Kervan Gıda, Avrupa’da markalaşıyor
Kervan Gıda, Avrupa’da markalaşarak büyüme stratejisinde yeni bir aşamaya geçti. Firma, Avrupa’ya giriş için Romanya’yı stratejik pazar olarak belirledi. Firma yöneticileri Almanya, Fransa ve Hollanda pazarlarını hedef ülke seçti…
YENİLİKÇİ bir şirket ile Turquality gibi dünyada bir benzeri olmayan uluslararası markalaşma programı etkin bir şekilde bir araya gelince ortaya son derece başarılı örnekler çıkıyor.
Bu örneklerden biri Türkiye’nin en büyük yumuşak şeker üreticisi ve ihracatçısı olan Kervan Gıda.
Turquality’nin ilk beş yıllık programını geride bırakarak ikinci beş yıllık aşamaya geçen Kervan Gıda, Avrupa pazarlarına yönelik belirlediği, “Beş yıl içerisinde yüzde 100 büyüme ve sektörünün lider ilk üç şirketi arasında yer alma” hedefi doğrultusunda Romanya’yı stratejik ülke olarak belirledi.
Firma bu kapsamda 10 yıldır faaliyet gösterdiği ülkede modern perakende kanalında büyüyerek pazar lideri olmayı hedefliyor. İki yıl önce yeni bir distribütör ile anlaşan firma pazarda üçüncülük koltuğuna oturdu. Firma, 2016 sonuna kadar Romanya pazarında ikinciliğe yükselmeyi hedefliyor.
Beş yılın sonunda firmanın hedefi Avrupa pazarındaki ilk beş yumuşak şeker üreticisinden birisi olmak. Türkiye’de kişi başma yıllık yumuşak şeker tüketimi 250 gram kadarken, bu rakam özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde 2-2.5 kilograma kadar çıkıyor. Firma, Avrupa’nın doygun ve gelişkin pazarlarında inovatif fonksiyonel ürünleriyle öne çıkmayı hedefliyor.
AVRUPA’YA GİRİŞ KAPISI
Romanya’nın avantajlarını sıralarken AB üyeliğinin yanı sıra yatırım ve dağıtım maliyetlerinin düşük olmasını gösteren Kervan Gıda Pazarlama Grup Başkanı Bihter Koçum, “Dünyanın en olgun pazarı olarak görünen Avrupa’ya açümak için Romanya çok doğru bir bölge. Markalaşmaya yönelik pilot çalışmaları burada daha uygun maliyetlerle yapabiliyoruz.” diyor.
Koçum, modem distribütör kanalını tanıtmak ve Avrupa pazarına ilişkin hedeflerini paylaşmak üzere Romanya’nın Bükreş kentinde düzenlediği basın toplantısında, “Batı Avrupa pazarlarında köklü markaların pazarı domine etmesi yeni üreticilerin işini zorlaştırıyor. Bu nedenle biz de Romanya pazarını Avrupa’nın giriş kapısı olarak görüyoruz, ilk etapta Romanya’da tüm modem kanallara girdik. Amacımız geleneksel kanalda da penetrasyonumuzu tamamlayıp pazar lideri” dedi.
Şirket, Romanya’daki cirosunu 2016 yılı sonunda 3 milyon dolara, dört yıl içindeyse 8 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Gelecek yıl için pazar payı hedefi ise yüzde 20.
STABİL PAZARLAR ARIYOR
Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde yaşanan problemlerin üreticileri alternatif pazarlar arayışına ittiğini belirten Koçum, Avrupa’nın stabil duruşuyla üreticileri kendine çektiğini söyledi. Hedeflerinin hem tüketimin yoğun olduğu hem de daha risksiz olan pazarlara girmek olduğunu söyleyen Koçum, son yıllarda Ar-Ge-inovasyon yatırımlarıyla üretim kalitelerini artırdıklarını ve böylece Avrupalı tüketiciye daha yakın hale geldiklerini söyledi.
SIRRI, YERELLEŞME
Kervan Gıda, hedeflediği pazarda yerelleşmeyi tercih ediyor. Romanya’nın ardından Avrupa’da Almanya, Fransa ve Hollanda’ya öncelik verecek, ardından da yumuşak şeker tüketimi en yoğun pazarlar olan İskandinav ülkelerine yönelecek. Bihter Koçum, bulundukları pazarda en büyük balık değil ama “en hızlı balık” olduklarına dikkat çekiyor.
Üretim kapasitesi
■ Türkiye’nin birinci, dünyanın en büyük dokuzuncu üretim kapasitesine sahip yumuşak şeker üreticisi.
■ Son iki yılda yaklaşık 30 milyon TL yatırım yaptı.
■ 2015 yılında Ar-Ge ve inovasyona 1 milyon dolar yatırım yaptı.
■ 2016 yılında yüzde 25 oranında büyümeyi hedefliyor.
■ Beş yıl içinde halka açılmayı planlıyor.
■ 85 ülkede faaliyet gösteriyor.
■ 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapıyor.
■ İngiltere, Almanya, ABD, Güney Afrika ve Suudi Arabistan’da ofisleri var.
■ Çalışan sayısı 1000 kişi
■ 2015 ihracat rakamı: 55 milyon dolar
■ 2016 ihracat hedefi: 67 milyon dolar
■ 43 bin tonu aşkın üretim kapasitesi var.
■ 2015 cirosu 210 milyon TL
■ 2016 ciro hedef: 280 milyon TL