KDV ve ÖTV indirimleri
Otomotiv, beyaz eşya, konut ve mobilyadaki KDV ve ÖTV indirimleri yılın son iki ayında ekonomiye can suyu olacak. Sektör temsilcileri uygulamayı sevinçle karşıladı. İndirimlerin etkisinin diğer sektörlere de yansıması bekleniyor…
HÜKÜMET geçen hafta reel sektöre “taze kan” olacak bir dizi tedbiri hayata geçirdi. Kur ve faizlerdeki yükselişle durgunluğa giren dört sektörde KDV ve ÖTV oranları düşürüldü. Mobilya, konut, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde altı kategoride yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, reel sektöre moral verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın verdiği müjdeye göre, beyaz eşyada ÖTV sıfırlanırken, mobilya ve konutta KDV yüzde 8’e indi. Otomotiv sektörünü harekete geçirecek düzenlemelere göreyse binek ve ticari araçlarda KDV yüzde Te indirilirken, binek araçlarda ÖTV ise 15 puan düşürüldü.
İndirim kararları geçen hafta Perşembe günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sektör temsilcileri 1 Kasım ila 31 Aralık 2018 tarihlerini kapsayacak iki aylık indirimlerin süresini kısa bulurken, özellikle mobilya sektörü KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesini talep ediyor. Hatırlanacağı üzere bu sektörlerde hükümet geçen yıl şubat ayından eylül ayı sonuna kadar bir dizi KDV ve ÖTV indirimi yaparak sektörleri rahatlatmıştı.
“SATIŞLAR YÜZDE 50 ARTAR”
TÜMSIAD (Tüm Sanayici ve işadamları Der neği) Başkam Yaşar Doğan, vergi indirimlerinin piyasaya hareket kazandıracağını belirtiyor. Doğan, “Altı başlıktan oluşan vergi paketinde piyasalara büyük hareketlilik kazandıracak KDV ve ÖTV indirimleri yer alıyor. Konut satışından mobilyaya, beyaz eşyadan otomotiv sektörüne kadar çok önemli vergi indirimi kararları alındı. Bunlar reform niteliğinde kararlardır. Piyasalara yansıyacak canlılık Türk ekonomisine hem olumlu yansıyacak hem de 2019’da ekonomik alt yapı çok daha güçlenecektir” diye konuşuyor.
ÖTV ve KDV indirimlerinin, son aylarda satışları düşen otomotiv sektöründeki iç talebi de canlandırması bekleniyor. Sektör temsilcileri bu destekle birlikte kasım ve aralık ayında satışların yüzde 40-50 civarında artacağını düşünüyor. Hatırlanacağı üzere otomotiv iç pazar satışlarında bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 artış, ikinci çeyrekte yüzde 20, üçüncü çeyrekte ise yaşanan kur şoku ve faizlerdeki artışla yüzde 51 daralma yaşanmıştı.ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) Başkanı Ali Bilaloğlu, eylül ayında otomotiv pazarında daralmanın yüzde 68 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatarak sözlerine başlıyor.
Verilen destekle yılsonunda satış rakamlarında 600-650 bin bandının yakalanabileceğini söyleyen Bilaloğlu, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Atılan bu adım otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli. Otomotiv sektörüne Hazine ve Maliye Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler ve süreç içerisinde sektörün ihtiyaçlarını dile getirmede sağladıkları imkanlar bakımından müteşekkiriz.”
“YÜZDE 14-15 İNDİRİM OLUR”
OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ekonominin en büyük sektörlerinden biri olan otomotiv sektöründe uygulanan ÖTV indirimini çok olumlu bulduklannı söylüyor. “Yıl başlarken beklentimiz bir önceki yüa yakın rakamlarda 900-950 bin seviyelerinde gerçekleşeceği yönündeydi.
Ama özellikle eylül ayında daralma yüzde 68’i buldu. Ekim ayında ise daralma yüzde 70’in üstüne çıktı” diyen Şahsuvaroğlu, ÖTV indiriminin otomobil fiyatlarında artan kur baskısının azaltılmasında da etkisi olacağını vurguladı. Şahsuvaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “ÖTV düzenlemesi sonucu ilgili araçlara yaklaşık olarak 10 bin ile 21 bin 500 TL arasında indirim yansıyacaktır. Özellikle pazarda satışların yoğunlaştığı kasım-aralık ayında gerçekleşecek bu indirimin son derece olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.”
Otomobillerdeki ÖTV desteği fiyatlara yüzde 10, ticari araçlardaki KDV desteği ise fiyatlara yüzde 14-15 oranında indirim olarak yansıyacak. Buna göre değeri 70 bin TL’ye kadar otomobillerde yüzde 45 olan ÖTV yüzde 30’a indirildi. 70 bin TL’ye satılan bir arabanın değeri indirimden önce 120 bin TL iken, indirimden sonra 107 bin TL’ye düşecek. Değeri 120 bin TL olan bir aracın ÖTV’si yüzde 50’den yüzde 35’e düşürüldü. Ticari araçlarda KDV’nin yüzde 18’den l’e inmesi de kamyon, otobüs, hafif ticari ve pick-up’ların fiyatlarında yüzde 14-15 indirim M sağlayacak.
Japon otomotiv devi Nissan, Kasım ayında başlayıp yılsonuna kadar sürecek KDV ve M ^ ÖTV indirimlerine ek olarak Kasım ayında yüzde 0 faiz avantajı sunuyor. 50 bin TL’ye kadar geçerli olacak yüzde 0 faiz avantajı, 12 aya varan vadeyle desteklenecek. Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, “ÖTV ve KDV indirimlerini, son dönemde otomotiv sektöründe yaşanan düşüşü durduracak ve talebi yeniden canlandıracak çok önemli bir nan özkök acjım 0ıarak değerlendiriyoruz. Biz de Nissan olarak Kasım ayında mevcut fiyatlarımızı koruyarak, ÖTV ve KDV indiriminin tamamını tüketicimize yansıtarak hükümetimizin attığı bu adıma destek veriyoruz” şeklinde konuşuyor.
KALICI İNDİRİM ISRARI VAR
Geçen yıl yapılan mobilya sektöründe yapılan KDV indiriminde satışlar yüzde 35 artmıştı. Mobilya sektöründe son aylarda yüzde 30-40 civarında bir daralmanın olduğu düşünüldüğünde vergi indiriminin sektörü eski canlüığma kavuşturması bekleniyor. Ancak sektör temsilcileri uzun bir zamandır KDV indiriminin kalıcı hale gelmesinde ısrarcı.
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Mobilya Sanayi Meclis Başkanı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ata, “Mobilyada kumaştan, aksesuara tüm hammaddelerde ve ana ürünlerde tek haneli tek bir KDV oranı uygulanmasını bekliyoruz” diyerek taleplerini bir kez daha dile getiriyor. ASO toplantısında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati’ye bu taleplerini ilettiklerini vurgulayan Ata, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Mobilya sektöründe 38 bin firma 500 bin çalışanıyla hizmet veriyor. Hammadde fiyatlarımızda 2016’dan itibaren ciddi artışlar yaşandı. Bizim talebimiz hammaddelerde de KDV’nin eşit seviyeye getirilmesi. Kumaştan aksesuara yüzde 8-9 gibi tek haneli tek bir oran uygulanırsa haksız kazanç da ortadan kalkar. Kasım ve aralık bizim için ölü aylardı. Yapılan KDV indirimi bu ölü ayları hareketlendirir. Uzun süreli ve kalıcı olarak KDV’nin yüzde 8-9’da indirilmesiyle devletin de kazançlı çıkacağına inanıyoruz. Geçen seneki indirimde satışlarımız yüzde 30 civarında artmıştı. Şimdi kısa süreli bir indirim olduğu için satışların ne kadar artacağım kestirmek zor. Kredi faizleri de yüksek. Enflasyon ve faizlerin düşmesiyle sektör kendiliğinden hareketlenir.”
KÜÇÜKLERE “BUYUK” DESTEK
ZÜCDER (Zücaciyeciler Derneği) Başkanı İsmail Erdoğan, vergi indiriminin sektöre can vereceğini düşünüyor. Küçük elektrikli ev aletlerinin satışlarının canlanacağını belirten Erdoğan, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“ÖTV’nin yıl sonuna kadar kaldırılmasıyla birlikte küçük elektrikli ev aletleri içerisinde yine en çok su ısıtıcısı, el blender’ı, mikser, çay-kahve makinesi gibi ürün gruplarının satışında , artış olacaktır. Geçen yıl beyaz eşya ile bir- &rd0®an likte elektrikli küçük ev aletlerinde yüzde 6.7 olan ÖTV 2017 Eylül ayı sonuna kadar sıfırlanmıştı. Sekiz ayda sektörümüzde yüzde 30’luk bir büyüme oluşmuştu. ZÜCDER olarak, ÖTV’nin sıfırlanması uygulamasının belirli bir süre ile sınırlanmaması ve KDV oranımızın yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini ifade etmiştik” diye konuşuyor. Erdoğan, taleplerinin gerekçelerini şöyle açıklıyor:
“Sektörümüz, yılda 2.9 milyar dolar cari fazla vererek ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden biriyiz. ÖTV, Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde lüks, sağlıksız veya çevreye zararlı ürünlerin tüketiminin kısıtlanması amacıyla getirilmişti. Ancak hayatımızın her alanında zorunlu ihtiyaç haline gelen, üstelik de enerji tasarrufu sağlayan küçük elektrikli ev aletlerinin çağımızda iüks’ eşya sınıfında sayılarak ÖTV kapsamına alınmış olmasını doğru bulmuyoruz. Küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerinde yüzde 6.7 oranında ÖTV ve üzerine yüzde 18 KDV eklenmesi nedeniyle oluşan çifte vergilendirme, ürünün nihai tüketiciye sunulması noktasında haksız fiyat rekabetinin oluşumuna neden oluyor. Bu yüzden ÖTV’nin kalıcı olarak sıfırlanmasını ve aynı zamanda tüm zücaciye ürünlerinde yüz- To\ga ü\kea’an de 18 olan KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini talep ediyoruz.”
“SATIŞLARI ARTIRIR”
Hükümet, son yıllarda ekonomide lokomotif olma rolünü pekiştiren inşaat sektörüne yapılan bazı desteklerin de devam etmesine karar verdi. Tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi kararı, yılsonuna kadar devam ettirilecek. Ayrıca konut satışlarında KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasının da yılsonuna kadar sürecek. KONUTDER (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mevcut KDV indiriminin uzatılmasının konut satışlarına ivme kazandıracağını söylüyor. Elmas, “Faizlerin yükseldiği bir ortamda konut satışları ilave yüzde 18 KDV yükünü taşıyamazdı. KDV indirimi yüksek metreka-reli konutlar, dükkan ve ofislerdeki indirimli satışları devam ettirecek” diyor.
“Yapılan bu düzenlemeler ile Türkiye ekonomisi güzel bir ivme yakalayacaktır” diyen Tona Yapı ve Safe İnşaat İcra Kurulu Başkanı İlhan Erdal, yapılan vergi indirimlerinin inşaat sektöründe heyecan oluşturduğunu söylüyor. Erdal, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi hayata geçtiği günden bu zaman dilimine kadar güzel sonuçlar ortaya çıkardı. Faiz oranlarının yüzde 30’lara yaklaştığı bu dönemde bu durumun devamlılığının sağlanması bizler için büyük heyecan yaşattı. Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasına ilk günden destek sağladık. Duru Beytepe projemizde kampanyalarımızla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladık. Konut satışlarında KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasına yılsonuna kadar devam edecek olması da bu noktada sevindirici.”
Ülkealan Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Ülkealan da inşaat sektörüne verilen desteklerin sevindirici olduğunun altını çiziyor. Ülkealan sözlerine şöyle devam ediyor: “Hükümetimizin aldığı bu indirim kararları, okulların açılması, dövizdeki stabilite ve konut fiyatlarının artmamış olması ile son zamanlarda hareketlenmiş olan sektörümüzü daha da hareketlendirecektir. Bu kararlar ile birlikte bu yılki satış adetlerimizin geçtiğimiz yılı geçeceğini düşünüyorum.”
PİYASAYA HAREKET GETİRİR
AYİDER (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ofis pazarındaki daralmaya vergi indirimlerinin olumlu katkı yapacağını söylüyor. Tavukçuoğlu, “Satışlardaki bu durgunluğun giderilmesi açısından İstanbul Kağıthane, Ataşehir, Ümraniye hattındaki ofis stokunun eritilmesi için KDV’nin yıl sonuna kadar yüzde 8’e düşürülmesi önemli bir adımdır. Keza tapu harçlarının düşürülmesinin yılsonuna kadar uzatılması da sektöre hareket kazandıracaktır. Ancak tapu harcının hiç süre konulmadan yüzde l’e düşürülmesi inşaat piyasasına daha çok bir hareket getirecektir” şeklinde konuşuyor.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer özyurt ise sektöre sağlanan desteği şöyle değerlendiriyor: “Konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasının devam edecek olması ve tapu harçlarının yüzde 4’den 3’e indirilmesi sektöre iki ay daha nefes aldıracak. Bu karar tüm iş insanları gibi bizi de sevindirdi. Bu hem konut alıcısına hem de konut üreticisine ciddi fayda yaratacaktır. Gayrimenkul alım satımlarında devletin önemli bir gelir kaynağı olan tapu harcı düzenlemesi ile hem sektör hem devlet, hem de konut ahcısı kazanacak.”
“BEYAZ EŞYA İÇİN SÜRE KISA”
Beyaz eşya sektörü de ÖTV indirimiyle desteklendi. Beyaz eşyada yüzde 6.7 olarak uygulanan ÖTV oram yıl sonuna dek sıfırlandı. Düzenleme buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın başta olmak üzere beyaz eşya fiyatlarını da aşağı çekecek. ÖTV’nin sıfırlanmasının, beyaz eşyada 2 bin TL’lik bir ürünün fiyatında nihai tüketici lehine 134 TL avantaj sağlayacağı hesaplanıyor. Hatırlanacağı üzere 2017’de de sektörde yine ÖTV sıfırlanmış, bu da satışları yüzde 15-20 arasında artırmıştı. Sektörün en etkili sivil toplum örgütü olan TÜRKBESD (Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği) 18 Ekim’de bir basın toplantısı düzenlemiş ve bu yılın ilk dokuz ayında iç satışlarda yüzde 16 daralma olduğunu açıklamıştı. TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, “Beyaz eşyada iç talep yüzde 16, üretim yüzde 2 azalmıştır. Bunun bir istihdam sorunu yaratacaktır. Gelir cephesindeki tüm olumsuzlukların hem üreticiler hem tüketiciler açısından giderilmesi için ÖTV’nin kalıcı olarak kaldırılması gerekiyor” demişti. Sektör temsilcilerinin bu açıklamadan günler sonra yapılan ÖTV indiriminin sektörde olumlu karşılandığı ama sürenin kısa bulunduğu belirtiliyor.
Rifat HİSARCIKLIOĞLU / Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı
“Taleplerimiz karşılık buldu”
Döviz kurlarında ve faizlerde son dönemde yaşadıklarımız bize Türkiye ekonomisinin ve Türk özel sektörünün dirayetini ve gücünü bir kez daha kanıtladı. Piyasalardaki durgunluktan öncelikli olarak etkilenen otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konut gibi sektörlerin desteklenmesine ilişkin taleplerimizin karşılık bulduğunu gördük.
Bu yaklaşımları için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz TOBB camiası olarak özel sektörümüzün sorunlarını ilgili mercilere aktarmaya ve birlikte çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceğiz.
RAHİME BAŞ UÇAR