Kamuya, 2017’de 60 bin kişi alınacak
İSTANBUL’A 700 BEKÇİ
İstanbul Valiliği’ne ve kaymakamlıklarına 700 çarşı ve mahalle bekçisi alınacak. Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınavına Lise ve Dengi Okul Mezunları dışında başvuru kabul edilmeyecek. KPSS şartının aranmadığı adaylar sözlü ve yazılı sınava tabi tutulacak.
Karadeniz Teknik Üniversitesi 10’u hemşire, 2’si radyoloji teknikere, 3’ü acil tıp teknikeri olmak üzere 15 sözleşmeli personel alacak.. 21 Şubat’ta başlayan başvurular 7 Mart’ta tamamlanacak. Üniversitenin Farabi Hastanesi Başhekimliğinde istihdam edilmek üzere yazılı veya sözlü sınav yapılmaksızın ortaöğretim/önli-sans 2016 KPSS (B) grubu sınavı ile puan türü esas alınarak sıralama ile alım yapılacak.
Trakya Üniversitesi l’i hemşire, l’i teknisyen olmak üzere 2 sözleşmeli personel alımı yapacak. KPSS şartının arandığı adayların son başvuru tarihi 6 Mart olacak. Süleyman Demirel Üniversitesi 112 geçici işçi alacak. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezinde istihdam edilmek üzere 17 sözleşmeli personel alacak.
OCAKTA İLANA ÇIKANLAR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ocak ayında 9’u döner sermaye satış memuru, 19’u anbar memuru, 10’u koruma ve‘ güvenlik görevlisi ve 3’ü mühendis olmak üzere toplam 76 memur alımı için ilana çıktı. Sözlü sınavlar 24-28 Nisan tarihlerinde yapılacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda çalıştırılmak üzere sınavla kadro karşılıksız sözleşmeli personel alımı çerçevesinde 35 kişi alacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ise 54 sözleşmeli personel alacak.
KPSS ile ilk alımlar Temmuzda
2017’de KPSS ile kamu görevlerine ilk defa atanacaklara yönelik takvim netleşti. Buna göre Devlet Personel Başkanlığı (DPB) 2017’nin birinci yerleştirmesi için kamu kurum ve kuruluşlardan 13 Mart-12 Mayıs tarihleri arasında talep toplayacak. Tercih kılavuzunun 1 Haziran’da ÖSYM’ye gönderilmesinin ardından, tercihler 21 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığı’nca alınacak. KPSS 2. yerleştirme için ise kamu kurum ve kuruluşlarından talepler 7 Ağustos-6 Ekim tarihleri arasında toplanıp, tercihler 14-23 Kasım tarihlerinde ÖSYM tarafından alınacak.
Engellilerin KPSS ile kamuya alınması çerçevesinde ÖSYM Başkanlığı 12-21 Temmuz’da tercihleri toplayacak.
20 günde 103 bin kişi istihdam edildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam seferberliğine ilişkin rakamların beklenenden daha iyi olduğunu açıklayarak, günlük olarak takip ettikleri verilere göre 1-20 Şubat arasında yaklaşık 103 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Rakamın ay sonunda 150 bin kişiye ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Müezzinoğlu, 20 günlük verilerin yılsonunda yaklaşık 2 milyon kişinin istihdamı hedefine ulaşılabileceğini gösterdiğini vurguladı. Müezzinoğlu, yılsonunda işsizlik oranın yüzde 10’ların altına indirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek bu konuda umutlu olduklarını vurguladı.
Kamu alımlarına KHK ayarı
6 Ocak 2017 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’te yayımlanan 680 ve 681 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında kamu personel sistemine yönelik önemli adımlar atıldı. Buna göre uzman jandarmaların astsubaylığa geçirilmesinde yaş sınırı 28’den 31’e çıkarıldı. İşçiler dahil sivil kamu personeli Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarına dayanılarak Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gönderilmesine karar verilen ülkelerde, geçici olarak görevlendirilebilecek. Kamu iktisadi teşebbüslerinde 399 sayılı KHK’ya tabi sözleşmeli personel işe alınırken de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Görevden ilişiği kesilmiş güvenlik korucuları operasyonel faaliyetler maksadıyla tekrar göreve çağrılabilecek.
KHK’lar ile hakim ve savcı adaylığı sözlü sınavına çağrılmak için yazılı sınavından en az 70 puan alma şartı kaldırıldı. Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin başarı belgesini İçişleri Bakam’nın vereceği hususu netleştirildi.
Jandarma ve sahil güvenlik personeline, yüksek hizmet görmesi ve büyük yararlılıklar göstermesi durumunda, fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının 24 katına kadar para ödülü verilebilecek. Jandarma ve sahil güvenlik personelinden görevlerinden dolayı sanık durumuna düşenlere adli yardım verilecek. İhtiyaç duyulması halinde, MSB, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait kadrolarda.
Sağlık Bakanlığı veya Yükseköğretim Kurulu tarafından öğretim üyeleri ile diğer sağlık personeli görevlendirilebilecek.
Kamu Personel Reformu
“Kamu Personel Reformu” ile yöneticiler de dahil tüm memurlar için liyakat ve performans değerlendirmesi yapılacak. Devlet Personel Başkanlığı (DPB) tarafından hazırlanan Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik taslağına göre düşük başarı gösteren personel, öncelikle gelişim planları çerçevesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Birincil amaç, başarısız personelin tespit edilen eksikliklerini eğitimle tamamlamak olacak. Buna rağmen başarısız olmaya devam eden personel, başarılı olabileceği başka bir görevde veya görev yerinde değerlendirilecek. Devlet memurlarının görevlerine son verilmesi söz konusu olmayacak. Başarılı personelin bu durumu, görevde yükselmelerinde, görevleriyle ilgili kişisel gelişim imkânlarının desteklenmesinde, yurtdışı görevlendirmelerde, insan kaynakları planlamasının diğer alanlarında değerlendirilecek. Ayrıca, devlet memurlarına yönelik herhangi bir performans ödemesi olmayacak.