Girişimcilik HaberleriHaberler

JWEF, bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’ndeydi

Girişim ekosisteminin akademik dünyaya taşınması konusunda dünya çapında tanınan Junior World Entrepreneurship Forum organizasyonu İstanbul’da üniversitelilerle buluştu…

JWEFKURULDUĞU yıl olan 2008’den bu yana her alandan yaratıcı zihin ve girişimci ekosisteminin tümünü kucaklayan, uzman, akademisyen, sanatçı, iş ve sosyal girişimcilerin buluştuğu özgün ve dünya çapında bir organizasyon olan World Entrepreneurship Forum’un Junior World Entrepreneurship Forum – İstanbul etkinliği 12-13 Aralık 2014 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Avrupa Melek Yatırım Forumu öncesi gerçekleşen bu yıl ki JWEF’e Türkiye’nin ev sahipliği yapması önemliydi, çünkü özellikle üniversite öğrencilerini hedef alan startup etkinliklerinin forum düzeyinde global anlamda ele alınması ülkemizde ilk kez gerçekleşti.

DOĞRUSU HANGİSİ?

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

Ayşegül Toker’in ve World Entrepreneurship Forum Başkanı Prof.

Dr. Tuğrul Atamer’in koordinatörlüğünde gerçekleşen JWEF-İstanbul etkinliği, başarılı girişimcileri, melek yatırımcıları, risk sermayesi temsilcilerini ve akademisyenleri konuşmacı olarak ağırladı.

Açılış konuşmaları sonrası ilk paneli ben yönettim. Panelin konusu, ‘Doğru Ekibe Yatırım Yapmak mı’ Doğru Ekipten Yatırım Almak mı?’ idi. Panelin konuşmacıları ise MCT Management Centre Türkiye Kurucusu Alper Utku, İş Holding Başkam İlkem Şahin, Page Grup Başkanı Hugo Campo ve Oasis 500’ün CEO’su Yousef Hamidadin idi.

Panel sonucunda ortaya çıkan dört ana sonucu izleyicilerle paylaştık:

• Girişimciler ve startup’lar, melek yatırımcıya direkt gitmek yerine önce inkubasyon ve accelerator/hızlandırıcı merkezlerine giderlerse, daha doğru bir yatırım grubuna ulaşabilirler.

• Üniversiteyi bitirir bitirmez bir müddet kariyer hayatında pratik edinip ardından iş kurmak daha doğru bir seçenek.

• Bireysel başarıdan ziyade ekip başarısına odaklanan bireyler pratik hayatta daha başarılı oluyorlar.

• Rekabetten ziyade işbirlikçi çalışma düzenini sağlayan ekipler, yatırımcılarca daha fazla tercih ediliyor.

ÜNİVERSİTELİLER İÇİN BİR FIRSATTI

Prof. Dr. Ayşegül Toker, şu sözleriyle etkinliğin önemine dikkat çekti: “Girişimcilikle ilgili ufuk açıcı konuların konuşulacağı, oturumları ve katılımcıların fikir alışverişinde bulunup birbirleriyle değerli bağlantılar oluşturabilecekleri bölümleri sayesinde bu forum ekosisteme girmek isteyen genç girişimciler için önemli bir buluşma noktası olacak.”

50’den fazla konuşmacının yer aldığı ve iki gün süren JWEF İstanbul, girişimcilikle ilgilenen öğrencileri ve ekosistemin önemli isimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya getirdi. Organizasyon, ‘Saatli Bina’ adıyla bilinen ve 122 yıllık tarihinde binlerce prestijli etkinliğe ev sahipliği yapmış olan Albert Long Hall’de gerçekleşti.

OECD istatistikleri şunu gösteriyor: Her yıl her 100 girişimciden sadece 1.2’i melek yatırımcılardan melek yatırım almayı başarabiliyor. Melek yatırım almayı başarmış her 10 girişimciden sadece biri çok başarılı oluyor. Ancak bu başarı sadece çıkış/exit gerçekleştirme parametresine bağlı bir başarı. Yani, şirketin para kazanıyor ve kar elde ediyor olmasından ziyade, Silikon Vadisi’nde ne kadar iyi bir çıkış çarpanı yakalayıp yakalayamadığı ile ilgili.

İstanbul’daki bu yılki forumun operasyonel koordinasyonunu ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Nuri Sayraç ve Pelin Gönül Şahin gerçekleştirdi. Pek çok üniversite öğrencisinin de katılım gösterdiği forum Brezilya, Hong Kong gibi global çekim merkezlerinden sonra İstanbul’da aşağıdaki konuları ele aldı:

• Crowdfunding

• İnovasyon merkezleri ve teknoparklar

• Sosyal girişimcilik

• İnkubasyon merkezlerinin startup’lara sunduğu imkanlar

Tüm girişimci üniversite öğrencilerine başarılar diliyorum…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu