Kendi organik ürünlerini yetiştirmek isteyenlere dikey tarım
Yüksek teknolojili seralar su miktannın büyük çoğunluğundan tasarruf edilmesini ve verimliliğin artırılmasını sağlıyor. Geleceğin şehirleri doğadan büyük bir ders alacak ve ekosis-tem gibi davranmaya başlayacak.
Dikey tarım (topraksız tarım)
Gelecekte tarımın kahverengi su ve gıda kompostu kullanılarak yapılacağı ve vatandaşlar tarafından tüketilen gıdanın büyük bir kısmının gökdelenler tarafından üretileceği düşünülüyor. New York gibi alanların sınırlı olduğu metropollerde dikey çiftçilere rastlamak mümkün.
Onlar için apartmanlann çatılan ya da evlerinin belli bölümleri artık tarla demek. Dünyada metropoller hızla gelişirken, metropolleri besleyecek tanm alanları da gittikçe daralıyor.
Kendi organik ürünlerini yetiştirmek isteyen kişileri de düşününce apartmanda tanm yapmak bir trend haline geliyor. Gelecekte özellikle metropollerde dikey çiftçilerin faaliyetleri daha da genişleyecek.
Katar ambargodan dikey tarımla kurtulabilir mi?
Arap Birliği’ne üye beş ülkenin, aralarında gıdanın da bulunduğu bazı ürünlerin ihracatını durdurduğu Katar, kendi kendine yetebilmek için kent tarımı yöntemlerinden yardım alıyor. Dünyanın en büyük kentsel tarım şirketlerinden Aerofarms’ın CEO’su David Rosenberg, Katarlı yetkililerin dikey tarıma olumlu baktığını belirterek, yerel işadamlarıyla işbirliğine gitmek istediklerini açıkladı. Doha Haber Ajansı ise, “Katar’ın bağımsız gıda üretiminde uzun soluklu projelerle ilgilendiğini, dikey tarımdan elde edilen ürün fiyatlarının makul olması halinde dikey tarımın Katar’da uygulanmaya başlayabileceği” yorumunu yaptı.