ITÜ’den uluslararası scale-up hamlesi
Dünya Yatırım Forumu yaklaşırken melek yatırımcılar için çok güzel bir haber geldi. İTÜ Teknopark içinde Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’nın scale-up pazarına yönelik en kapsamlı inkubasyon merkezi kuruldu…
DÜNYA Melek Yatırım Forumu’nun yaklaşmasıyla beraber girişimciler için çok güzel haberler gelmeye başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknopark, Dünya Melek Yatırım Forumu’nun ikinci gününde Güneydoğu Avrupa’nın en büyük inkubasyon merkezinin global açılışını yapacağını duyurdu. Yurtiçindeki ve dışındaki örneklerine göre çok farklı özellikler barındıran bu süper mega inkubasyon merkezi, Türkiye’nin ve dünya girişimcilerinin göz bebeği olacağa benziyor. Bu merkezin girişimciler için ilginç özelliklerine geçmeden evvel, start-up ve scale-up arasındaki farka biraz odaklanalım.
işini yeni kurmuş ve akimda işini büyütüp çıkış yapmayı hedefleyen girişimcilere start-up diyoruz. Eğer işini kurarken aklında her hangi bir çıkış fikri yoksa, bu girişimciye de KOBİ diyoruz.
KOBİ tarifi biraz daha esnaflığa yakın bir girişimcilik bakış tarzını yansıtıyor.
BİR BAŞKA GRUPLAMA
Bu start-up girişimcilerinin hedefi, şirketlerini büyütmek ve halka açılmaya kadar gidecek bir girişimcilik yolculuğuna çıkmak olduğu için, bu yolculukta arada ziyaret etmesi zorunlu bazı duraklar var. işte melek yatırımcılar bu duraklardan biri. Ancak bu durak, öyle her bölgede yok. Melek Yatırımcılar Durağı’na Scale-up Mahallesi’nde uğrayabiliyorsunuz. Çünkü, melek yatırımcılar, melek yatırımcı almış start-up girişimcilerini ikinci veya üçüncü round finansman aşamasında yine karşılarında buluyorlar.
Dolayısıyla, artık girişimcileri bir başka açıdan da gruplayabilir hale geldik: Yatırım almamış girişimciler ve yatırım almış girişimciler. Yatırım almamış olanları daha ziyade start-up, yatırım almış olanları da scale-up girişimcileri olarak tanımlayabiliriz.
Scale-up kelimesinin kendisinden de anlaşılacağı üzere, büyüme aşamasındaki girişim demek. Büyüme aşamasında yatırımcı bulmak start-up iken aslında melek yatırımcı bulmaktan daha önemli. Çünkü işin başında eğer yatırım bulamazsanız, kendi bütçeniz çerçevesinde daha kısıtlı bir ölçekteki girişimi başlatıyorsunuz ve işler iyi gitmezse, daha kısıtlı oranda bir zararla işin içinden çıkıyorsunuz ve hesap vereceğiniz kimse de yok. Ancak, melek yatırımcıyı bulduktan ve artık scale-up girişimcisi olduktan sonra işin rengi biraz değişiyor. İşler iyi gitmezse hem zarar ölçeğiniz daha büyük oluyor hem de bu sefer yatırımcılarınıza da bir şekilde hesap vermeniz gerekiyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Türkiye’de son 10 yıl içinde büyük ivme kazanan start-up pazarının yanı sıra, melek yatırımcıların da devreye girmesiyle beraber son iki yıldır gerçek bir scale-up pazarı da oluşmaya başladı. Start-up pazarıyla scale-up pazarı arasında en önemli fark ise, konuşulan yatırım rakamlarıyla yatırımı alman melek yatırımcının nitelikleri.
Start-up pazarında, herkes melek yatırımcı olabilirken, scale-up pazarında yurtdışında erit tecrübesi olan ve girişimciyi bir sonraki VC, borsa gibi sermaye piyasalarının ana aktörlerinin karşısına çıkarabilecek nitelikte yatırımcılar önem kazanıyor. Start-up girişimcilerini melek yatırımcılar seçerken, scale-up pazarında ise girişimciler melek yatırımcıları seçiyor.
Şu anda Türkiye’de teknoparkların içinde kurulu bulunan inkubasyon merkezleriyle özel inkubasyon merkezlerinin tamamı start-up pazarına hitap ediyor. Buna ITÜ Teknopark’ın içindeki inkubasyon merkezi de dahil.
Sektörün gidişatını fark eden Kenan Çolpan, önemli bir hamle yaparak, mevcut start-up inkubasyon merkezinin dışmda ayrı bir binada Türkiye’nin ve Güneydoğu Avrupa’nın scale-up pazarına yönelik en kapsamlı inkubasyon merkezini kurdu. Hem Türkiye’de hem de bulunduğu coğrafyada tek olan Magnet isimli bu merkezin açılışını da 14 Şubat’ta Dünya Melek Yatırım Forumu delegeleriyle beraber yapacaklar. İnanıyorum ki bu merkez scale-up aşamasındaki girişimcileri global yatırımcılarla ve borsalarla birleştirmek için müthiş bir rol oynayacak.
Kenan Çolpan, 13 Şubat’ta Dünya Melek Yatırım Forumu’nun önemli konuşmacılarından biri. Siz de bu Forum’a katılarak kendisiyle tanışabilir ve sorularınızı doğrudan iletebilirsiniz. Kayıt ve bilgi için: www.wbaf2017.org iyi haftalar…
Baybars Altuntaş / Para