Şirket Haberleri

Karel bugün alanında dünyanın en büyük 15 üreticisinden birisi

BAZI firmalar, bazı durumlarda fark yaratır; yaratıcılığını, fedakarlığını ya da tecrübesini konuşturur. Karel de bu tür bir firma. Yerli teknoloji firması Karel, pandemi sürecinde elini taşın altına koyan markalardan biri oldu. Farklı Ar-Ge disiplinlerindeki birikimini kullanarak, pandemi ile mücadelede hayati önemi bulunan ventilatör cihazı üretimine başladı. Taşınabilir bir ventilatör cihazı üreten firma ihracata da başladı.

Karel ana iş kolu olarak telekomünikasyon alanında IP ve hibrit telefon santralları, çağrı merkezi, video konferans, mobil haberleşme ve bu ürünlerin bulut uygulamaları gibi çeşitli teknolojilerde özgün haberleşme ve iletişim sistemleri geliştiren bir firma. Uluslararası Araştırma Şirketleri’nin (Gartner ve MZA) raporlarına göre Karel, yaklaşık 30 yıldır Türkiye telefon santralı pazarında açık ara pazar lideri. Türkiye’de işyeri haberleşme trafiğinin yaklaşık yarısı Karel sistemleri üzerinden gerçekleşiyor. Avrupa’nın en büyük üç, dünyanın en büyük 15 PBX (özel Santral) üreticisinden biri. Toplam 3 bin 500 çalışanı var. 187 kişinin çalıştığı Karel Ar-Ge Merkezi’nde ise, haberleşme elektroniği, askeri elektronik ve endüstriyel elektronik alanlarında faaliyet gösteriliyor. Savunma sanayii ve otomotiv teknolojileri üzerine Ar-Ge yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü için Mobe-se kurulumları gerçekleştiriyor. Karel’in kurucularından Serdar Tunaoğlu ile firmanın çalışma alanları ve yerli teknolojinin stratejik önemi üzerine konuştuk…

Karel’in üretim ve faaliyet alanları neler?

Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında yer alan, Ar-Ge ve üretim yetenekleri açısından Türkiye’nin önde gelen yerli teknoloji şirketlerinden biriyiz. İletişim çözümlerinin yanında, savunma sanayii, elektronik üretim ve sistem entegrasyon konularında faaliyet gösteriyoruz. 3500 çalışanımızla Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasındayız. Telekomünikasyon alanında IP ve hibrit telefon santralları, çağrı merkezi, video konferans, mobil haberleşme ve bu ürünlerin bulut uygulamaları gibi çeşitli teknolojilerde özgün haberleşme ve iletişim sistemleri geliştiriyor ve üretiyoruz. Geleceğin teknolojileri olarak nitelendirebileceğimiz 5G ve IoT uygulamaları alanında da yazılım ve donanım ağırlıklı ürün geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Son yıllarda tasarım ve üretimi konusunda çalışmalar yaptığımız otomotiv elektroniğini de gelecek için yatırım yapmakta olduğumuz yeni bir faaliyet alanı olarak değerlendirebiliriz.

Üretim tesisinizin kapasitesi ne kadar?

Türkiye’nin en büyük elektronik üretim merkezlerinden birine sahibiz. 32 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesislerimize, 58 mühendis ve 1500 teknisyenle üretim yapıyoruz. Yılda 15 milyon elektronik kart üretme kapasitemiz mevcut. Elektronik üreticileri için önemli olan güçlü bir IT altyapısı, kalite yönetim sistemi, kalite belgeleri ve uluslararası akreditasyonlara sahibiz. Her biri ayrı fabrika büyüklüğünde dört üretim holü yer almakta.

Savunma sanayi için ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Karel markalı haberleşme ve savunma sanayi çözümlerimizin yanı sıra EMS (elektronik üretim servisleri) faaliyetimiz var. Bu alanda ağırlıklı olarak tüketici elektroniği ve savunma sanayine yönelik elektronik devre tasarımı ve üretimi yapıyoruz. Bu konuda Türkiye’de Arçelik, Beko, Vestel, Aselsan, Havelsan, Roketsan yurtdışında Redring, Haceb ve dünyanın en büyük beyaz eşya üreticisi Haier gibi büyük markalarla çalışıyoruz. Savunma sanayi özelinde ise 20 yıldır çalışıyoruz. Bu alandaki faaliyetlerimiz, askeri haberleşme sistemleriyle başlayıp yıllar içinde askeri sahra telefon santralları, haberleşme ağ geçidi ve anahtarlama sistemleri, gemi tipi telefon santralları, gemi alarm ve anons sistemleri, deniz platformu eğlence sistemleri, el tipi askeri bilgisayarlar, atalet-sel navigasyon cihazları, askeri İç konuşma sistemleri, aviyonik çözümler gibi geniş bir yelpazeye yayıldı. Savunma sanayine yönelik olarak geliştirdiğimiz ürünlerin iç pazarın yanında ihracatı için de girişimlerimiz var. İlk ihraç pazarımız olan Bangladeş’in yanında son dönemde Pakistan ve Ukrayna bölgesine de temsilciler atayarak, ihracatı geliştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Pandemi dönemine özel bir Ar-Ge çalışmanız oldu mu?

Pandemiye karşı toplumsal dayanışmanın öne çıktığı bir dönemde sosyal sorumluluk anlayışının bir gereği olarak harekete geçtik. Satın alma, hammadde temini, üretim yeteneklerimiz ve farklı Ar-Ge disiplinlerindeki birikimimizi kullanarak pandemi ile mücadelede hayati önemi bulunan ventilatör cihazı üretimi için yola çıktık. Ürün geliştirme çalışmalarını tamamlamış olan bir firmayla işbirliği yaptık. Sonuçta her yerde kullanılabilen taşınabilir bir ventilatör cihazı ürettik. Bu alandaki ilk ihracatımızı da Pakistan’a gerçekleştirdik.

Telekom sektörü için kurumsal hizmetleriniz neler?

Telekom operatörlerine ürün tedariki ile başlayan süreçte, lojistik, kurulum, eğitim, garanti ve garanti sonrası teknik destek hizmeti, yedek malzeme yönetimi hizmetleri sağlıyoruz. Bu tip projelerde Japonya, Çin ve ABD merkezli global ürün tedarikçileriyle imzalanmış uzun süreli sözleşmelerimiz var. Servis projelerinde de yer alıyoruz. Turk-cell, Türk Telekom ve Vodafone’a Türkiye genelinde saha bakım onarım ve kurulum hizmetleri (Bölge Çözüm Ortaklığı) veriyoruz. 2020 itibarıyla bölge çözüm ortaklığı pazarında Türkiye’nin en büyük operasyonunu yürütüyoruz. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü projeleri kapsamında bugüne kadar 40’ı aşkın yerde hizmete verilen Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (Mobese) kurulumları-nı gerçekleştirdik. Yine benzer kapsamda Savunma Sanayi Başkanlığı projesi altında İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep gibi büyük il merkezlerindeki Mobese sistemlerinin montajı ve devreye alınmasını tamamladık. BOTAŞ ve TElAŞ’a anahtar teslimi fiber optik transmisyon sistemleri projeleri de bu faaliyetlerimiz kapsamında yer alıyor.

2021 için plan ve hedefleriniz neler?

2021’de faaliyet alanlarımızın tümünde büyüme bekliyoruz. Telekom faaliyetimizin özellikle kamu alımlarında yerli ürün tercihinin ön plana çıkmasına bağlı olarak ve yakın zamanda bünyemize kattığımız bir diğer yerli üretici olan Telesis ile sağlanan sineıji sayesinde hem iç hem de dış pazarlarda büyüyeceğini öngörüyoruz. Üretim faaliyetimizin de küresel tedarik zincirindeki değişimden olumlu etkilenerek büyümesini öngörüyoruz. Yurtiçinin yanında ihracatta da büyüme beklediğimiz üretim alanında kapasite artırımı için planladığımız yatırımlara başladık. Büyüme stratejimiz kapsamında organik büyümenin yanı sıra inorganik büyümeyi de bir seçenek olarak görüyor ve bu yöndeki fırsatları değerlendirmek istiyoruz.

40 yılı aşkın bir tecrübe

Karel’in kurucularından olan Serdar Tunaoğlu, 1979-1980 yıllarında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1980-1981 yıllan arasında Schlumberger Overseas Sa. bünyesinde Fransa ve Nijerya’da Saha Mühendisi olarak görev yaptı. 1982-1984 yılları arasında Parsan A.Ş.’nin Bilgi İşlem Bölümü’nün kurulmasında görev aldıktan sonra firmaya danışmanlık yapmaya devam etti. 1984-1986 arasında Mikrotek bünyesinde telefon santralleri alanında çalışmaya başladı, sonrasında 1986’da kardeşleri Sinan ve Yaman Tunaoğlu ile Karel A.Ş.’yi kurdu. Serdar Tunaoğlu, lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı.

Önceliğimiz yerli teknoloji üretmek

Gelecek, teknoloji geliştirebilen ve üretebilen ülkeler tarafından şekillenecek. Türkiye de bu ülkeler arasında yer almayı hak ediyor ve bunu gerçekleştirebilecek altyapıya sahip. Ayrıca ülkemizde ekonomik sorunların odağında yer alan cari açığın en büyük nedenlerinden biri ithal teknolojiye olan bağımlılığımız. Yerli teknoloji üretiminin nitelikli işgücü istihdamına katkısı da bir o kadar önemli. Siber güvenlik tehditleri de yerli teknoloji üretimini zorunlu kılan çok önemli bir konu. Tüm bunlar birleşince teknoloji alanında yerli üretimin önem ve önceliği ortaya çıkıyor.

URUN DIRIER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu