Karanlık Madde Düşünülenden de Karanlıkmış
Evrende büyük miktarda karanlık madde olduğu biliniyor.
Karanlık madde, ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemese de çevresinde sebep olduğu etkiler incelenerek evrenin hangi bölgelerinde ne kadar karanlık madde olduğu hesaplanabiliyor.
Ancak karanlık maddenin doğası hâlâ anlaşılabilmiş değil.
Karanlık maddenin yapısını daha iyi anlamak için çalışmalar yapan bir grup araştırmacı, gökada kümeleri arasındaki 72 çarpışmayı inceledi. Chandra ve Hubble uzay teleskoplarının elde ettiği verileri kullanarak yapılan hesaplar, karanlık madde parçacıkları arasındaki etkileşimin düşünülenden daha zayıf olduğunu gösteriyor.
Gökadalar yıldızlardan, gaz bulutlarından ve karanlık maddeden oluşur. Çarpışmalar sırasında gökadaların içine yayılan gaz bulutları çarpışmanın etkisiyle hayli yavaşlar. Yıldızların birbiri üzerindeki etkisi ise çok daha hafiftir, çünkü aralarında çok büyük boşluklar bulunur.
Dr. D. Harvey ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalar, gökada çarpışmaları sırasında karanlık madde parçacıklarının birbiri üzerindeki etkisinin de zayıf olduğunu gösteriyor. Ancak bu durum karanlık madde parçacıkları arasında büyük mesafeler olmasıyla açıklanamaz. Çünkü karanlık madde galaksilerin içine büyük ölçüde homojen olarak dağılıyor.
Dolayısıyla elde edilen sonuçlar, karanlık madde parçacıkları arasındaki etkileşimin zayıf olduğunu gösteriyor.