Kadın girişimcilerin yarışması 10 yaşına girdi
2007’de kadın girişimcileri cesaretlendirmek, rol modellerini kamuoyuyla paylaşıp hemcinslerinin bu işi başarabildiğini göstermek amacıyla Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER ile birlikte hayata geçirilen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, bu yıl 10’uncu kez düzenlenecek. 31 Temmuz’a kadar başvuruda bulunabilecek yarışmaya, Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TLnin altında kalan tüm kadın girişimciler katılabilecek ya da aday gösterilebilecek.
Ekonomist’in Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile 2007’den beri gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması bu yıl 10’uncu kez düzenleniyor. Girişimci kadınların başarılarının farkına varmasını, kendilerine inançlarının pekişmesini, hikâyelerini daha fazla kadına duyurmasını ve cesaret kazanmasını sağlayan yarışmaya başvurular başladı. Yarışmada, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi 30 bin TL’lik ödülün sahibi olacak. Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci, Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci ve Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi kategorilerinin galiplerine ise 25 bin TL’lik ödüller verilecek.
Başarılarını duyurmak, diğer kadın girişimcilere rol model olmak isteyen adaylar yarışmaya, www.kadingirisimciyarismasi.com sitesi üzerinden ve Garanti Bankası şubelerinden, 31 Temmuz 2016 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. Yarışmaya; Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında kalan tüm kadın girişimciler katılabilecek ya da aday gösterilebilecek. Tüm başvurular; risk alma, cesaretli olma, etkin müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama faaliyetlerinde farklılaşma, finansal yapı, yöre ekonomisine katkıda bulunarak fark yaratma, çevreye duyarlı olma, sosyal bir soruna yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler getirme kriterlerine göre değerlendirilecek.
31 bin kadına ulaştı
Kadınların girişimci olmasının önündeki engelleri kaldırmayı, kadın girişimcileri güçlendirmeyi ve sürdürülebilirliğine destek olmayı hedefleyen Garanti, faaliyetlerini finansman sağlama, cesaretlendirme, eğitim ve yeni pazarlara açılma olarak, dört temel başlıkta ele alıyor. Kadın girişimcilere 10 yılda 3 milyar TL’den fazla kredi desteği sunan Garanti Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla, 31 bine yakın kadına ilham verici hikâyelerini anlatma fırsatını sundu. 2008’den bu yana KA-GlDER’le birlikte düzenlediğ:
Kadın Girişimci Buluşmaları sayesinde 6 binden fazla kadın girişimcinin kişisel gelişimine destek oldu.
2012’de Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’yle (BÜYEM) başlattığı Kadın Girişimci Yönetici Okulu projesiyle bin 500’den fazla kadının işlerini daha iyi yönetebilecek bilgi ve beceriler kazanmasını sağladı.
Garanti, kadın KOBİ’lere hizmet veren bankaları bir araya getiren ve Garanti’nin desteğini uluslararası bir boyuta taşıyan Global Banking Alliance For Women’ın üyeleri arasında yer alıyor. Kredi Garanti Fo-nu’yla imzaladığı protokolle, kredi aşamasındaki kadın girişimcilere kefalet desteği sunan Garanti, kadın girişimcilerin tedarik zincirine katılımını destekleyen WeConnect International’ın Türkiye’deki ilk üye bankası. Kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla eylül ayında düzenlenecek olan Kadın Tedarikçiler Forumu’na destek veren Garanti aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayan ilk banka. 2014 yılında kadın konusunda bir çalışma grubu kuran Garanti, üst yönetim temsilcilerinden oluşan Kadın Komitesiyle çalışmalarına devam ediyor.
“Odağımız kadın girişimciler”
Garanti Bankası’nın, 10’uncu yılını geride bırakan kadın girişimciliği çalışmaları hakkında, Kırklareli’de düzenlenen 33’ün-cü Kadın Girişimci Buluşması’nda bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karade-re, çalışma hayatında yer alan kadının ekonomik açıdan güçlenirken, aile içindeki konumunun da iyileştiğine dikkati çekiyor. “Aile içi karar verme gücü, kendine duyduğu güven ve toplumsal saygınlığı artıyor. Biz de Garanti Bankası olarak, bu farkındalık-la, kadın girişimcileri odağına aldığımız ve onları daha da güçlendirmek üzere çıktığımız bu zorlu yolda, 10’uncu yılımızı kutlamaktan gurur duyuyoruz” diyen Karadere, konuşmasına şöyle devam ediyor:
“Bu 10 sene boyunca, tanık olduğumuz tüm hikâyelerin ortak noktasında, kadın girişimciliğinin önündeki başlıca engellerden birinin aile ve toplumsal baskı olduğunu söyleyebilirim. Ancak, iş hayatına atılan kadın girişimciler, çevresindekilerin ‘yapamazsın’ telkinlerine rağmen yoktan var ediyor, kendinden çok başkalarını düşünüyor, çevresini geliştiriyor ve engel tanımıyor. İşte sırf bu nedenle, sektörden bağımsız olarak tüm ku-rumların, tüm bireylerin farkındalıkla hareket etmesi, omuz omuza çalışması ve bu konuda bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğine gönülden inanıyoruz.”
“Anadolu’ya açıldık”
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkam Sanem Oktar ise Kırklareli’de gerçekleştirilen 33. Kadın Girişimci Buluşması için Garanti Bankası ile uzun süredir işbirliği içinde olduklarım belirtiyor. Kadın Girişimci Buluşmaları ile ülke çapında daha fazla kadına ulaşmak, daha fazla kadının finansa erişimini kolaylaştırmak ve kadın girişimcilerin yaşadığı zorluklara ria.ba. etkin çözümler üretebilmek için Anadolu’ya açıldıklarım ifade eden Oktar, şunları ekliyor:
“Kırklareli, Türkiye’de en yüksek istihdam oram ve İşgücüne katılma. oranına. ulaşan iller bölgesinde yer alan bir il olarak güçlü ve üretken bir nüfusu, insan kaynağı olarak barındırıyor, inanıyoruz ki, toplantımız sonrası bölgedeki kadın girişimciler işlerini büyütecek imkânlar yakalayacak ve daha fazla insanın, daha fazla kadının ist.ihi1a.Tna. ka.tilma.qina. da katkı
sunacak.”