Kariyer ve İş İlanları

İŞKUR aracılığıyla 200 bin kişi özel sektörde istihdam edilecek

Hükümetin ikinci 100 günlük yol haritası belirlendi. İŞKUR aracılığıyla 200 bin kişi özel sektörde istihdam edilecek. Ulaştırmadan enerjiye birçok alanda dev projeler ihaleye çıkacak…

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nı açıkladı. Yaklaşık 24 milyar TL’lik 454 eylemin hayata geçirileceği ikinci 100 günde, İŞKUR aracılığıyla çoğu kadın ve gençlerden oluşan 200 bin kişinin özel sektörde istihdamı sağlanacak.

İŞKUR.’a kayıtlı 60 bin genç, 50 bin kadın ve bin engelli Aktif İşgücü Piyasası Programından yararlandırılacak. 500 şehit yakını, gazi ve gazi yakını istihdam edilecek. Cezaevlerinde bulunan mahkumlara verilecek eğitimler de dahil olmak üzere toplam 10 bin kişiye “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilecek. 10 bin aileye sosyal konut satışı yapılacak, şehit aileleri, harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi kullandırılacak. Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere yaklaşık 274 milyon TL destek sağlanacak. Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı hazırlanacak. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. “Kariyer Kapısı” uygulaması hayata geçirilecek. Ankara ve İstanbul’da yeni sanayi alanları belirlenecek. Konut Piyasası Takip Sistemi kurulacak. 2 bin 250 genç çiftçiye 30’ar bin TL hibe desteği verilecek. Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı kapsamında tamamlanan 505 yatırıma toplam 250 milyon TL hibe ödenecek. Bin maden sahası ekonomiye kazandırılacak. Ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarının yaşanmadığı güvenli iş yerlerine, yüzde 50 prim indirimi yapılacak. Sporun okullar başta olmak üzere her alanda yaygınlaştırılması kapsamında spor kulüplerine ve sporculara 33.6 milyon TL destek verilecek ve 1 milyon 735 bin gence ulaşılacak. Kanal İstanbul yapım ihale ilanı başta olmak üzere ulaştırmadan enerjiye, savunma sanayinden çevreye birçok alanda dev projeler için ihaleye çıkılacak.

“YÜZDE 97 GERÇEKLEŞME”

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iç ye dış kaynaklı tüm engelleme girişimlerine rağmen hedeflere ulaşma yönünde önemli mesafe aldıklarım belirterek, İlk 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan 400 eylemden 340’mı tamamladıklarını vurguladı. Yaşanan onca sıkıntıya rağmen İlk 100 Günlük İcraat Programı’nda yüzde 97 gibi son derece yüksek bir gerçekleşme performansına ulaştıklarına işaret eden Erdoğan, kalan 60 eylemin 10 tanesinin mevzuat hazırlıklarının tamamlandığım, üçüncü tarafların onayım gerektiren 32 eylemde yüzde 80’in üzerinde ilerleme yakalandığım, 17 eylemde yüzde 50’nin üstünde ilerleme sağlandığını kaydetti. İcraat programındaki 400 eylemin hepsi için revize edilmiş rakamlarla 43 milyar TL’lik bütçe maliyeti öngörürken, gerçekleşen icraatlar için 37.3 milyar TL sarf ettiklerini ifade eden Erdoğan, icraat programlarının planlanandan daha az bütçeyle gerçekleştirilmesinin en önemli sebebinin, uygulamaya koydukları tasarruf tedbirleri olduğunu aktardı.

Türkiye’nin bir taraftan kalkınma ve yatırım hamlesini sürdürürken, diğer taraftan da mali disiplinden asla taviz vermediğini dile getiren Erdoğan, bundan sonra da aynı hassasiyetle, aynı titizlikle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan yaklaşık 24 milyar TL’lik 454 eylemin bitirilmesini temin edeceklerini açıklayan Erdoğan, yeni 100 günde FETÖ’nün yurtdışı yapılanmasına, özellikle finansman ayağına darbe vurulmasına yönelik yeni girişimler başlatacaklarının altını çizdi.

“KARİYER KAPISI” AÇILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı eylem planına göre ikinci 100 günlük dönemde Cumhurbaşkanlığı 16 eylem hayata geçirecek. Öncelikle önümüzdeki dönemin yol haritasını oluşturacak “5 Yıllık Cumhurbaşkanı Programı” tamamlanarak uygulamaya alınacak. Mevzuat Bilgi Sistemi yeni sisteme uyarlanacak ve güncellenecek. Proje ve faaliyetlerle yerelin kalkınmasına ilişkin göstergelerin takibine yönelik olarak ilk 100 günde geliştirilen 81 İl Karnesi Projesi, ikinci dönemde uygulamaya alınacak.

Çevrimiçi ortamda açık iş pozisyonlarının yayımlanması amacıyla geliştirilen “Kariyer Kapısı” uygulaması hayata geçirilecek. Tüm üniversitelerde kariyer merkezleri kurulacak. Üniversitelerin ve bağlı bölümlerinin mezuniyet sonrası performansını ölçmeye yönelik Üniversite Mezun İstihdam Edilebilirlik Araştırması tamamlanacak. Kamunun vatandaşa, özel sektöre ve kamuya sunduğu hizmetlerin yüzde 95 oranında e-Devlete entegrasyonu sağlanacak. Abonelik gerektiren elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet abonelik hizmetlerinin pilot uygulama şeklinde e-Devlet üzerinden sunulmaya başlanacak. Çalışmalara sivil toplum kuruluşlarının katkı sağlayabilmesi amacıyla geniş katılımlı “Ekonomi Politika Meclisleri” oluşturulacak. Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak.

200 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikinci 100 günde 25 eylemi hayata geçirecek. Eylem planı kapsamında 81 ilin tamamında “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri” kurulacak. İŞKUR aracılığıyla çoğu kadın ve gençlerden oluşan 200 bin kişiye, özel sektörde istihdam sağlanacak. İŞKUR’a kayıtlı 60 bin genç, 50 bin kadın ve bin engelli Aktif İşgücü Piyasası Programı’ndan yararlandırılacak. 500 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuda istihdam edilecek. Cezaevlerinde bulunan mahkumlara verilecek eğitimler de dahil olmak üzere toplam 10 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verilecek. Ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarının yaşanmadığı güvenli iş yerlerine, yüzde 50 prim indirimi yapılacak. 1.4 milyon işvereni kapsayan “Teşvikte Kazancım Ne kadar?” adlı elektronik uygulama hayata geçirilecek. İşverenler için “Kolay Belge-Kolay Hizmet” elektronik uygulaması hayata geçirilecek. Kolay işverenlik uygulamasının kullanım alanı apartman ve iş hanı görevlilerini kapsayacak şekilde genişletilecek.

İHALELERE ÇIKILACAK

İkinci 100 günde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündeminde 39 eylem olacak. “3 Boyutlu Şehir Modelleri Üretimi” çerçevesinde ilk etap ihaleleri bu dönemde yapılacak. Ankara Kızılay Saraçoğlu Mahallesi’ndeki ilk toplu konut projesinin özgün dokusu korunarak yenilenmesi için ihaleye çıkılacak. İkinci 100 günde İstanbul Esenler ve Üsküdar Çamlıca Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin ihaleleri gerçekleştirilecek ve inşaatlarına başlanacak. Ayrıca Konya, Kırşehir, Çorum, Kastamonu ve Trabzon illerinde tescil harici alanların tescillerinin yapılmasına yönelik pilot çalışma ihale edilecek. Katı Atık Programı (KAP) kapsamında toplam 18 adet katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisinin inşaat, proje ve ihaleleri yapılacak. Yeni dönemde Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin imar planı çalışmalarına devam edilecek. İlk iki etap onaya hazır hale getirilecek.

Sıfır Atık Projesi uygulamalarının yay-gmlaştırılması kapsamında uygulamaya geçilen kamu kurumu sayısı 13 bine yükseltilecek. Emlak Bankası’nın yapılandırma süreci tamamlanarak faaliyete geçirilecek. Ankara ve İstanbul’da belirlenen alanlarda “Sanayi Alanı” olarak imar planları yapılacak ve yatırımcı kurum, kuruluş ve belediyelere devri sağlanacak. Konut Piyasası Takip Sistemi’nin kurulması çalışmalarına başlanacak.

10 BİN AİLEYE SOSYAL KONUT

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile “Yatırımlar için Arazi ihtiyacı Analizi” yapılacak. Yerel Yönetimlerin Altyapısının Güçlendirilmesi amacıyla yol, içme suyu, atık su, jeotermal ishale hattı gibi toplam 74 adet yapım işi tamamlanacak ve 14 adet yeni yapım işi başlatılacak. Daha yeşil vc yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında 40.8 km bisiklet yolu, 3.5 km yeşil yürüyüş yolu, çevre dostu sokak ve 12 bin metrekare gürültü bariyeri yapılacak. Şehit aileleri, harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi kullandırılacak. 10 bin aileye sosyal konut satışı gerçekleştirilecek.

20 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı yatırım teşvik belgeli yatırımcılar için arz edilecek. 40 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma, hayvancılık ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinin yapılması desteklenecek. 20 bin hak sahibi çiftçi tarafından kullanılan tarım arazileri hak sahiplerine doğrudan ve uygun bedelle kiralanacak. Turizm tesislerinin sözleşme sürelerinin uzatılması işlemlerine başlanılacak.

5 ilde 19 farklı tipte konut projesi tamamlanacak. Akıllı şehirlerin altyapısını oluşturmak üzere 2019-2022 Ulusal Akıllı Kent Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacak. “Türkiye Mekânsal Strateji Planı” ön hazırlık, araştırma ve analizlerin tamamlanacak ve plan hazırlama süreci başlatılacak.

KAYITDIŞIYLA MÜCADELE

Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci 100 günlük dönemde 11 eylemden sorumlu olacak. Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı hazırlanacak. Yeminli Mali Müşavir raporu ile nakden talep edilebilen KDV iade tutarlarının yüzde 50’sinin 10 iş günü içinde gerçekleştirilebilmesine ilişkin sistem geliştirilecek. Defter beyan sisteminin kapsamı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefleri de kapsayacak şekilde genişletilecek, lnteraktif Vergi Dairesi kapsamına beş yeni hizmet eklenecek. Türkiye Kalkınma Fonu Kurulacak. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulması ve veri merkezi için fizibilite çalışması yapılacak. En az 1 girişim sermayesi fonuna kaynak taahhüdünde bulunulacak. Kitle fonla-ması düzenlemeleri yürürlüğe konacak. Açık veri paylaşım portalı hazırlanacak ve kullanıma açılacak. Ortak e-Tahsilat Platformu (Vergi Dışı Gelirlere Yönelik) tüm unsurlarıyla devreye alınacak.

DAVALARDA ARABULUCULUK

ikinci 100 günde Adalet Bakanlığı’nm hayata geçireceği 10 eylem olacak. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi hazırlanarak kamuoyuna duyurulacak. Türk yargı sistemine “hâkim ve savcı yardımcılığı” müessesesi kazandırılacak. Yeni dönemde yeni bir insan Hakları Eylem Planı hazırlanacak, uyuşmazlıkların daha etkin ve kısa ürede sonuçlandırılması amacıyla ticari davalarda zorunlu arabuluculuk uygulamasına başlanacak ve bazı tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk müessesesi getirilecek.

Savunma Sanayi Başkanlığının ikinci 100 günlük dönemde gerçekleştireceği 52 eylem olacak. Buna göre yeni dönemde Satıhtan Satha Güdümlü Mermi (ATMACA) Projesi kapsamında seri üretim faaliyetlerine, Satıhtan Satha Orta Menzilli Seyir Füzesi çalışmalarına başlanacak. Lazer Mükemmeliyet Merkezi idari yapısı kurulacak, lazer silah sistemi geliştirilmesine yönelik program modeli belirlenecek. Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirilmesine yönelik mevcut kabiliyetlerin tespiti ve yetkinlik analizi yapılacak, iş paylaşımı ve program modeli oluşturulacak. ATAK ve Özgün Helikopterleri için geliştirilen turboşaft motorun kompresör, yanma odası, gaz jenaratörü, güç türbini vb. alt sistem konfigürasyon-ları ve yüklenicileri belirlenecek. Zırhlı araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen Milli Güç Grubu UTKU Projesi kapsamında transmisyonun kavramsal tasarımı tamamlanacak. Savunma sanayinin gelişmesine katkı bulunacak birçok projede sözjeşmelere imzalar atılacak. Bunların arasında Geliştirilmiş Atak Projesi sözleşmesi, ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında güç grubu dahil kritik alt sistem sözleşmeleri, MİLGEM “t” sınıfı firkateyn (5. gemi) sözleşmesi. Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağın (HÜRKUŞ-B) Simülatörü (HÜRSİM) Projesi sözleşmesi, AKINCI IHA Projesi sözleşmesi, IHA ve Keşif Gözetleme Sistemleri Ortak Koordinasyon Merkezi (MİKOM) Projesi sözleşmesi de yer alacak.

SAVUNMA SANAYİ İHALELERİ

ikinci 100 günde, Kombine Çoklu Mini Uydu Geliştirme Projesi ihale edilecek. Ağır sınıfta başlatılan insansız kara araçları projesi ihalesi yapılacak, mevcut imkan ve kabiliyetler doğrultusunda kullanıcı değerlendirmelerinin alınması için gösterim testi gerçekleştirilecek. F-16 uçakları için Milli Aktif Elektronik Taramalı Faz Dizili Radar’ın (AESA Burun Radarı) geliştirme çalışmalarına başlanırken, 20 mm Top Geliştirilmesi Projesi kapsamında sözleşme imzalanacak, geliştirme faaliyetine yönelik iş paylaşımı gerçekleştirilecek ve geliştirme takvimi belirlenecek. Topçu ve havan birlikleri tarafından halihazırda kullanılmakta olan silahların modernize edilmesi ve mühimmatlara KKS (Küresel Konumlandırma Sistemi) güdüm özelliği kazandırılarak vuruş hassasiyetinin artırılmasına yönelik geliştirme faaliyeti projelendirilecek. 40 bini aşkın ilave MPT-76 sözleşmeye bağlanacak. Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi 7. Ana Jet Üssü inşaat Faaliyetleri tamamlanacak.

Yapay zeka ve robotik teknolojilerin geliştirilmesi kapsamında 117 SAGA başvurusu değerlendirilip, sözleşmeleri imzalanacak. Milli Baz İstasyonu Geliştirilmesi (ULAK) Projesi Kapsamında, canlı şebekeye geçilecek ve ürün lans-manı yapılacak. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında 30 yerli firma değerlendirilip, destek programlarına başlanan firma sayısı 110’un üstüne çıkarılacak. Savuma sanayii firmalarına ihracat ve işbirliği fırsatları yaratılması amacıyla en az üç bölgede savunma sanayii işbirliği toplantıları gerçekleştirilecek ve mutabakat muhtıraları imzalanacak; iki ülkede gerçekleştirilecek etkinliklere SSB koordinasyonunda milli katılım sağlanacak.

Milli Savunma Bakanlığı ise 100 günde 7 eylemi hayata geçirecek. Bunlar arasında Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Ay Sınıfı Denizaltı Uygulamasının (MÜREN-AY) TCG DOLUNAY ve TCG DOĞANAY de-nizaltılarmda kabul işlemlerinin tamamlanması, 150 bin metrekare alanın mayın temizliğinin gerçekleştirilmesi, 155 mm Modüler Barut Sistemi Geliştirme Projesi tasarını doğrulama aşamasının tamamlanması yer alacak.

MİLLİ DİZEL LOKOMOTİF

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 35 eylemden sorumlu olacak. Eylem planına göre Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatları bu dönemde tamamlanarak’işletmeye alınacak. Tren planlama, projelendirme ve izleme sistemleri ve merkezileştirilmiş YHT Trafik Yönetimi Sistemi uygulamaya konulacak. Demiryolu sektöründe ihtiyaç duyulan yük vagonları üretilerek demiryolu yük taşımacılığının artırılması amacıyla 200 adet daha konteyner tipi yük vagonu imalatı yapılacak. 60 adet Eanoss yüksek kenarlı dökme yük vagonu, 60 adet Rgns Tipi çok amaçlı paletli yük ve konteyner taşıma vagonu olmak üzere toplam 120 adet yük vagonu imalatı tamamlanacak. Yerli ve milli ilk dizel elektrikli bir adet manevra lokomotifi üretilecek. Hafif raylı sistem araçlarının motorlarının yerli üretiminin sağlanması ile yüksek teknolojili yerli üre tim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla metro araçları için 70 adet cer motor imalatı tamamlanacak. Konsinye madeni para depoları işletmeye açılacak, dokuz adet PTT Para Nakit Merkezi hizmete hazır hale getirilecek. 116 yeni hizmet e-Devlet kapısına aktarılacak. Ankara-Sivas YHT hattında serimi tamamlanan tek hat uzunluğu 450 km’ye çıkarılacak.

ULAŞTIRMA İHALELERİ

Kanal İstanbul yapım ihale ilanına çıkılırken, üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi YİD modeli ile ihale edilecek.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi – Yeni YHT Gar – Fetih Caddesi – Meram Belediyesi HRS Hattı’nın (21.3 km), İzmir Halkapınar – Otogar metrosunun (4.5 km), İstanbul Yenikapı-İncirli-Sefa-köy metrosunun (14 km), İstanbul Bakırköy – Bahçelievler – Kirazlı Metrosu Araç Alımı (72 araç), İstanbul Yeni Havalimanı Raylı Sistem Bağlantıları için metro aracı alımı (176 adet), Ankara Esenboğa Havalimanı raylı sistem bağlantısı (26.2 km) hattının ihale ilanına da bu dönemde çıkılacak.

Toplam 246 km uzunluğunda olan Aydın – Denizli – Burdur Otoyolu Aydın – Denizli Kesimi (154 km) ile Mersin (Çeşmeli) – Erdemli – Silifke – Taşucu Otoyolu’nun (92 km) YİD yöntemiyle ihalesi yapılacak. Halkalı – Çerkezköy (77 km) hızlı demiryolu projesinin yapım ihalesine çıkılacak.

ÜRETEN KOBİ’YE DESTEK

İkinci 100 günde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 36 eylemden sorumlu olacak. Eylem planına göre Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi yayımlanacak. Yerlileştirme Ürün Programı hayata geçirilecek, Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım teşvik uygulamaları programı çerçevesinde bütüncül şekilde tanımlanacak. Ar-Ge Merkezleri sayısının yüzde 10 artırılarak bin 100’e, tasarım merkezleri sayısı yüzde 10 artırılarak 300’e ulaştırılacak. Bakanlığın kredisi ile desteklenen Giresun 2, Dökümcüler/Ankara, Bayburt, Çerkeş/Çankırı, Osmancık/Çorum olmak üzere beş Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin altyapısı tamamlanarak yatırımcının hizmetine sunulacak. Bakanlığın kredisi ile desteklenen Karaman, Modern/Rize, Pazar Modern/Rize, Şemdinli/Hakkari dört adet Sanayi Sitesi (SS) projesi tamamlanacak. Gaziantep’te sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine örnek teşkil edebilecek Gaziantep 1 MW kapasiteli biyogaz tesisi hizmete alınacak. Beş yıllık dönemi kapsayan Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Stratejisi hazırlanacak. Sınai mülkiyet haklarıyla ilgili değerleme ve danışmanlık faaliyetleri yürütmek üzere kurulan Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi faaliyete geçirilecek. Türkiye’nin coğrafi işaret envanteri dijital ortama aktarılacak. Yurda Dönüş Seferberliği kapsamında Uluslararası Lider Araştırmacı Programı ilk çağrısı açılacak, başvurular değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. Yüksek katma değer potansiyeli olan öncül araştırma projelerinin desteklenmesine yönelik Öncül Araştırmalar Destek Programının oluşturulacak. Avrupa Araştırma Alanı Türkiye Ulusal Yol Haritası tamamlanacak. Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBÎ’lerc yaklaşık 274 milyon TL destek sağlanacak. Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli Projesi’nin Mutabakat Zaptı TAİ ile imzalanacak ve ihale süreci tamamlanacak.

BİN MADEN SAHASI İÇİN İHALE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ikinci 100 günde 19 eylem gerçekleştirecek. Buna göre Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik santral kurulu gücünün yüzde 21’ine denk gelen bin MW kurulu gücündeki YEKA-GES 2 yarışması için yeterli katılımın olması halinde başvurular alınacak. Kamu kaynaklı günlük doğal gaz üretimi yüzde 18 artırılarak 1 milyon m3/güne çıkarılacak. Akdeniz’de hidrokarbon aramaları kapsamında 3 bin 100 km2 3D (üç boyutlu) sismik veri toplanacak. TürkAkım Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi boru hattının yapımına başlanacak. Hakkari Doğal Gaz Boru Hattı projesi tamamlanarak 81 il merkezinin tümüne doğal gaz sağlanacak. Kamuya ait sahalardaki yerli kömür üretiminde; tüvenan linyit üretimi yüzde 9 artırılarak 7 milyon tona, tüvenan taşkömürü üretimi yüzde 7 artırılarak 427 bin tona yükseltilecek. Kömür üretimi yapılmayan kamuya ait dört adet sahanın özel sektöre devri tamamlanacak. Tarım sektörü için üç yeni bor gübre üretimine başlanacak. Birinci 100 günlük dönemde tamamlanan yeni tesiste üretilen borlu temizlik ürününün piyasaya arzı için lansman yapılacak. Bin adet maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihaleye çıkılacak.

33.6 MİLYON TL DESTEK

Gençlik ve Spor Bakanlığı 15 eylem hayata geçirecek. Kamu-sivil toplum işbirliğinin artırılması amacıyla gençlik ve spor alanında bin 100 projeye destek verilecek ve 300 STK temsilcisi ile görüşülecek. Gençlere örnek hikayeler yoluyla farklı ufuklar açılması için “17 Dakika Projesi” çerçevesinde uzman/rol model konuşmacılar gençlerle bir araya getirilecek ve “Aynı Frekanstayız” Gençlik Radyosu kurulacak. Gençlerin geleceğe daha donanımlı hazırlanabilmeleri ve milli, manevi ve akademik gelişimlerine destek olmak amacıyla 1 milyon 765 bin gencin katıldığı eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlenecek. İhtiyaç sahibi 150 bin yükseköğrenim öğrencisine burs, talep eden 380 bin yükseköğrenim öğrencisine yükseköğrenim kredisi verilecek. Sporun okullar başta olmak üzere her alanda yaygınlaştırılması kapsamında spor kulüplerine ve sporculara 33 milyon 600 bin TL destek verilecek ve 1 milyon 735 bin gence ulaşılacak.

TÜRKİYE MARKASI OLUŞACAK

İkinci 100 günde 21 eylemi hayata geçirmesi hedeflenen İçişleri Bakanlığı’nm gündem maddelerinden biri randevu süresinin kimlik kartı ve sürücü belgesi için 60 günden 10 güne düşürülmesi olacak. Bu dönemde 25 eylemden sorumlu olacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Markası’nm yeniden oluşturulması için marka stratejilerini belirleyecek. Turizm yatırım ve işletme belgeleri başvurularının e-Devlet üzerinden alınması sağlanacak. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ııin inşaatına başlanacak.

Gündeminde 15 eylem bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavsız okullara yerleştirme kriterlerini güncelleyecek. Programa göre öğretmelerin ek göstergelerini 3600’e yükseltecek. Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırılacak, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermayesinde hâzinenin kesinti oranı yüzde 15’den yüzde l’e indirilecek, tekli eğitime geçilmesinin arttırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 6 bin derslik yapılacak, yerli ve milli savanıma sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için Aselsan, TAİ, Havelsan ile işbirliği yapılacak. 54 ilde 648 okulun açılışı yapılacak ve 47 ilde 457 okulun temeli atılacak.

505 YATIRIMA 250 MİLYON HİBE

Tarım ve Orman Bakanlığı bu dönemde 28 eylem hayata geçirecek. Eylem planına göre Kırsal Kalkınma Yatırımları Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 250 genç çiftçiye 30’ar bin TL hibe desteği verilecek. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı çerçevesinde 600 yatırımcının ekonomik yatırım projeleri desteklenecek. Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı kapsamında yatırımı tamamlanan .-505 yatırıma toplam 250 milyon TL hibe .ödemesi yapılacak. Bölgesel Kalkınma Projeleri (DAP, GAP, KOP ve DOKAP) kapsamında 150 adet yeni ahır/ağıl yapımı için hibe verilecek.

Sudan’da 2 milyon dönüm tarım arazisi Türk özel sektör yatırımları için hazır hale getirilecek. 5 Bin Köye 5 Bin Gelir Getirici Orman Kurulması Projesi kapsamında 253 köyde ağaçlandırma yapılacak. Adana, İzmir ve Aydın’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulması için yer seçimleri kesinleştirilecek. 12 ilde denizlerde, baraj göllerinde akarsularda ve kara alanlarında su ürünleri üretiminin yıllık 4 bin 752 ton artırılması amacıyla yeni yetiştiricilik alanları açılacak.

YENİ GÖZETİM MODELİ

Ticaret Bakanlığı ikinci 100 günde 16 eylemden sorumlu olacak. Buna göre yeni “Piyasa Gözetimi ve Denetimi Modeli” oluşturulacak. Esnaf ve sanatkâr meslek kolları güncellenecek. Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi (SEBİS) sekiz serbest bölgede devreye alınacak. Avrupa Birliği nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Kapsamındaki Kayıtlı İhracatçı Sistemi (REX) ile entegrasyona yönelik mevzuat altyapısı oluşturulacak. Gümrük Tarife Arama Programı (TARA) uygulamaya alınacak.

Sağlık Bakanlığı bu dönemde 38 proje hayata geçirecek. Eylem Planı’na göre obezite ile mücadele için 30 adet obezi-te merkezi açılacak. Bilkent Şehir Hastanesi bünyesinde ileri rehabilitasyon hizmeti sunan 300 yataklı fizik tedavi hastanesinin açılışı yapılacak. Ankara ve İstanbul’da iki adet multidisipliner tedavi ve referans merkezi kurulacak, bir adet kalp merkezi açılacak. Yapımı devam eden dokuz hastane, bir ağız ve diş sağlığı merkezi hizmete açılacak. Erişkin yoğun bakım yatak sayısı 200 artırılarak 11 bin 145 yatağa çıkarılacak. 800 adet kara ambulansının alımı ve dağıtımı tamamlanacak. İlkyardıma sayısı 40 bin, OED (otomatik eksternal defibrilator) kullanım yetki belgesi sahibi kişi sayısı 180 kişi artırılacak. 50 ilaç daha yerelleşme kapsamına alınacak.

İkinci 100 günde 24 eylemi hayata geçirecek Dışişleri Bakanlığı, FETÖ’nün yurtdışı yapılanmasını özellikle finansman ayağıyla mücadele kapsamında mercek altına alacak ve bu kapsamda kurumlar arası tematik bir eşgüdüm toplantısı yapacak. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirmesine yönelik bir hudut kapısının açılması ve iki havaalanı projesinin Türk firmalarınca üstlenilmesi için girişimlerini sürdürecek. Türkiye-Rusya vize kolaylaştırılması/muafiyeti görüşmelerini gerçekleştirecek.

Kamu-Özel İşbirliği mevzuatı tamamlanacak

İkinci 100 günlük dönemde Strateji ve Bütçe Başkanlığı altı eylem hayata geçirecek. Bu çerçevede Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeline ilişkin çerçeve mevzuat çalışması tamamlanacak. Yükseköğretim Mekanları Yatırım Karar Destek Sistemi Projesi [MEKSİS] geliştirilecek. Bütün kamu kurumlarını kapsayan Kamu Yatırımları Bilgi Sistemi oluşturulacak.

Kamu kurumlarmın kadro ve pozisyonlarına ilişkin işlem süreçlerinin tümüyle elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin proje başlatılacak. Program bazlı bütçeleme sistemine geçiş için program yapısı oluşturulacak. Katılım Öncesi Ekonomik Reform Programı hazırlanacak. Bu dönemde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı beş, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü dört, Devlet Arşivleri Başkanlığı üç, Diyanet İşleri Başkanlığı dört eylem gerçekleştirecek.

Bendevi PALANDÖKEN / Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Gn. Bşk.
“Perakende Yasası esnafı rahatlatacak”

Eylem planlarının belirlenmesi piyasaları rahatlatıyor. Ekonomide öngörülebilirlik sağlanıyor. Eksiklikleri olsa da, hedefler koyma ve takip etme açısından önem taşıyor. Şu anda piyasada nakit sıkıntısı olduğu için işler açılmıyor. Önümüzdeki günlerde asgari ücretin, memur ve emeklinin maaşlarında enflasyon farkının belirlenmesinin, taşeronların bedellerini almasının ardından piyasada para olacak ve insanlar rahat edecek. Programda söylenenlerden ziyade, Hükümetin esnafla ilgili bir çalışması da var. Ama çıkarılan Perakende Yasası’nın işlemesi bile esnafın rahatlamasını sağlayacak. Uygulama yönetmelikleri çıkacak. Böylece haksız rekabetin önüne geçilecek. Gelişmiş ülkelerdeki gibi yeni nesil esnafın doğması sağlanacak. Esnaf yeniliklere adapte olacak. Esnaf dijital dünya ile tanışması için yapmış olduğumuz birçok çalışma var. İnternet satışının bir benzeri. Esnaf ve sanatkara bu dijital sistemi kullanması için gerekli destekler verilecek. Bugün birçok sektör djjital sistemin uygulanması, esnafın kullanması için destekler veriyor.

Şekib AVDAGİÇ / İstanbul Ticaret Odası [İTO] Yönetim Kurulu Başkanı
“İş dünyamıza gelecek için umut verdi”

454 projeli 24 milyar TL’lik İkinci 100 Günlük Eylem Planı, zorlu yıla güçlü başlangıç sağlayacak ve Türkiye’ye dengeleme döneminde büyük enerji katacak.

İcraat programının hayata geçirilmesiyle 2019, üreticinin kazanç hanesine yazılacak. Eylem planında sosyal konuların yanı sıra bürokrasinin hızlandırılması enerjide yeni hedefler konulması, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, KDV iadelerinin ödenmesi, finansal istikrarın güçlendirilmesi, yüksek teknoloji yatırımlarına finansman sağlanması, milli üretim için KOBİ’lere destek vurguları son derece önemli. İcraat planı, iş dünyamıza gelecek için umut verdi.

Nurettin ÖZDEBİR / Ankara Sanayi Odası [ASO] Başkanı
“Dijital uygulamalar ön planda”

Birinci 100 Günlük Eylem Planı’nın uygulanmasında büyük başarı sağlandı. İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda devletin işleyiş hızını artıracak ve verimliliğini sağlayacak dijital uygulamalar ön plana çıkıyor. Özel sektördeki verimlilik nasıl artırılmalı ise kamuda da verimlilik yönünde atılacak, djjitalleşmeye yönelik her adım önemli. Benzer şekilde Yargı Reform Strateji Planı, hukuk sisteminin verimliliği açısından önemli. Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasının kalkınmaya yönelik daha hızlı ve kapsamlı adımlar atılmasına imkan tanıyacak. Yeni kurulacak olan Türkiye Kalkınma Fonu da buna destek verecek. Kitle fonlamasına yönelik atılacak adımlarda, özellikle yeni kurulacak teknoloji firmalarının işletme sermayesi elde etmesine yardımcı olacak. Yeni dönemde Fikri Mülkiyet Strateji Planı’nın hazırlanacak olması, bu alandaki önemli bir açığı kapatacak. Yerli ve milli üretim için KOBİ’lere 274 milyon TL’lik destek verilecek olması, uçtan uca yerlileşme hamlesinin bir parçası olacak. Öte yandan, üniversitelerin ve bağlı bölümlerin mezuniyet sonrası performansını ölçmeye yönelik Üniversite Mezun İstihdam Edilebilirlik Araştırmasının tamamlamasını da memnuniyetle karşıladık.

Prof. Dr. Erdal Tanas KARAGÖL / Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi
“Ekonomide öngörülebilirlik sağlıyor”

Ağustos ayında kurda yaşanan hareketlilikler ve ekonominin karşı karşıya kaldığı dış şoklara rağmen bu programda yer alan eylemlerin önemli bir çoğunluğunun hayata geçirilmesi ve İkincisinin hazırlanması oldukça başarılı bir durum. İkinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde de hayata geçirilmesi planlanan 24 milyar TL değerinde toplam 454 eylem daha açıklandı. Açıklanan bu eylemler aslında yürütmenin önümüzdeki 100 günde izleyeceği yol haritasını ve atacağı politika adımlarını somut bir şekilde ortaya koyuyor. Örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu süreçte Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi, bakanlık çalışmaları kapsamında özel sermaye yatırımlarının artırılması için Türkiye Kalkınma Fonu’nun kurulması bekleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca planlanan eylemlerde ise yerli üretimde yüksek teknolojili ürün payının artırılması noktasındaki çalışma ve projelerin öne çıktığı görülüyor. Yerlileştirme Ürün Programı’nın hayata geçirilmesi, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayılarının artırılması planlanıyor. Bu eylem programı kapsamında açıklanan ve hayata geçirilmesi planlanan tüm icraatların gerek yürütmenin faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından gerekse ekonomide öngörülebilir ve şeffaf bir tablo oluşturulması açısından önemli olduğunu vurgulamak gerek. İkinci 100 günlük Eylem Planı, Türkiye’yi emin ve somut politika adımlarıyla 2023 hedeflerine muhakkak daha da yakınlaştıracaktır.

Ali KOPUZ / İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
“Paketler moral ve motivasyon sağlıyor”

İkinci 100 Günlük İcraat Programı ile hedef ve stratejilerimizin daha da geliştirilerek hizmetimize sunulduğunu görüyoruz.

İlk 100 Günlük İcraat Programı’nda yakalanan yüzde 97’lik gerçekleşme performansı, İkinci 100 günlük plan için de hepimize umut veriyor. Hükümet belli bir program dahilinde hareket edeceğini, bu eylemlerin gerçekleşmesi için çalışacağını beyan ediyor. Yeni projeler üretilmesini destekliyoruz. İş dünyası olarak yatırım ve istihdam paketinin açıklanmasını bekliyoruz.

Bu paketlerin hepsi bize moral ve motivasyon sağlıyor. Durağan olan fikirlerimizi aktif hale getiriyor.

Selçuk ÖZTÜRK / Konya Ticaret Odası YKB, TOBB YK Başkan Yardımcısı
“Piyasalar daha hızlı dengelenir”

İkinci 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde açıklanan 24 milyar TL’lik 454 eylem, 2019 yılına daha güçlü girilmesini sağlayacak güzel bir çalışma. Piyasanın ve ekonominin yeniden dengelenme döneminde açıklanan bu programı moral olarak, yaklaşım olarak doğru buluyoruz. Türkiye’ye enerji katacak. Piyasaların daha hızlı dengelenmesi, tekrar harekete geçmesi açısından faydalı olacak. Hükümetin ikinci 100 günde izleyeceği yol haritasını içermesi nedeniyle program, ekonomide öngörülebilirlik sağlayacak.

Yaşar AŞÇIOGLU / Aşçıoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı
“100 yıllık hedeflere dönecek”

100 günlük dilimler halinde hedefler konması başlı başına çok doğru bir yöntem. Ulaşılabilir hedefler, eksiklikleri varsa tamamlanabilir bir program. İncelendiğinde görüleceği üzere tüm bakanlıkları kapsayan, ‘yutulabilir ulaşılabilir lokmalar’ halinde bir program var ortada. Bunu küçümsemek için değil, sistemin işlev olarak ne kadar doğru olduğunu vurgulamak için söylüyorum. Açıklanan programı başarılı buluyorum. Bir kere şuna inanıyorum ve ayrıca da biliyorum ki, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlar, bürokrat ve bunlara bağlı memurlar gerçekten sadakat ile saat mefhumu olmadan sorumluluklarının bilinci ile işine sımsıkı sarılıyor. Her ne kadar dış düşmanlar ve rakipler bize her yönden tuzak kuruyor olsa da hepsinin üstesinden gelecek bilgi ve becerisi olan genç neslimiz var. Bir gün bu 100 günlük hedeflerin, 100 yıllık hedeflere döneceğine inanıyorum.

Celal KOLOĞLU / Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Krl. Bşk.
“Ekonominin ihtiyaç duyduğu yol haritası”

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide hedeflenen dönüşümü sağlayacaktır. Türkiye’nin en büyük projelerinden Kanal İstanbul’un ihale süreci diğer yandan otoyollar, banliyö hatları, barajlar, içme suyu, atık suyu, kentsel dönüşüm projeleri gibi sektörümüzü ilgilendiren pek çok önemli husus eylem planında yer alıyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele vurgusu da çok değerli.

Güvenli iş yerlerinin ödüllendirilmesi de sevindirici. Ticari davalarda da zorunlu arabuluculuk uygulamasına başlanması ve bazı tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk müessesesinin getirilmesi iş hayatının akışına olumlu katkıları olacak.

İkinci 100 Günlük Eylem Planı, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yol haritasını ve gelecek dönem projeksiyonunu kararlılıkla ortaya koyuyor. İnşaat sanayicileri olarak bizler de Türkiye ekonomisini dönüştürecek proje ve politikaları içeren bu süreçte üzerimize düşen sorumlulukları yapmaya ve var gücümüzle çalışmaya hazırız.

Hülya Genç Sertkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu