Kadın Girişimci Yasemin Akgül’ün Başarısı
AİRONN, iklimlendirme sektöründe bir fan üretici firması. Fan mühendisliği alanında bir ihtisas kuruluşu olarak da adlandırılabilecek firma, patentli ürünler ve yazılımlar geliştiriyor. İstanbul Havalimanı, çok sayıda şehir hastanesi, onlarca metro ve tünel ile yüzlerce marka proje, Aironn’un referansları arasında. Üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini onlarca ülkeye ihraç eden firma, bölge coğrafyasının ilk ve tek AMCA tarafından akredite edilen Fan Test Laboratuvarı’na sahip. Termik enerji santralleri, maden havalandırması, tünel kazı havalandırması gibi spesifik alanlar ve özel proje talepleri için tasarımlar yaparak projeye çözüm-üretiyor. Son olarak Amazon’un îtalya’da- ki yeni tesislerinde firmanın duman egzoz çözümleri kullanılacağı haberini aldık. Türk mühendisliğinin gücü için son derece gurur verici bu haber üzerine, firmanın kurucusu, makine mühendisi Yasemin Akgül ile 10 yıllık başarı serüvenini a konuştuk…
Bir kadın girişimci olarak bu sektöre nasıl adım attınız? Kadın olarak zorluk yaşadınız mı?
Başarmayı seven, makine mühendisliği alanında da cinsiyeti bir engel olarak görmeyen, azimli bir insanım. Mezuniyet sonrası işe ilk adımı attıktan sonra kendini kanıtlamanın kendine inanmakla başlasa da, daha fazla çabayı gerektirdiğini gördüm. Erkek egemen bir sektörde kadınların önemli başarılara imza atabildiğini kanıtlamak, şüphesiz ki gurur verici. Karşılarında bir erkek görmeye alışkın muhataplar, önce bir hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Ama sonrasında kadının bilgisi, aklı, çözüm üretebilme yeteneği sayesinde müşteri memnuniyeti ile sonuçlanan iş yapabildiğini görünce kabulleniyorlar. Bu, haz verici bir şey. Kadınların farklı bakış açıları ve azimleri, süreç içinde yapılan işe değer katıyor ve bu onlara hak ettiği konumu getiriyor. Önemli olan başarabileceğimize inanmamız ve yılmadan çalışmamız. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ümüzün kadınlara verdiği önem ve gösterdiği yol, motivasyon kaynağımız oldu. Bu ülkeye ve kendimize duyduğumuz güvenle bir Türk markasını uluslararası pazarlarda en üst sıralara taşıyabileceğimizden bir gün olsun kuşku duymadık.
Aironn iş tanımını anlatabilir misiniz?
İklimlendirme sektöründe yüzde 100 yerli yatırıma sahip fan üre-ticisiyiz. Fan mühendisliği alanında bir ihtisas kuruluşu olan Aironn, güçlü Ar-Ge yapısı ile kendisine ait patentli ürünler ve yazılımlar geliştiriyor. 10 yıl önce yola çıktığımızda ilk kurduğumuz departman Ar-Ge oldu. Kanat geometrileri üzerinde çalışmaya başladık. Kataloglarımız ve ürettiğimiz dokümanlarımız sadece parlak başlıklar ve birkaç klişe fayda vurgusundan ibaret olmadı. Türkiye’nin yangın duman tahliyesi konularında önde gelen duayenleriyle çalıştık ve toplanan bilgileri tüm sektörle paylaşan değerli bilgi kaynaklarına dönüştürdük. Fan mühendisliğinde kendi tasarım, yazılım ve çözümlerini geliştiren, yurtdışına “know how” ihraç eden bir kuruluş haline geldik. Türkiye ve bölge coğrafyasının, fan alanında uluslararası en büyük otorite kabul edilen AMCA (Air Movement and Control Association/Hava Hareketi ve Kontrolü Birliği) tarafından akredite edilen ilk ve tek fan test laboratuvarını kurduk. AMCA temsilcileri denetim için geldiklerinde “Türkiye’de bir laboratuvarın standartlarımıza uygunluğunu denetlemek için gelirken, beklentilerimiz yüksek değildi, ama daha yüksek beklentilerle gittiğimiz pek çok yerden çok daha başarılı bulduk” demeleri, Aironn kurucusu olmaktan çok, bir Türk olarak gurur verdi. Bu laboratuvarımızı Fan Yüksek Sıcaklık Test ve Performans Test Laboratuvarlarımız izledi. Atriumlar, metro ve tünel fanları, tünel kazı fanları gibi spesifik alanlar için hesaplama yazılımları geliştirdik. Bu yazılımları, sektörün ücretsiz olarak kullanımına sunduk.
Sistemlerinizin kullanıldığı yerlerden örnekler verebilir misiniz?
Referanslarımız arasında Amazon’un İtalya’daki tesisi, Tahran Metrosu, Umman Sultan Tünelleri, Sa-lang Tüneli, Megapars AVM, Atlant AVM Residence (Kazakistan), Central Avenue, Capital Park AVM (Kazakistan), Gülistan Tower (Azerbaycan),
Oryx Factory (Katar), Tribeca Central (Mauritius Adaları), Olmazor City (Özbekistan), Garagum Otel (Türkmenistan), Azerbaycan MOD (Vergiler Bakanlığı Genel Merkezi), İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası, BDDK, iller Bankası, Ziraat Bankası Kuleleri, Yargıtay yeni kompleksi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, Hatay Stadı, Türkiye’nin en yüksek barajının relokasyon yolu 39 tüneli, çok sayıda şehir hastanesi, metro ve tüneller sayılabilir. İstanbul Metrosu projelerinin inşa süreçlerinde de Aironn kazı fanları hizmet verdi.
Bu alanda Türkiye ithal eden bir ülke midir?
Fan mühendisliğini uzmanlık alanı olarak seçmemizin önemli bir nedeni de, jet fanlar başta olmak üzere sektörün, yaklaşık yüzde 90’lara varan oranda ithalat ağırlıklı olmasıydı. Türkiye bu ürün grubu için çok yüksek bedeller ödüyordu. Aironn’un pazara girmesiyle bu ürün grubunda rekabetçi fiyat dönemi başladı. Bunun iki önemli sonucu oldu: Fiyatlar neredeyse yarıya düştü, Aironn’u takip eden yerli üreticiler pazara girdi. Yerli üretici istihdamı büyütür, katma değerin ülkemizde kalmasını sağlar, ülke dışına döviz çıkışını ve dışa bağımlılığı azaltır, teknoloji geliştiren ve böylelikle katma değeri yüksek ürünler ihraç eden ülke olmamızı sağlar. Bir distribütörlük, beş kişiyle bile ticari faaliyet sürdürebilmeye yeterlidir. Bugün geldiğimiz noktada, 200 kişiyiz ve üretimimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Yurtdışma know-how ödemiyoruz, hatta satıyoruz. Gelirimizin vergisi, son kuruşuna kadar bu ülkede kalıyor. Yabancı üreticiler rekabetçi olabilmek için fiyatlarını düşürdüler. Yerli üretim özgürleştirir.
Nerelere ihracat yapıyorsunuz?
Ingiltere, İtalya, Polonya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi Türki Cumhuriyetler, Katar, Kuveyt, Dubai, Umman gibi Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Pakistan, Rusya, Irak, Iran gibi yakın coğrafyamızdaki ülkelerin yanı sıra Hint Okyanusu’nda bir ada ülkesi olan Mauritus’a kadar çok geniş bir ihracat pazarımız var.
Amazon’un hangi tesislerinde sizin sistemleriniz kullanılacak?
Amazon’un İtalya’daki 230 milyon euro’luk iki yeni lojistik sitesinden Novara’da bulunan ikmal merkezi ve Spilamberto’daki (MO) ayıklama merkezi, Sonbahar 2021’de faaliyete geçecek. Bu tesislerin yangın güvenlik ve havalandırma ihtiyaçları için kullanılacak fanlar, Kartepe tesisimizde üretiliyor. Amazon, bu yıl İtalya’da iki yeni lojistik sitesini hizmete açıyor. Bu yatırımları, Paris Anlaşması’na on yıl erken ulaşmak ve 2040’a kadar net sıfır karbon olmak için geçen yıl Amazon tarafından imzalanan iklim Taahhüdü uyarınca güneş panelleri ve diğer teknolojik enerji yenilikleriyle çevre dostu ve sürdürülebilir tesisler olacak. Pandemi gibi tüm dünyayı sarsan bir dönemde küresel rakiplerimizin arasından sıyrılmak ve ‘Yeşil Bina’ kategorisinin güçlü örnekleri arasında yer alacak tesislerin havalandırma çözümlerini sağlamak şüphesiz ki bize gurur veriyor.
Yeni çözümleriniz var mı?
Kendinden susturuculu fanlar, tünel fanlarında bakım kolaylığı sağlayan kızaklı fanlar gibi pek çok yeniliğe, pek çok özgün yazılıma imza attık. Farklı sektörlere yönelik Ar-Ge çalışmaları yaparak ürün gamımızı sürekli genişletiyoruz, örneğin, termik santrallere özel damper tasarlayan ve üreten Türkiye’deki ilk firmayız. Mevcut üretimlerimizde de sürekli Ür-Ge yaparak kaliteyi daha ekonomik hale getirmeye çalışarak iç pazarda da liderliğimizi koruyoruz.
Yeriniz nerede? Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
Üretim tesisimiz ve depomuz İzmit Kartepe mevkiinde, merkez ofisimiz ise İstanbul Ataşehir’de. Mavi ve beyaz yakalı toplam çalışan sayımız yaklaşık 200 kişi. Aironn geçtiğimiz sene 10’uncu yaşını kutladı.
Pandeminin etkisi
Pandemirıin olumlu etkilediği şanslı sektörlerden biriyiz ve bunu avantaja çevirdik. Salgında görüldü ki havalandırma, hayattır. Taze hava sağlayabilen sistemler önemlidir ve bu konuda doğru seçimler sadece düşük yatırım maliyetiyle yapılamaz. İşte bu noktada, teknoloji, uluslararası sertifikalar, bilgi, uzmanlık öne çıktı. Ciromuz geçen seneye göre iki katına çıktı. Personel sayımız ciddi oranda arttı ve bu yıl üretim kapasitemiz doldu. 2020’de firmamızın üretim altyapı yatırımları da zirveye çıktı. Endüstri 4.0 uyumluğu sağlayacak pek çok yatırımımız oldu. Pandemi, pazar olanaklarımızı genişleterek bizi küresel iddialı oyuncular arasına kattı.
Yasemin Akgül kimdir?
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu.14 yıl iklimlendirme sektörünün önde gelen firmalarında çalıştıktan sonra pazardaki yangın havalandırması ve mühendisliği konusundaki açığı fark ederek Aironn firmasını kurdu. Hali hazırda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte. Evli ve iki çocuk annesi.
ÜRÜN DİRİER