Kambiyo Vergisinden İhracatçı ve Sanayiciler Muaf Tutuldu
Kambiyo Vergisi
TÜRKİYE bu yıl mayıs aymda son 12 ay itibariyle 171.4 milyar dolar ihracat rakamına ulaştı. Yılsonu hedefi, ihracatta 200 milyar doları aşmak. Bunun için ihracat ordusunda yer alan 85 bin nefere çok iş düşüyor. İhracatçılar sahada mücadele ederken, hükümetin de ihracatın önündeki her türlü engeli kaldırması, büyük küçük tüm taşları temizlemesi gerekiyor. Geçen hafta yapılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatçının önündeki bir engelin daha kaldırıldığının müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçılardan döviz alımlarmda binde l’lik kambiyo vergisi alınmayacağını söyledi.
İHRACATÇILAR MUAF
Aslında kambiyo vergisi, döviz alım satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmek için 15 Mayıs’ta uzun yıllardan sonra tekrar getirilmişti. Bu tüm döviz işlemleri için geçerliyken ihracatların sıkıntı yaşamasına neden olmuştu. Ekonomi yönetimi ihracatçıların bu konudaki taleplerini dikkate alarak bir ay geçmeden gerekli düzeltmeyi yaptı ve ihracatçılar için kambiyo vergisi kaldırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılar, döviz alımlarmda kambiyo vergisi ödemeyecek. Banka ve sigorta muameleleri vergisi nispeti, sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacak.
Kambiyo vergisinin ihracatçılar ve sanayiciler için kalkması iş dünyasını memnun etti. Hammadde tedariğinde ve yatırımlardaki döviz ihtiyacında artık daha rahat hareket edecek olan iş insanları, binde birlik maliyetten kurtulmaktan memnun. Kambiyo vergisinin kalkmasının kendilerini psikolojik olarak rahatlattığını belirten iş insanları, bankacılık sisteminin olmadığı ülkelerde rahat işlem yapabilecek.
“RASYONEL BİR KARAR”
Türkiye ihracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman … Ürünleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, kambiyo vergisi kaldırılarak ihracatçılar lehine rasyonel bir karar alındığını belirtiyor. Güleç, “ihracatçının ve sanayicinin alışverişlerinde dövize ihtiyacı oluyor. Elindeki dövizi yine ihracat yapmak ve döviz getirmek için bozduruyor. Ülkeye katkı sağlıyor. İhracatçı için döviz bir yatırım aracı değil. Kambiyo vergisiyle karşı karşıya kaldığında ise ihracat için yapacağı ithalatta ve yatırımda yeni bir finans maliyetine katlanmak zorundaydı.
İhracatçı lehine bir karar alınmasından dolayı memnunuz” diye konuşuyor.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (IDMIB) Başkanı Mustafa Şe-nocak ise, kambiyo vergisinin kaldırılmasıyla ihracatçının önündeki maliyet kalemlerinden birinden kurtulmuş olduğuna dikkat çekiyor, ihracatçıların döviz kullanmasının zorunlu olduğunu belirten Şenocak, şu değerlendirmeleri yapıyor:
“Türkiye için üreten, çalışan ve her ay yeni bir ihracat rekoru kıran ihracatçılarımız üretim yapmak için birçok ürünü zorunlu olarak ithal etmekte; bu sebeple de zorunlu olarak döviz kullanmakta. Bu bakımdan ihracatçılarımız açısından Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde önemlidir. Bu düzenleme ile ihracatçılarımız önündeki maliyet kalemlerinden biri kaldırıldı.”
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Sagun, alman kararla ihracatçıların daha rahat hareket edebileceğini vurguluyor, ihracatçıların maliyetlerden kurtulmasının ihracatın önünü daha da açacağını belirten Sagun, “Kambiyo vergisinin artık geride kalmasına memnun olduk. Ne kadar çok maliyetten kurtulursak o kadar çok ihracatımız canlanır” diyor.
İHRACATÇININ BİR BAŞKA TALEBİ VAR
Mücevher İhracatçıları eski Birliği Başkam Ayhan Güner ise, “Bir ay önce alman kararla tekrar kambiyo vergisiyle muhatap olmak, 20 sene öncesine dönmek bizi psikolojik olarak olumsuz etkilemişti” diyerek sözlerine başlıyor. Kambiyo vergisinin kalkmasından memnuniyet duyduklarını belirten Güner, ihracatçının çözülmesini talep ettiğibir başka sorunu da şöyle dile getiriyor:
İhracattan elde edilen döviz gelirlerinin altı ay içinde resmi makamlara deklare edil-simesi gerekiyor. 2018 Eylül’den itibaren bu kararla karşı karşıya kaldık. Bunun da kalkması gerekiyor. Bu ihracatımıza zarar veriyor. Kambiyo sisteminin, bankacılık sisteminin çalışmadığı ülkelere çok miktarda ihracat yapıyoruz. Irak’a yaptığınız; Nijerya’ya yaptığımız ihracatın bedelini nasıl getireceğiz? Ayrıca diyelim ki müşteri 100 bin dolarlık alım yapıyor; 20 bin dolar veriyor. Gerisini 7-8 ay sonra vereceğim diyor. Vadeli ihracatta da sıkıntı yaşanıyor.
Irak üzerinden ciddi mücevher ihracatımız var. Orada da bankacılık sistemi çalışmıyor. Havaalanına gidip deklare edin deniyor. Nijerya’daki müşteri deklare etmek istemiyor; uğraşmıyor; sonrasında soruşturmaya uğrayacağından çekiniyor. Türkiye ihracatının dörtte birini bankacılık sisteminin çalışmadığı ülkelere yapıyor. Bence bu uygulama kalkarsa ihracatımız yüzde 10 artar.”
“İŞLER KOLAYLAŞACAK”
İKMÎB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de 17 Haziran’da kambiyo vergisinin kaldırılmasıyla ihracatçıların ek bir maliyetten kurtutulmuş olduğunu söylüyor. Pelister, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ihracatçı firmalarımızın ihracatını kolaylaş-tırmak adına yapılan bu düzenleme memnuniyet verici. Türkiye’nin rekor kıran ihracatı yeni rekorlar kırarak artmaya M”pel devam ediyor. Biz de kimya sektörü olarak üzerimize düşen önemli sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu yıl kimya sektörü olarak ihracatta üst üste beşinci kez ikinci sektör olmayı başardık. Sektörümüz Mayıs aymda geçen yıl Mayıs ayma göre yüzde 32.84 artışla 1.94 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinde rekor başarı elde etti. Bu başarılarımızı daha da yukarıya taşıyacak ve daha çok ihracat yapmamıza vesile olacak teşvikler ile desteklerin devletimiz tarafından karşılanması bizi daha güçlü kılıyor.”
Bir müjde de Türk Eximbank’tan
Türk Eximbank aracılığıyla bu yıl yüksek teknolojili ürün ihracatına TL cinsinden 2 milyar TL’lik kredi desteği sağlanacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yaptığı açıklamaya göre, döviz kredisi cinsinden de Türk menşeli yatırım malı alımlarına yönelik 100 milyon dolar, orta ve yüksek teknolojili ürün ihracına yönelik ise 500 milyon dolarlık destek verilecek. Amaçlarının yüksek teknolojili ve tasarıma dayalı daha fazla ihracata ulaşmak olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, İvme Finansman Paketi’nin ihracat ayağını daha da kuvvetlendirecek bu desteklerin, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatının artırılması hedefine ve yatırımda sermaye malı kullanımına önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Bakan Pekcan, Türk Eximbank’ın yeni destek paketinin detayları hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Yüksek teknolojili ürün ihracatı gerçekleştiren firmalara KOBİ şartı aranmaksızın; bir yıla kadar vade opsiyonlarında mevcut program ve koşullarda TL kredi kullandırılacak. (Halihazırda iki anapara taksitli bir yıl vade opsiyonu faiz oranı yüzde 17.60.] bir yılı geri ödemesiz üç yıla kadar vadeli TL kredi imkanı getirilerek faiz oranları iki yıl vadeli devlet tahvili faizinin yüzde 70’i esas alınarak belirlenecek. İhracatçı firmaların, Türk menşeili makine ve ekipman yatırım malı harcamalarını özendirmek amacıyla kullandırılacak döviz cinsinden orta uzun vadeli ihracata yönelik yatırım kredileri için ilgili projelerin gelir yaratma potansiyelleri dikkate alınarak azami üç yılı geri ödemesiz azami 10 yıl vade opsiyonu tanınacak ve bu kredilerde yarım (0.50) puan avantaj sağlanarak Euribor+yüzde 4 faiz oranı uygulanacak. Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını gerçekleştiren firmalara döviz cinsinden orta uzun vadeli işletme sermayesi kredisi, azami bir yılı geri ödemesiz azami beş yıl vadeyle ve benzer vadedeki diğer kredilere göre 0.25 puan indirim yapılarak Euribor+yüzde 4.25 üzerinden kullandırılacak.”
İsmail GÜLLE / TİM Başkanı
“İhracatçının yanında bir karar”
İhracatçılar olarak Türkiye’nin ticaret diplomasisinin “saha neferleri” olarak çalışıyoruz. Dış ticaret fazlası veren Türkiye idealiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün 85 bin ihracatçımızın bir aydır beklediği bankaların döviz satımlarında binde l’lik kambiyo vergisinden muafiyet talebimizi tensip buyurarak, verdikleri müjde tüm ihracatçı ailesini, bizleri çok mutlu etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman olduğu gibi, bugün de ihracatçının yanında olduğunu ve her daim önümüzü açtığını bir kez daha hissettik.
Recep Tayyip ERDOĞAN / Cumhurbaşkanı
“Yönetim sistemindeki değişikliğin faydası bu!”
Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10’dan 13’e çıktı. İhracatta ileriye doğru atılan her bir adımın on binlerce yüz binlerce istihdam olarak katkısını görüyoruz. 2018 ihracatını 168 milyar dolarla kapattık.
Bu yıl mayıs ayı itibariyle 171.4 milyar dolara çıktı. Bir an önce 200 milyar sınırını geçmeliyiz. Cari işlemler açığı 8.6 milyar dolara kadar geriledi. Altının yanında enerjiyi de çıkardığımızda 36 milyar dolar cari fazlamız ortaya çıkıyor. Dünyada yatırımların gerilediği ortamda ulaştığımız bu rakamlar Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu gösteriyor.
İhracatçılarımıza bir müjde daha vermek istiyorum. Sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birliklerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz. Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde l’lik kambiyo vergisi ödemeyecek. Döviz spekülasyonu için aldığımız önlemlerin ihracatçıları etkilemesinin önüne geçiyoruz. Yönetim sistemindeki değişikliğin faydası bu…
Davut ER / Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi
“Maliyetinden ziyade formalitesi vardı”
Bu 80 bin ihracatçımız ve sanayicilerimiz açısından değerli ve önemli bir karardır.
Neticede ihracatçı ihtiyacı kadar olan dövizi alır, bozdurur. Cumhurbaşkanımız ihracatçılarımızın önünü tıkayacak her türlü sorunu.çözeceğini ve gerekli tedbirleri alacağını söyledi. Kendisinin de belirttiği gibi bu sorun, Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi sayesinde hızlıca çözümlendi. Eski sistemde olsaydı; Meclise gelecek ve daha uzun bir zamanda çözümlenecekti. Kambiyo vergisinin elbette bir maliyeti var ama asıl önemlisi ihracatçının enerjisinden çalmasıdır. İhracatçı gün içinde defalarca para bozdurabilir. Bir de bunun formalitesi var. İhracatçı bu tür şeylerle uğraşmayıp ihracatı artırmaya odaklanmalı. Ben Ege Bölgesi adına TİM yönetimindeyim. Her türlü sorunu ilgili Bakanlıklarımıza ve Cumhurbaşkanımıza ulaşarak hızlıca çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz.
RAHİME BAŞ UÇAR