deniz, kurumsal yönetim hayatı ile mükemmel bir benzerlik gösteriyor.
DEFİNE HARİTASIYLA EĞİTİM
Hem İstanbul’da hem de Bodrum’da şirket çalışanlarına yelken eğitimi veren Kechi Sailing’de, denizcilik ve yelken aktiviteleri, şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde eğitim, kurumsal iletişim bölümlerinde marka yönetimi, pazarlama bölümleri için de marka lansmanı odaklı veriliyor. Şirket, günübirlik ya da hafta sonu verilen kurumsal denizcilik ve yelken eğitimini hayali define haritalarıyla düzenliyor. Bu takım çalışması programı eğlenceli olduğu kadar şirket içi eğitim konusunda da fayda sağlıProgramlar Kalamış’tan başlıyor, Prens Adaları’na gidilip yine Kalamış’a dönülüyor ya da Sarayburnu, Kızkulesi ve İstanbul Boğazı’nda bir program yapılıyor. Katılımcıların görev ve sorumlulukları seyir öncesi belirleniyor, teorik olarak verilen ön brifingle de emniyet kuralları ve herkesin görevleri anlatılıyor. ‘Mission İstanbul Secret Island’ temalı teknede takım çalışması programında, bir deniz haritası üzerine define yeri işaretleniyor. Bir gün süreli programda eğitim, eğlence, strateji, liderlik ve takım arkadaşlığına yönelik gerçekleştiriliyor. Kurgulanan senaryoda ekip, alt takımlar halinde gruplandırılıyor. Her bir teknedeki takım, kendilerine verilen haritalar, koordinatlar ve yönergelerle kendilerini gizli adaya götürecek şifreleri denizde bulmaya çalışıyor.
ARÇELİK İKİ TAKIMLA YARIŞIYOR
Şirketler yelken takımı kurarak çalışanlarına doğal bir ortamda takım çalışması yaptırmış oluyor. Aynı zamanda iş motivasyonlarını da artırıyor. Arçelik de iki senedir çalışanlarını yelken yarışlarıyla motive eden şirketlerden. Firma çatısı altında şu anda Arçelik ve Beko olmak üzere iki ayrı takım ve yelkenli ile yarışılıyor. Arçe-lik’te 2014’e dek şirket içinde toplam 240 çalışan temel ve ileri yelken eğitim programını tamamlamış. Arçelik A.Ş. Uluslararası Pazarlama Yöneticisi ve Yelken Branş Sorumlusu Deniz Fıçı, “2012 yılında Koç Şenliği kapsamında yapılan yelken yarışlarına ilk defa katılan 10 kişilik kadroyla başladığımız Arçelik A.Ş. Yelken’Yarış Takı-mı’mız, 2013 yılında Arçelik teknesi ile 20 kişilik kadroya, 2014 yılında ise Beko teknesini de devreye alarak toplamda 40 kişiye ulaştı” diyor.
Arçelik şimdiden pek çok ödülün sahibi olmuş. Fıçı, “2013 yılında IRC 3 sınıfında yarışan Arçelik teknemizle Türkiye Yelken Federasyonu, Açıkdeniz Yarış Kulübü ve İstanbul Yelken Kulübü programlarında yer alan yarışlardan 18’ine katılıp beş birincilik, yedi ikincilik ve iki üçüncülük kupası aldık” diyor. Bunların dışında Arçelik, İstanbul Yelken Kulübü, İstanbul Ligi 2013 Yat Trofesi değerlendirilmesi sonucunda ‘IYK Yılsonu Trofesi’ni ilk senesinde birinci olarak kaldırdı.
Şirket, 2014 yarış sezonuna ise IRC 2 sınıfında M.A.T.10.10 tipi yeni teknesi ile yarışan Arçelik ve G28 model tipi teknesi ile IRC 4 sınıfında yarışan Beko tekneleriyle sezonun ilk döneminde yapılan yarışlarda toplamda dört birincilik, dokuz ikincilik ve iki üçüncülük kupası aldı. Bu yarışlar içerisinde İstanbul Boğazı nda düzenlenen ‘BMW Bosphorus Sailing Fest 2014’ yarışı ise Arçelik’e yine bir ödül kazandırdı. Arçelik ve Beko tekneleri kendi sınıflarında birinci olmalarının yanı sıra, tüm IRC klasmanları arasında en iyi yarış süresine ulaşan Arçelik teknesi genel klasman birinciliği kupasını da alarak Valen-cia Ispanya’da düzenlenecek ‘BMW Sail Ra-cing Academy’e katılma hakkı kazandı. Fıçı’dan aldığımız bilgilere göre, şirket her iki teknesiyle bu ay iki etaplı bu önemli açık deniz yarışına katılacak. Ekip Eylül-Ekim aylarında ise yine Boğaz ve coğrafi parkurlu yarışlara katılmayı planlıyor.
VODAFONE’DA YELKEN KULÜBÜ
Vodafone Türkiye ise çalışanlarını yelkenle motive etmek için kendi bünyesinde bir kulübe sahip. 2013 yılında faaliyete geçen Vodafone Yelken Kulübü’nün sunduğu hizmetler kapsamında bugüne kadar 150 çalışan eğitim aldı. Halihazırda 20’den fazla çalışan, denizlerde Vodafone Türkiye’yi temsil ediyor. Firmanın yelken takımı, bugüne dek İstanbul’da IYK Trofesi kapsamındaki yarışlara ve Boğaz yarışlarının yanı sıra Bodrum’da düzenlenen Vodafone Red Famous Cup ya-rışlarına da katıldı.
“Amacımız, katıldı ğımız yarışların sayısını artırarak yelken sporunda ülkemizin önde ge len takımları arasına girmek” diyen Vodafone Türkiye icra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, yelken takımıyla elde ettikleri kaza-nımları şöyle aktarıyor: “Bir yelken takımı kurduğunuzda farklı birimlerde ça lışan kişilerin bir araya gelerek ekip ruhuyla hareket etmeleri için çok özel bir fırsat da yaratmış oluyorsunuz.
Teknedeki bu birliktelik ve sinerji iş ortamına da yansıyor ve çalışan verimliliğini artırıyor. Çünkü yelken sporu, takım oluşturma, takım ruhunu güçlendirme, ortak vizyon geliştirme, birlikte mücadele etme ve uyumlu olma gibi konularda sağladığı katkılarla çalışan performansını ve dolayısıyla iş süreçlerini olumlu yönde etkiliyor. “Yelken takımımıza kulüp bütçesinin yanı sıra kıyafet, ekipman, yarışlara katılım ücretleri, antrenör ücreti gibi ek destekler de veriyoruz.”
ŞAMPİYON GARANTİ BANKASI
2007 yılında kurulan Garanti Bankası Yelken Kulübü, daha önce yelken yapma fırsatı bulamamış kişileri yelken ile tanıştırma ve bu spora gönül vermiş kişilere kolay şartlarda yelken yapma olanağı sağlıyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kulüp üyeleri başta İstanbul ve İzmir olmak üzere yapılan yat yarışlarında kurumu temsil ederken, çeşitli yarış ekiplerine dahil olup düzenli şekilde yarışıyor. “Hayatları boyunca sürdürebilecekleri bir hobi edinen çalışanlarımızın iş hayatı dışındaki zamanlarını da keyifli, mutlu kılmak için bir araç oluyor. Üstelik iş arkadaşlarıyla çalışma ortamı dışında sosyal olarak bir araya gelmeleri için de çok güzel bir vesile oluyor” diyen Garanti Bankası insan Kaynakları Koordinatörü Osman Tü-zün, şu anda kulübün 200 üyesinin olduğunu, İstanbul merkez olmak üzere 170 çalışanın, İzmir’de ise 30 çalışanın kulübe üye olduğu bilgisini veriyor.
Garanti Bankası Yelken Kulübü, Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübünün (TAYK) düzenlediği yarışlara her yıl katılıyor. 2013 yılında düzenlenen 18 yarışta, 35 ekip arasında en yüksek puanı elde ederek;
2012’nin ardından 2013’te de TAYK Trofesi’nde birinci oldu. İstanbul Yelken Trofesi’nde | ise, 2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki birinicliklerinin ardından, 2013 yılında ikinci oldu. Bu yıl ise 17-22 Mayıs günlerinde düzenlenen Göcek Yarış Haftası’na katılan takım, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası yarışında birincilik ödülünü kazanırken, haftayı genel klasmanda üçüncü olarak tamamladı. En son 5-8 Haziran’da Türkiye Yelken Federasyonu’nun katkısıyla düzenlenen Bosphorus Cup Regattası’nda hem kendi sınıfındaki 28 tekne arasında hem de yarışa katılan toplam 66 tekne arasında birinci oldu. Yat yarışları dışında her yıl iki kez düzenlenen Garanti Sailing Cup Bahar Yarışları’nda kulüp üyeleri birbirleriyle yarışarak yat yarışlarındaki heyecanı kulüp içi rekabete dönüştürüyor. Her yarışta birinci olan ekip ise bir sonraki yarışa kadar Garanti Bankası’nı çeşitli kurumsal oyunlarda temsil etme hakkını kazanıyor.