İzmirli 7 şirketin franchising koşulları
ilk şubesini İzmir’de açan ve daha sonra Türkiye geneline yayılan şirketlerin sayısı son dönemde artıyor. Franchise vererek büyümeyi tercih eden bu şirketler rotalarım yurtdışma da çevirmiş durumda. Nijerya’dan Viyana’ya kadar geniş bir coğrafyada büyümeyi hedefleyen yedi İzmirli şirketin franchising koşullarını araştırdık.
Bu yedi şirket önümüzdeki dönemde 205 franchise şube açmayı planlıyor.
Son zamanlarda İzmir’de doğan ve daha sonra Türkiye geneline yayılan şirkederin sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. En çok bilinen İzmirli markalardan biri olan Özsüt’ün yanına başka restoran zincileri de eklenmeye başladı. Kahveden pizzaya hatta tavuk restoranına kadar özellikle gıda ağırlıklı olarak faaliyet gösteren bu şirketler, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da büyüme planları yapıyor. Örneğin kahvenin kalbinin attığı Nijerya’da bir şube açmayı planlayan 1453 Osmânlı, ardından markasını Viyana’ya taşımayı hedefliyor. İzmir’in Pasaport semtinden çıkan ve bundan birkaç yıl öncesine kadar yabancıların domine ettiği pizza sektöründe bu kalıplan yıkarak bugün 95 şubelik büyük bir zincir haline dönüşen Pasaport Pizza bir başka örnek. İzmir’den çıkıp 61 şubelik bir zincire dönüşen ve Türkiye dışında 20 ülkede daha tescilli olan Coffeemania markası da bu konuda örnek olarak verilebilir.
Franchise yöntemiyle büyüyen bu İzmirli şirketler girişimciler için de fırsat yaratıyor. Bu nedenle biz de İzmir’den çıkarak hızla büyüyen altı şirketin franchise şartlarını ve yeni yatırım planlarını sizler için araştırdık.
YURTDIŞINA AÇILIYOR
İzmirli bir şirket olan Özsüt’ün şu an 180 şubesi bulunuyor. 2018 sonuna kadar en az 30 yeni franchise şube daha açılması planlanıyor. Franchise giriş bedeli olarak 70 bin dolar alınıyor. Şirket, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olmak üzere büyük şehirlerdeki şube sayısını artırmayı ve henüz şubelerin olmadığı illerde de yer alarak Anadolu’da büyümeyi hedefliyor.
İzmir merkezli TowerLife Perakende Lokasyon ve Yatırım Danışmanlığı, 2011 yılında kuruldu. Şirketin 1453 Osmanlı adıyla bir kahve zinciri markası bulunuyor. Bu markaları için franchise verdiklerini söyleyen şirketin yönetim kurulu başkam Serdar Deniz, cadde üzeri, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerle AVM’lere öncelik tanıdıklarım belirtiyor. Şirketin şu anda 11 franchise şubesi bulunuyor. Deniz, 2018 sonuna kadar 30 franchise şube daha açmayı planladıklarını söylüyor. Franchise giriş bedelinin 50 bin dolar olduğu bu iş modelinde royalty bedeli olarak yüzde 5 ve ayrıca yüzde 2 de reklam bedeli almıyor. İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya ve Konya’da franchise verilmesi hedefleniyor. Deniz, “Yurt-dışında Nijerya’da ön protokol yapıldı. Yakın zamanda bu ülkede şubelerimizi açacağız. Viyana ve Arap Yarı-madası’ndaki ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuşuyor.
95 ŞUBEYE ULAŞTI
1998 yılında adını aldığı İzmir’in Pasaport semtinde kurulan Pasaport Pizza da franchising yoluyla büyümeyi tercih eden firmalar arasında yer alıyor. Şu anda 41 ilde 95 şubesiyle hizmet veren ve büyük bir zincire dönüşen Pasaport Pizza, Edirne’den Şır-nak’a kadar ülkenin hemen hemen her köşesine ulaşmış durumda.
Pasaport Pizza Genel Müdür Yardımcısı Barış Ağırtaş, 2018 yılının sonuna kadar 20 şube açmayı planladıklarını söylüyor. Şubeler anahtar teslim yöntemiyle yapılıyor. Alman bedelin içerisinde bulunan franchise bedeli ise 50 bin TL. Proje bedeli olarak ayrıca 10 bin TL alınıyor. Ağırtaş, bu konuda şunları söylüyor: “Açılacak lo-kasyonlarda aylık en az 80 bin TL ciro hedefliyoruz. Firmamızın en büyük avantajı cirodan bir oran istememesi. Cirolann tamamı işletmeciye ait. Hiçbir isim adı altında ciro veya kârdan bedel talep etmiyoruz. Günümüzdeki rekabet ve kampanyalardan dolayı franchise şubelerimize yüzde 60 brüt kâr marjı sunuyoruz.”
GURBETÇİNİN GİRİŞİMİ
Coffeemania’nın kurucusu Yakup Dabak, 30 yıl önce Almanya’ya garson olarak gidip hem kahve hem de farklı birçok gıda üzerine hizmet yeren mekanlarda çalıştı. 2004 yılında çocuklarını Türkiye’de büyütmek için İzmir’e dönüp bir süre ulusal bir kahve zincirinin bayiliğini aldı. Ardından da 2009 yılında ortağı mimar Sevim Oktay ile güçlerini birleştirerek Coffee-mania’yı kurdu. Coffeemania bugün Türkiye’de 60 şubelik bir zincir haline geldi. Yurtdışındaki ilk iki şubesi Malezya’da açılan markanın Suudi Arabistan, Azerbaycan ve KKTC’de de şubeleri bulunuyor. Coffeemania markası Türkiye dışında 20 ülkede daha tescilli.
Coffeemania’da franchise giriş bedeli olarak 45 bin dolar alınıyor. Şirket, önümüzdeki dönemde İstanbul, Ankara, Antalya, Eskişehir ve Bursa’da franchise vermeyi planlıyor.
18 ŞUBE AÇACAK
Kahve Deryası, 2009 yılında İzmir Bornova’da kurulmuş ve önce İzmir’de sonra da Türkiye’nin başka şehirlerinde ve yurtdışında şubeler açmış olan bir marka. Cafe ve cafe-res-toran konsepti dahilinde kahve çeşitleri, çikolata, pasta, waffle ve dünya mutfağı ürünleri konseptiyle faaliyet gösteriyor. Bugün yurtiçinde Edirne’den Van’a kadar 30 farklı il merkezinde 102 şubeyle hizmet veriyor. Yurtdışında ise Hollanda Zwolle’de, Azerbaycan Bakü’de, Suudi Arabistan Riyad’da, Lübnan Beyrut’ta ve KKTC Girne’de şubeleri bulunuyor.
Kahve Deryası, 2018 yılı sonuna kadar Suudi Arabistan’da beş, Lübnan’da üç ve Türkiye’de 10 olmak üzere 18 şube daha açmayı planlıyor. Böylece toplamda 125 şubeye ulaşacak. Şirket franchise bedeli olarak 30 bin dolar alıyor. Aylık ciro hedefi ise 100 bin TL olarak ifade ediliyor.
FRANCHİSE VERMEYE BAŞLADI
Yine İzmirli bir marka olan Chitir Chicken yeni franchise vermeye başladı. 2011 yılında fried chicken ekipmanları üretimiyle işe başladıklarını söyleyen şirketin satış ve pazarlama direktörü Ali Girgin, 2016 yılında ise restoranları devreye aldıklarını anlatıyor. Şu anda üç şubeyle faaliyet gösteren şirket, 2018 yılının sonuna kadar Türkiye’de 10, dünya genelinde ise 20 franchise şube açmayı planlıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’e öncelik verdiklerini ifade eden Girgin, ilk açılacak beş şube için franchise giriş bedeli almayacaklarını vurguluyor. Bir şubenin toplam yatırım maliyeti 350 bin ile 500 bin TL arasında bulunuyor. Yüzde 30 ile yüzde 35 arasında kâr marjı sunan şirket, royalty ücreti almıyor.
2014 yılında yurtdışı açılımına Sa-raybosna ile başlayan Gönül Kahvesi, önümüzdeki yıllarda yurtdışı büyümesine hız verecek. Şirketin hedefi, 2023 yılında dünyada en az 223 şubeye ulaşmak. Hedef bölgeler ise Asya, Körfez ve Avrupa. Yine iç pazarda 2018 sonuna kadar 20 yeni şube hedefleniyor.
BURCU TUVAY