Kendinden Elektrikli Nano Battaniyeler
Gerçi mevsimi geçmiş görünüyor ama bu yeni nesil battaniyeler iyi bir ihraç kalemi olabilir. Buluş henüz çok taze. ‘American Chemical Society’ geçenlerde açıkladı.
Stanford Üniversitesi’nde yapılan deneylere göre elektrikli battaniyeler ciddi bir evrim geçirmek üzere.
Bu yeni teknolojide yüksek düzeyde karbon içeren ‘nanotüpler’ bir boya gibi kâğıt veya tekstil elyafa şırınga ediliyor. Yalnız battaniyeler değil, pamuk ve polyester giyim eşyalarında da bu yöntemin kullanılması gündemde.
Karbon nanotüpler bir bakıma kendiliğinden kumaşlardaki sıcaklığı ayarlanabilir bir düzeye getiriyor. Hatta bu battaniyeler ısındıkça renk değiştiriyor. Molekülleri harekete geçirip ısı ve ışık etkisi sağlamak için ufak bir batarya yeterli. Gün ışığında şarj olan elyaflar gece istenen ısıyı sabit tutuyor. Üstelik ‘nano materyal’ kumaşı su geçirmez yaparak açık alanlarda da kullanılabilecek hale getiriyor. Bu girişim fazla karmaşık görünse de teknoloji meraklısı girişimciler için cazip bir fırsat olabilir. Sistemin geleceği oldukça parlak. Şimdiden ısı deneyleri yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmış. Gerekli açıklamalara “Stanford Üniversitesi Araştırma Laboratuvarlarfndan ulaşabilirsiniz. Daha fazla örnek için tıklayınız