Kaçış Oyunu Escapist Franchise Sistemiyle Büyüyecek
Tüm dünyada hızla yayılan kaçış oyunu pazarına yatırım yapan ve Escapist’i kuran iki genç girişimci Soner Emanet ve Barış Koca, franchise sistemiyle büyümeye hazırlanıyor. Bu yıl İzmir, Adana ve İstanbul’da üç franchise vermeyi planlayan girişimciler, Katarla yurtdışına açılacak. Eskapist, şirketlere özel geliştirdiği oyunlarla da fark yaratmayı hedefliyor.
Japonya’da başlayan gerçek odadan kaçış oyunları konsepti son birkaç yıldır Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. Bilgisayarda veya cep telefonlarında bulunan kilitli odalardan çıkmayı hedefleyen bulmaca oyunlarından esinlenerek ortaya çıkan gerçek kaçış oyunları pek çok girişimci için de fırsat yaratmış durumda. Sadece İstanbul’da 200’e yakın kaçış oyunu olduğu tahmin ediliyor. Sanal ortamdan farklı olarak bu oyunlarda iki ile beş kişi arasındaki gruplar halinde, belli bir senaryo çerçevesinde şifreleri çözerek bir odadan çıkmaya çalışıyorsunuz.
Soner Emanet ve Barış Koca da sektördeki bu trendi görerek yatırım yapma kararı alan iki girişimci. Üniversite arkadaşı olan Soner Emanet ve Barış Koca lisans eğitimlerini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. 2011 yılında video-prodüksiyon işleri yapmaya başlayan ikilinin ‘Gezi Tanıklığı’ isimli belgeselleri VVorld Press Photo tarafından birincilikle ödüllendirildi. Türkiye’nin önemli markaları ile reklam filmi çalışmaları yapan ikili 2014 yılının sonlarındaki yurtdışı gezilerinde ise dünyada da henüz çok yeni olan gerçek kaçış oyunu konseptini deneme fırsatı buldu. Bu konsepti Türkiye’de ilgi göreceğini düşünen girişimciler İstanbul’a döner dönmez araştırmalara başladı.
Franchise sistemiyle büyüyecek
Alt yapı çalışmalarının ardından 2015 yılında 800 bin dolarlık yatırımla Trump AVM’nin içinde Escapist açıldı. Bugüne kadar yaklaşık 30 bin kişi Escapist’te odalardan kaçmaya çalıştı. Bunlardan sadece yüzde 65’i kaçabildi. Escapist’te biri yapım aşamasında beş oyun bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde iki oyunu tamamen yenilediklerini söyleyen Barış Koca, “Yurtdışından getirttiğimiz iki lisanslı oyun vardı. Ancak gördük ki Türkiye’ye özgü senaryolar daha çok ilgi görüyor. Diğer iki oyunu da tamamen kendimiz senaryo geliştirip yeniledik. Projeye yaptığımız yatırım 1 milyon doları buldu” diyor. Escapist’te sürekli olarak yaklaşık 18 kişi çalışıyor. Oyun tasarım ekibi sekiz kişi. Bunun dışında pek çok konuda dışarıdan uzman isimlerle çalışılıyor.
Escapist! İstanbul dışına taşımak isteyen girişimciler Türkiye genelinde franchise vermeye hazırlanıyor. İstanbul, İzmir ve Adana’da franchise vermeyi planladıklarını söyleyen Koca, bunun için görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Es-capist açmak için en az üç veya altı oda arasında bir lokasyona ihtiyaç var. Güvenlik, teknik alt yapı, yazılım, çalışanların eğitilmesi gibi konularda Escapist ekibi franhise almak isteyen girişimciye yardımcı oluyor. Üç odalı bir kaçış oyunu için inşaat hariç 250 bin dolarlık bir yatırım yapmak gerekiyor.
Yurtdışına Katar’la açılacak
Escapist’in kendine özgü tasarımı yurtdışından da yatırımcıların dikkatini çekmiş durumda. Hali hazırda yurtdışına franchise vermek için görüşmeler yürüttüklerini söyleyen Barış Koca, “Katarlı bir girişimciyle el sıkışmak üzereyiz. İlk yurtdışı açılımımız bu ülkede olacak” diyor. Escapist! sadece bir kaçış oyunu markası olarak kurgulamadıklarını, eğlence organizasyonları yapan bir marka haline getireceklerini söyleyen Koca, yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. 2016’da yüzde 30’luk bir büyüme hedefleyen şirket, 2016 sonuna kadar 100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.
Escapist, şirketlere ve kurumlara özel hizmetler de veriyor. Kurumsal bir kalabalığın hep beraber oynayıp, rol alacağı kaçış oyunları tasarlanıyor. Etkinliğin hedefleri, kurumun mesajı, teması ve görselleri, katılımcı sayısı, mekan gibi kriterlerin yer alacağı bilgiler doğrultusunda kuruma özel senaryo yazılıp, oyunun uygulaması ve yönetimi gerçekleştiriliyor. Yine kurumlara özel İK Kişilik Analizi modülü bulunuyor. Çalışanların oyun sırasında öne çıkan özelliklerinin değerlendirmesinin yapıldığı deneyimli raporlar sunuluyor. Bu raporlarda oyuncular oyun sırasında sergiledikleri takım olma, analitik yaklaşım ve problem çözme, iletişim, liderlik, motivasyon olmak üzere beş ana ve buna bağIı 15 alt alandaki becerileri hakkında değerlendiriliyor.
Üst düzey yöneticilere oyun
Kurumların insan kaynakları birimlerinin bu raporları çalışanların görev yapacağı proje gruplarını oluştururken, alacakları eğitim planlarını oluştururken bir referans olarak kullanabileceğini belirten Barış Koca, “Escapist olarak ekibiniz veya çalışanlarınız için profesyonel koç-luk hizmeti de veriyoruz. Eğitim danışmanlığı partnerlerimiz ile size sertifikalı koçlar eşliğinde şirketlerin istekleri doğrultusunda takım çalışması eğitim ve etkinlikleri yaratabiliyoruz” diyor. Ayrıca şirketlerin üst düzey yöneticilerine özel outdoor-indoor oyunlar da geliştiriliyor. Koca, şirketlerin üst düzey yöneticilerinin özel toplantılarında iyi vakit geçirmek için farklı etkinlikler aradıklarını, bunlara özel oyunlar geliştirebildiklerini söylüyor.
Taşınabilen oyun konseptleri
Escapist’in farklı yerlere taşınabilen oyunları da mevcut. Bu oyunlar Anadolu’da veya İstanbul’un farklı noktalarına isteğe göre kurulabiliyor. Escapist Academy bunlardan biri. 50 metrekarelik alana kurulan metal panellerden oluşan ‘Kafes’, kendi içinde oyuncuların deneyimleyebileceği sekiz alan sunuyor. Koridorların içerisinde fiziksel beceri gösterilmesi gereken iki adet hareketli kafes bulunuyor. Oyun heyecanını oyuncularla beraber seyircilerin de paylaşması için 360 derece izlenebilir şekilde tasarlanmış. Kafesler arası ise iki adet karşılıklı pozisyonlandırılmış demir kafesler arasında oynanan bir kaçış oyunu. Oyuncular birbirlerine kafesler arasından kelepçeleniyor. Bu kelepçeler ise bir labirent içerisine bağlanıyor. Kendilerini kelepçelerden kurtaran oyuncular sonraki adımlara geçerek kafeslerden kaçmaya çalışıyor.