Şirket Haberleri

Kayseri Şeker ‘depoya’ girdi

Kayseri Pancar Kooperatifi, lisanslı depoculuk alanına adım attı. Sivas, Yozgat ve Kayseri’de lisanslı depo yatıranına başlayan şirket, bu alanda 40 milyon dolarlık yatırana imza atacak. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkam Hüseyin Akay, lisanslı depoculuk alanında 20 ilçede daha yatırım yapabileceklerim söylüyor. Şirket, TMO’nun Orta Anadolu’daki ofislerine de talip.

Türkiye’deki yedi pancar ekicileri kooperatifinden biri olan Kayseri Pancar Kooperatifi, yeni bir iş alanına girdi. Şirket, üç ilde hububat ve diğer taneli ürünler için lisanslı depo kuruyor. Sivas, Yozgat ve Kayseri’de yapımına başlanan üç depo için 40 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Bu, lisanslı depoculukta başlangıç yatırımı olarak görülüyor. Depoları haziran ayına kadara bitirmeyi planladıklarını söyleyen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Dört ili kapsayan bölgemizde 20’nin üzerinde ilçe var. Buralarda da depo açma planları yapıyoruz” diye konuşuyor.

Kayseri Pancar Kooperatifi

Bugün 10 bin çiftçi ailesiyle sözleşmesi bulunan ve iki fabrikası olan Kayseri Pancar Kooperatifi, Kayseri Şeker markasıyla üretim yapıyor. Çiftçilerin üç yılda bir pancar ekebildiğim söyleyen Hüseyin Akay, boş kalan iki yılda ise buğday ve arpa ekmelerinin uygun olduğunu ve bu yıl bu ürünlerde de sözleşmeli tarım uygulaması getireceklerinin bilgisini veriyor. Akay, işte bu ürünler için lisanslı depo kurduklarını söylüyor.

Şu anda Türkiye’de 18 şirket lisanslı depoculuk yapıyor. Hüseyin Akay, Orta Anadolu’da lisanslı depoculuk işine girecek ilk şirket olduklarını ifade ediyor. Akay, TMO’nun yakın zamanda ofislerini kiraya vermesini beklediklerini söylüyor ve Orta Anadolu’daki ofisleri kiralamaya talip olacaklarının altını çiziyor.

KONUT DA YAPILIYOR

Sözleşmeli çiftçiler için şirketin yapmayı planladığı bir başka yatırım ise konut. Hüseyin Akay, Kayseri’de otobüs terminaline yakın bir arazide çiftçiler için konut yapmaya başlayacaklarını söylüyor. Akay, her haneden bir kişiye verilecek bu konutlar için proje çalışmalarının devam ettiğini anlatıyor. Yazın temeli atılacak bu proje 5 bin konuttan oluşacak. Konutların kademeli bir şekilde yapılması ve altı yıl içinde tamamının teslim edilmesi planlanıyor.

“Kotanın kalkmasına hazırlıklı olunmalı”

Avrupa Birliği’nin üç yıl önce, 2017 yılında pancar ekim kotalarını kaldırıp şeker üretimini serbest bırakacağına yönelik bir açıklaması olduğunu hatırlatan Hüseyin Akay, böyle bir uygulamanın Türkiye’de şeker üreticilerini çok zor durumda bırakacağının altını çiziyor. Akay, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “AB yaptığı uygulama ve politikalarla pancardan elde edilen şekeri, kamıştan elde edilen şekerle rekabet eder seviyeye getirdi. Gümrük Birliği anlaşmaları ve AB görüşmeleri çerçevesinde Türkiye’den de ithalatın serbest bırakılması istenirse, Fransa ve Almanya şekeriyle mücadele edemeyiz. Bunun için kooperatiflerin bir araya gelmesi ve buna önlem alması gerekiyor. Ancak henüz böyle bir oluşum yok. Biz kendimizce verimi artırma ve masrafları kısma yönünde önlemler alıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu