Girişimcilik Haberleri

Kalkınma ajanslarından melek yatırım atağı

Bölgesel melek yatırım atağı nihayet başladı. GAP Melek Yatırım Ağı (GAP BAN) kuruldu. Türkiye’de ilk kez kalkınma ajansları, girişimci ve startup’ların finansman yol haritasında aktif rol oynamaya aday oldu…

GEÇEN hafta Türkiye ve Avrupa girişimcilik ekosistemi için çok önemli bir gelişme oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin üç önemli kalkınma ajansı ile GAP İdaresi Başkanlığı Diyarbakır’da bir araya gelerek, Avrupa’nın ikinci önemli melek yatırım ağının kuruluşunu duyurdular. Ardından Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF) ile işbirliği protokolü imzalayarak aynı anda ikinci önemli adımı da attılar.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Haşan Maral önderliğinde başlatılan bu Hamle, Avrupa’da Hollanda Kalkınma Ajansı’ndan sonra ikinci sırada geliyor. Türkiye’de ilk kez, Avrupa’da ikinci kez kalkınma ajansları, girişimci ve startup’ların finansman yol haritasında aktif rol oynamaya aday.

GAP BAN’IN İŞ MODELİ

Karacadağ Kalkınma Ajansı, merkezi Gaziantep’te bulunan İpek Yolu Kalkınma Ajansı, merkezi Mardin’de bulunan Dicle Kalkınma Ajansı ve GAP İdaresi işbirliğiyle Diyarbakır’da GAP BAN (GAP Melek Yatırım Ağı) Protokolü imzalandı. İmza törenine Diyarbakır Valisi Haşan Basri Güzeloğlu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Dr. Hakan Ertürk, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri. Dr. Haşan Maral, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ile sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri ile iş insanları katıldı.

GAP BAN’nın kuruluşu ve hemen Dünya Melek Yatırım Forumu’nun (WBAF) tam desteğini almasıyla küresel ölçekte 55 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan melek yatırımcı pazarına GAP Bölgesi de böylelikle dahil oldu. Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) üyelik başvuru sürecini de başlatan GAP BAN, Hazine Müsteşarlığınca gerekli onay sürecini de en kısa zamanda tamamlayarak üyelerinin vergi teşviklerinden yararlanabilmelerinin yolunu açacak.

GAP BAN’m iş modeli şu şekilde: Öncelikle bölgesel anlamda stratejik konular belirlenecek ve en çok ihtiyaç duyulan AgroTech konusu en ön plana çıkarılarak daha fazla desteklenecek. Böylelikle bölge tek bir konuda ülkesel ve küresel değer zincirinde yerini alacak.

Bu stratejik temayla ilişkili iş fikirleri ve diğer iş fikirleri için GAP BAN, bu üç kalkınma ajansının desteğiyle ilk aşamada 2 milyon TL yatırım yapacak. Bu yatırım tutarı, TÜBİTAK 1514 gibi finansal enstrümanlarla eş finansmanın da sağlanmasıyla 4 milyon TL’ye kadar çıkabilecek. Bu yatırım, GAP BAN üyesi melek yatırımcılar yatırım yapsın ya da yapmasm star-tup’lara GAP BAN tarafından yatırılacak. Arzu eden melek yatırımcılar da arzu ettikleri miktarlarda bu yatırıma ortak olabilecekler.

BÖLGESEL YARIŞMA

Önemli olan ileride exit edebilecek (başarılı çıkış yapabilecek) girişimcilerin ortaya çıkması. Bu amaçla önümüzdeki yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesel Startup Yarışması düzenlenecek. GAP BAN melek yatırımcıların karşısına çıkacak finalistleri bölgedeki teknoparklarla işbirliği içinde belirleyecek.

Jüri başkanlığını startup’lara yaptığı 6Ü civarında yatırımla İngiltere’nin en iyi melek yatırımcısı seçilen ve halen EBAN -Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün de başkanlığım yürüten Pctcr Cowley’in yapacağı bu yarışmanın dereceye girenlerine GAP BAN otomatik yatırım gerçekleştirecek.

Diyarbakır Valisi Haşan Basri Güzeloğlu’nun da tam desteğini alan bu projenin önümüzdeki yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözde projelerinden biri olacağı kanaatindeyim. Vali Güzeloğlu, Diyarbakır’da ekonomik gelişmeyi gündeminin ilk sırasında tutan ve 17 yıllık valilik deneyimiyle hem Diyarbakır hem de Türkiye için büyük bir şans. İşin özeti, bu hamle ile Güneydoğu Anadolu girişimcilerine ve startup’larına gün doğdu diyebiliriz.

Haftaya görüşmek üzere…

BAYBARS ALTUNTAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu