Kaldırım Üstü Büfeler Revaçta
İngilizcede çeşidi yüzlerle ifade edilen soslara kısaca ‘dip’ deniyor. Tam açılımı ise ‘dip sauce’ Kelimenin niteliğinden anlaşılacağı üzere bu soslar ‘katık malzemesi’ daldırılarak yeniyor ve oldukça lezzetli bir fast-food alışkanlığı. ‘Dip’ İngilizcede ‘daldırmak’ anlamına geliyor. Soslar patates cipsi gibi eşlik ürünleriyle birlikte ayaküstü yeniyor. Uygulamanın şimdilik Türkiye’de bir benzeri yok. Sistem oldukça basit… Bildiğimiz ‘parmak patates'(Amerika’da ‘french fries’ deniyor) bu pratik fast-food beslenme türünün ‘katık’ maddesi. Ayrıca klasik ‘cips’ şeklinde ya da yuvarlak formda olan patates biçimleri de var.
Dipler rengârenk çeşitli salçalardan oluşuyor. ‘Avokadolu’, ‘karidesli’, ‘keskin acılı’, ‘parmesan peynirli’, hatta ‘siyah havyarlı’ olmak üzere birçok çeşidi var. Kimi girişimciler ‘çikolata’ ve ‘karamel sos’ başta olmak üzere tatlı dip çeşitlerini de ihmal etmiyor. Tezgâh üstünde dip sayısı genellikle 20 adedi buluyor.
Sistemin çalışması basit: Aynen ‘burger’ işletmelerinde olduğu gibi kızarmış patatesler karton külahlara konuyor ve yine kartondan üretilmiş kâselere doldurulan diplerle servis ediliyor. Parmak patateslerin boyları bilinenden daha büyük. Daldırma işlemini kolaylaştırmak için diğer cips türleri kaşık gibi bombeli yapılmış.
Bu tatları deneyenler ‘dip’ten daha lezzetli bir gıda olamayacağı iddiasında. Tabii yanında mutlaka soğuk bir içecek olmak şartıyla! Fiyatları ise fast-food dünyasına göre hayli rekabetçi düzeyde. İşyerlerinin hem mobil hem de sabit olması mümkün. Kısacası bizim damağımıza uygun, düşük yatırımlı, bol kazançlı bir iş. Daha fazla örnek için tıklayınız