Kendi İşinin Patronu Olmayı Seçti
Kendi işini kurarak erkek çalışan ağırlıklı GSM sektöründe faaliyet göstermeyi seçen girişimci Yeşim Uğutmen, kadınların iş hayatına katılımının artmasına yönelik çalışmalar da yürütüyor.
Başarılı Kadın Girişimci
Kendi işinin patronu olmaya seçen Yeşim Uğutmen, pek çok kadın gibi “Kendi başarı öyküm olsun” diyerek yola çıkmış. Erkek egemen olan GSM sektöründe faaliyet göstermeyi seçen Uğutmen, girişimci olmak isteyen kadınların önce kendilerine güvenmeleri gerektiğini vurguluyor. Kadınların iş hayatına katılımının artması ve kendilerini geliştirmesi için farkındalık oluşturan çalışmaları da yürüten Uğutmen, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:
Biraz kendinizden söz eder misiniz?
Adım Yeşim Uğutmen. 1976 İskenderun doğumluyum. Dumlupınar Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunuyum. Evli, 2 çocuk annesiyim. 2013 yılından beri TOBB Hatay il Başkanlığı’nı yürütüyorum. Erkeklerin başarı öykülerine alışkın bir toplumuz. Oysa kadınların da toplumsal hayatta çalışarak, üreterek kendini var ettiği çok güzel örnekler mevcut. Ben de bu örnekleri arttırmak, “Kendi ayaklarım üzerinde durabileyim, kendi başarı öyküm olsun” diyen her kadın gibi iş hayatına atıldım.
Kendi işinizi kurarken ne hedeflediniz?
Öncelikle işimizi sevmeli, bir çizgi belirlemeli ve bu çizgide ilerlemeliyiz diye düşünüyorum. Hedefim; kurduğum işimde beni ifade edecek, benimle birlikte yürüyecek gençlere de istihdam yaratmak. Yenilikçi olmak, bana bu sektörde devamlılığı ve başarıyı sağlayan en önemli unsurdur.
İş hayatındaki ilkeleriniz neler?
GSM sektöründe çalışıyorum. Yaptığım iş genellikle erkek çalışan ağırlıklı bir sektör. Bir kadın olarak bu işin başında olmak, insanı bu işte özel yapıyor. Adımız söylendiğinde bizi hatırlatacak ifadeleri yaratmaya çalışıyoruz. Dürüstlük, güleryüz, sevgi ve müşteri memnuniyetini bir ilke olarak belirledik.
Kendi işinizi kurarken nelere dikkat ettiniz?
işimizi kurarken ilk başta atacağımız adımlardan birisi; fizibilite çalışması yapmak olmalı. Bu konuda bilgi sahibi olmak çok önemli, inşa etmek istediğimiz iş koluyla ilgili fikir edinmek için mutlaka bilgi sahibi olmak gerekli.
AR-GE çalışması yaparak o konuda bilgi sahibi olmak, kuracağımız işte start vermemiz konusunda çok önemli, işimizi oluştururken ne kadar zaman diliminde işi yapabileceğimiz, bizim için önemli bir faktör, işimizi nasıl kurmamız gerektiği sorusunu iyice tetkik edip, öncelikle ne istediğimize karar vermeliyiz. Yapacağımız işte araştırma yaparken sunmuş olduğunuz ürünlerin potansiyel müşteri portföyünü iyi tespit etmek, pazarı olan işi yapmak, en mantıklı olan iş kurma girişimidir.
Girişimcilere tavsiyeler
GİRİŞİMCİ DESTEKLERİ
İşimi kurduğum yıllarda devlet destekleri şimdiki gibi yaygın değildi. Günümüzde yeni girişimciler için çok çeşitli imkanlar bulunuyor. Yeterince destek programları ve bilgilendirmeler yapılıyor. Bunları iyi takip etmek lazım.
BİZ DE VARIZ
Kadınların iş hayatına katılımının artması ve kendilerini geliştirmesi için farkındalık oluşturan çalışmaları yürütüyorum. Kadınlara girişimcilik ruhunu aşılamak ve rol modellerle bir araya getirerek bilgi ve deneyim paylaşımına ortam hazırlamak, “Biz de varız!” diyen bir kadın topluluğuyla çalışıyoruz.