İstikrarlı Kur
Avrupa pazarındaki canlanma ve Rusya’nın ABD ve AB ülkelerinden gıda ithalatına yasak getirmesi ihracatçıyı umutlandırıyor. Bir de kurlardaki iniş çıkış olmasa…
İHRACAT artıyor artmasına ancak kurlar ihracatçının gündeminden bir türlü düşmüyor. Öyle ki biz haber toplantımızda TL’nin değerlenmeye başlamasının ihracata olası etkilerini tartışırken hafta sonuna doğru dolar ve euro kurunda hızlı bir artış yaşandı. Kurlardaki iniş çıkışlı bu hareketliliğin ne kadar süreceğini kestirmekse bugünden çok zor. Konuştuğumuz ihracatçı birlik başkanları da bu konuda tedirginliklerini ifade ediyorlar. Ancak hemen herkesin birleştiği bir nokta var. Birlik başkanla-rma göre dolarda 2.10, euro’da ise 3 TL’nin altı rekabet açısından sıkıntılı. İhracat camiasının temsilcileri dolarda 2.40, euro’da da 3.10’un üstünü de görmek istemiyor.
“GEL-GİT’LER DENGELERİ BOZUYOR”
Geçen yıl 17.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren hazır giyim ve konfeksiyoncular, 2014 ihracat hedefini yıl başında 19 milyar dolar olarak belirlemişlerdi. Sektör yılın ilk yarısına bakıldığında bu hedefe rahatlıkla ulaşacak gibi görünüyor. Hatta bu rakamın bile üzerine çıkılabileceği tahmin ediliyor. Çünkü Avrupa’ya ihracatta büyük bir canlanma söz konusu. Keza Irak, Suriye, Tunus, Ürdün gibi ülkelere de ihracatta artışlar var.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, kurların şu anki seviyelerinin ihracat açısından uygun olduğunu belirtiyor. Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Döviz kuru gerek ihracat bedellerinin tahsili gerekse gerekli hallerde yurtdışmdan hammadde temini boyutuyla hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat performansını etkilemekte ve dolayısıyla yakından ilgilendirmektedir. İhracatçılar olarak daha istikrarlı, enflasyon oranında artan bir dolar ve euro kuru beklentisi içindeyiz. Kurdaki hızlı artış mevcut dengeleri bozup birçok firmanın sıkıntıya girmesine neden oluyor. Tercihimiz yüksek kurdan öte, öngörülebilir kur. Dövizdeki bu gel-git ve belirsizliklerin ortadan kalkmasını arzuluyoruz.”
“BEKLENTİMİZ STABİL KUR”
Demir çelik üreticileri dünyada yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatta dünyada yedinci, inşaat demiri ihracatında ise ilk sırada yer alıyor. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektörün gerek hammadde alımlarını gerekse ihracatım dolarla gerçekleştirdiğini belirtiyor. Ekinci, şöyle devam ediyor:
“Kur seviyesindeki artış veya azalışlar, şirket bilançolarında karlılık yönünden bir olumsuzluk yaratmıyor. Ancak enerji ve işçilik maliyetlerimiz TL bazında. Bu yüzden dolar/TL kurundaki düşüşler bu maliyetlerimizi arttırıcı yönde etki yapıyor. Bu nedenle üretim ve ihracatımızı destekleyecek seviyede stabil kurların olmasını istiyoruz. Ben bu noktada siyasi gelişmelerden ziyade ABD Merkez Banka-sı’nca yapılması beklenen faiz artırımının kur üzerinde etkisi olacağını düşünüyorum. Benim kur beklentim yılsonu için 2.20 seviyesinde. Eu-ro/dolar kurunun, ABD Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımı ihtimalinde 1.30’lara düşeceğini düşünürsek, bu durumda euro/TL kuru (dolar/TL 2.20 olursa) yılsonunda 2.87 civarında kapanır.”
Ekinci, Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan olayların yılsonuna kadar sürmesi ihtimalini de dikkate alarak 2014 yılı ihracat hedefini revize ettiklerini belirtiyor. Buna göre 18.5 milyon ton olarak belirlenen ihracat miktarının 17.5 milyon tonda kalması bekleniyor.
AVRUPA PAZARINDA REKOR
Boyadan kozmetiğe, plastikten medikal ürünlere birçok iş koluna hammadde sağlayan kimya firmaları bu sıralar Avrupa pazarında çok etkili. Öyle ki geçen temmuz ayında en fazla ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdiler.
Yine aynı dönemde Ispanya’ya yapılan ihracat yüzde 181 ’le rekor artış gösterdi. Sektör yılın ilk yedi aylık döneminde 10.5 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Sektörün 2014 yılını 18 milyar dolar ihracatla kapatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tabii TL’de aşırı bir değerlenme olmaması kaydıyla” İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ak-yüz, düşük kur politikasının ihracatı olumsuz etkilediğini hatırlatarak, “Kurların bir yıl düşük seviyelerde seyretmesi, ihracatçıyı beş yıl gibi uzun bir süre olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin Aralık ayında artan kurlar ihracat gelirlerine daha yeni etki ediyor. Dolar kurunun 2.15 TL olmasını bekliyoruz. Bu seviye sürdürülebilir ihracat gerçekleştirebilmemiz için yeterli. Döviz kurlarının sürekliliğinin sağlanması, dengeli bir kur politikasının izlenmesi uzun vadede yapacağımız ihracata destek olacaktır. Oturan kurlar bizlere uzun vadede ihracat yapma fırsatı verecektir” diyor.
“REKABET AVANTAJI VAR”
Tarım ürünleri ve madencilik gibi sektörlerin ihracat merkezi konumunda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri’nden en fazla dış satım Avrupa ülkelerine yapılıyor. Ocak-Temmuz döneminde bu birlik üzerinden 7.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış anlamına geliyor. Bu artışta Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın önemli payı var. Nitekim 3.5 milyar dolarla Avrupa Birliği ülkeleri en fazla ihracat yapılan bölge durumunda. Ege ihracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, döviz kurlarındaki olumlu seyrin etkisiyle 2014 yılının ilk yarısında genel ihracatın yüzde 6.7 artışla 80 milyar 173 milyon dolara çıktığını, ithalatın ise yüzde 4.8 oranında düşerek 119 milyar 749 milyon dolara gerilediğini hatırlatıyor. Ünlütürk’e göre, rekabet açısından doların 2.2, euro’nun ise 3 TL olması gerekiyor. Ünlütürk un, kurların seyrine ilişkin değerlendirmesi şöyle:
“Son bir yıllık dönemde döviz kurları ihracatçının rekabetçiliğine güç kattı. İhracatçının başarısının sürekli olmasının yolu rekabetçi kurdan geçiyor.”
“İKİ MİLYAR DOLARI YAKALARIZ”
Türkiye deri konfeksiyon ihracatının önemli bir bölümünü Rusya’ya gerçekleştiriyor. Sektörün ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 4.5 oranında arttı. Çünkü firmalar bu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine odaklandı. Böylece AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 16 artış gösterdi.
Dericilerin çevre ülkelere ihracatında da artış var. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, “Türkiye’nin etrafında meydana gelen çatış- ygjf v malar ve krizlerle, en büyük pazarımız Rusya’daki tüketim düşüşüne rağmen yılın ilk yarısında yüksek bir performans göster-dik. Yılı 2 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Sektörümüzün uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için doların 2.20-2.40 TL, euro’nun ise en az 2.85-3.15 TL arasında olması gerektiğini düşünüyoruz” diyor.