Kestane Yetiştiriciliği Kazandırıyor
Ormanda doğal ortamda yetişen kestanenin artık bahçeleri kurulmaya başladı. Türkiye kestane üretiminin yüzde 35’ini karşılayan Aydın, bu alanda öncü. Bir dekara 2 bin TL’ye bahçe kurarak, 10 bin TL ciro yapmak mümkün.
TÜRKİYE’DE yıllık 60 bin ton kestane üretimi yapılıyor. Her ne kadar kestane denince akla ilk Bursa gelse de bu konuda liderlik Aydın’da. Aydın dışında İzmir, Bursa, Yalova, Kastamonu, Sinop, Bartın, Çanakkale, Kütahya, Balıkesir, Denizli, Manisa illeri önemli kestane üretim merkezleri olarak öne çıkıyor.
Bu yıl kestanenin köylerden çıkış fiyatı kalitesine göre 5-10 TL arasında değişiyor. Perakende fiyatları ise pazarda bile 8-10 TL’den başlıyor. Marketlerde ve manavlarda bu rakam 20 TL’nin de üzerine çıkıyor. Fiyatlardan üretici de memnun olmuş olacak ki sadece ormanda yetişen kestaneler için özel bahçeler kurulmaya başlanmış. Özellikle Aydın bu konuda atak içinde.
Türkiye genelinde 2008’de 55 bin 385 ton olan üretim, 2013’te 60 bin 19 tona yükseldi. 2014 rekoltesinin ise 65 bin tona yaklaşacağı tahmin ediliyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
ÇİFTÇİYE DE SANAYİCİYE DE FIRSAT VAR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kestane yetiştiriciliğinin geleceğinin parlak olduğunu söylüyor ve kestaneye yatırım yapılmasını öneriyor. Hem çiftçi hem de sanayici için fırsat olduğunu vurgulayan Bayraktar, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle Türkiye’nin çok daha fazla üretim yapmasının mümkün olduğunu, tamamen doğal şartlarda üretilen kestanede kapama bahçecilik yönteminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Meyvesinin yanı sıra ağacıyla da önemli bir ekonomik değer olan kestanede markalaşmaya önem verilmesi, modern ürün işleme tesisleri kurulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Talepteki artış nedeniyle beş yıldır kestane fiyatları sürekli artıyor. Üretim çok daha büyük rakamlara çıkarılabilir. Tanıtım yapılır, üreticinin yetiştiricilik ve pazarlama konusundaki bilgi eksikliği giderilir, mürekkep hastalığı ve kestane dal kanseriyle mücadelede başarı sağlanır ve kapama bahçelerin kurulması desteklenirse kestanede üretim de, ihracat da artar. Bunun olmaması için bir sebep yok. Ülkemizin potansiyeli var.” Dünyanın en lezzetli ve kaliteli kestanelerinin Türkiye’de üretildiğini söyleyen Bayraktar, bunun değerlendirilip marka olunması gerektiğini vurguluyor. Ürüne katma değer katan ürün işleme tesisleri kurulması gerektiğini belirtiyor ve üretimde dünya üçüncüsü olmamıza rağmen kestane soyma makinemizin olmamasını eleştiriyor. Soğuk hava tesisleri açılması gerektiğini, ürünlerin işlenmiş olarak satılmasının daha karlı olacağını söyleyen Bayraktar, dış alıcıların Türkiye’de kabukları soyulmuş, soğutulmuş, paketlenmiş, işlenmiş kestane bulamadıklarından yakındıklarına dikkat çekiyor. Bayraktar, “îşadamlarımızı yatırıma davet ediyorum. Yatırım yapsmlar, kendileri de kazansınlar. Çiftçimiz de kazansın” diyor.
AYDIN’DA BAHÇELER KURULUYOR
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, bu yıl hem rekoltenin hem de fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü söylüyor. Birinci kalite kestanenin Aydınlı üreticiden 8-10 TL’den çıktığını belirten Posacı, bu yıl 30 bin ton seviyesinde rekolte beklediklerini söylüyor. İkinci kalite kestanenin üreticiden çıkış fiyatları ise 4-5 TL arasında. Türkiye üretimi nin yüzde 35’ini karşıladıklarını söyleyen Posacı, yeni kestane bahçelerinin kurulduğunu söylüyor. Posacı, “Kestane genelde orman ürünüdür. Ancak il sınırlarımızda Köşk, Nazilli, Sul tanhisar gibi üretim bölgelerimizde bahçeler kurulduğunu görüyo ruz” diyor. Aydm’da kestane üretimi yapılmasına rağmen kestane işleme tesisi bulunmuyor. Başkan Posacı, sanayicileri yatırıma davet ediyor. Posacı, “Yurtdışmdan genelde soyulmuş kestane talepleri geliyor. Bu noktada soğutulmuş ve soyulmuş kestane işleyecek tesis açığımız var. Yatırım yapan karlı çıkar” diyor.
YENİ PROJELER GELİŞTİRİLİYOR
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ilhan Ulus ise, kestane konusunda yapmaya çalıştıkları bir projenin bütçe eksikliği nedeniyle yarım kaldığını söylüyor.
Ulus, “Kestane doğal ortamda büyüyen bir ağaç.
Bunları aşılayarak verim artırmak istedik. Bir proje yaptık ama İl Özel İdaresi’nden bütçe alamadık. Üretimin kalitesini artıracaktık. Proje halen gündemimizde” diyor. Çanakkale’de kestane üretimi ağırlıklı cflarak Kazdağı bölgesinde, Çan, Bayramiç ve Biga ilçelerinde yapılıyor…
Kestaneyi ünlendiren Bur-sa’da ise özel çalışmalar yapılıyor. Bursa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan bir proje ile orman alanlarında ağaçlandırma çalışmaları yapıyor. Bu pro-je kapsamında kestane ağacı köylülere dağıtılıyor. Müdürlük, özel çalıştaylar düzenleyerek kestane üretimi konusunda sürekli bilgilendirmeler yapıyor.
Bursa’da kestane ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Koksal Coşkun; “Hedefimiz Bursa İçin kestane üretimini yıllık 3 bin tonun üzerine çıkarmak.Kestanenin orman köylüsü tarafından kullanılmasını ve köylünün kalkınmasına katkı sağlamasını önemsiyoruz” diyor.
İNEBOLU KESTANESİNİN TADI…
Kestanesiyle ünlü bir başka ilimiz de Kastamonu. Bu ilde yetişen kestanelerin özelliği ise iriliği değil, tadı. Özellikle İnebolu kestanesinin özel müdavimleri var; fiyat farkını da verip bu türü tercih ediyorlar. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdir, kentin sahil ilçelerinde kestane üretiminin yapıldığını belirterek, “Bu yıl biraz rekolte düşük gibi. Pazarda yeterince kestane bulunmuyor. Bu nedenle de fiyatlar biraz yüksek” diyor. İnebolu kestanesinin üreticiden çıkış fiyatı 10 TL seviyesinde seyrediyor.
Kestane ağacı çeşitleri
✓ Hacıibiş: Verimi orta derecede. Meyveleri genellikle çok küçük ve oval oluyor. Sofralık tüketime uygun.
✓ Osmanoğlu: Verimli bir çeşit. Meyveleri küçük, orta ve iri oluyor. Kestane şekeri için en çok bu tür tercih ediliyor.
✓ Sarıaşlama: Verimli bir tür. Meyveleri orta iri ve iri oluyor. Sofralık tüketime ve kestane hamuru yapımına uygun.
✓ Mahmutmolla: Verimi yüksek. Meyveleri orta irilikte. Zor soyuluyor. Hamur yapımına uygun bir çeşit.
✓ Hacıömer: Meyveleri orta irilikte. Verimli bir çeşit. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun.
Kestane şekerine zam yok…
Kestane şekeri üretiminde Bursa marka olmuş durumda. Kestane şekeri denince de ilk akla gelen marka olan Kafkas yıllık 800 ton kestane işliyor. Sadece kestaneli ürünlerden 135 çeşit ürün satışı yapıyor. Kafkas Pasta Şekerleme yetkilisi İnci Feregel, bu yıl kestane fiyatlarının yüksek seyrettiğini belirterek, “Biz Kafkas olarak en kaliteli kestaneyi satın alıyoruz. Hammadde girdilerimizde en kaliteli ürünleri ve markaları tercih ediyoruz. Bu yıl maliyet artışlarımızı fiyat olarak yansıtmadık. Geçen yılla ürünlerimizde fiyat olarak hiçbir fark yok. Tüketicinin de alım gücünü düşünerek ürünlerimizde fiyat artışı düşünmüyoruz” diyor.
2 bin TL yatırımla 8 bin TL kazanabilirsiniz
Türkiye’de Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ‘castanea sativa’ türü kestane ağacı yetiştiriliyor. Bu tür çeşit bakımından çok zengin. Şeker, kebap, taze tüketim, kurutmalık, un yapımı için yüzlerce kestane çeşidine sahip. Kestane bahçesi ya da ormanı kuracak girişimcilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Yani kestane şekeri üretimi için bahçe kuracaksanız bu çeşit ağaçları temin etmeniz gerekiyor. Yeni dikilen kestane ağaçları iki ya da üçüncü yılından itibaren meyve vermeye başlıyor. Kestane fidelerini çeşitli bölgelerdeki fidan üreticilerinden temin etmeniz mümkün. Kestane fidanları geleneksel olarak ormanlık alanlarda yabani kestanelerin kültür çeşitleriyle aşılanmasıyla elde ediliyor. Kestane fidanlarının fiyatı ise 15-20 TL arasında satılıyor. Bir dekara da 20 ağaç dikilmesi öneriliyor. Fidan maliyeti 400 TL civarında. Sulama, işçilik gibi diğer maliyetlerle rakam 2 bin TL’yi geçmiyor. Ağaç başına 45 kilo ürün alınıyor. Dekarda yaklaşık 1 ton ürün almak mümkün. En düşük fiyattan 4 bin TL, kaliteli ürün çıkarsa 10 bin TL gelir elde etmek mümkün.
Sayın Yetkili.
Hisse veya hisseler için Teminat mektubu verebiliyor musunuz ?
Sözleşmede içeriği revize edilebilir mi ?
Kesintisiz 10 yıl bu hizmeti ve ödemeyi hisse sahibine vermeyi taahhüt edebiliyor musunuz ?
( Sözleşmede tarafınızca tek taraflı olarak vazgeçiş söz konusu üstelik ödeme de 9 ay sonra )
Ödenen aylık tutarların yıllık artış oranı belirtilmemiş.
Firma olarak sahip olunan tesisin kapasitesi ile tesisin neleri kapsadığı belirgin değil.
Tarım bakanlığı onayı var mı ?
Kosgeb veya tarım bakanlığı desteği ile yatırım yapılması mümkün mü ? bu destek için gerekli şartları verebilir misiniz ?
Saygılarımla
ÜLKÜ EKO TARIM
HAYALİNİZDEKİ KÖYÜ BİZ KURDUK SİZDE BİZE BÜTÇENİZ ÖLÇÜSÜNDE KATILIN. MEMURUN EMEKLİNİN İŞÇİNİN ESNAFIN SANAYİCİNİN HAYALİNDEKİ KÖYÜ BİZ KURDUK SİZDE HELALİNDEN TARIMDAN AZ PARAYLA ÇOK PARA KAZANMAK İSTERMISINIZ ? İSTER BİR ERKEK DANAYLA İSTER BİN ERKEK DANAYLA ÜLKÜ EKO TARIM ÇİFTLİĞİNE KATILIN HELALINDEN KAZANIN HUZURLU BİR HAYAT SÜRÜN. CEVİZ DİKSEN ON SENE SONRA SANA TİCARİ ANLAMDA DÖNER MEYVE BAHÇESİ YAPSAN BEŞ SENE SONRA TİCARİ ANLAMDA DÖNER 600 DÖNÜM TAPULU ARAZİMİZ 3 BİN ADET KAPAMA BADEM BAHÇEMİZ İÇİNDEN AKARSU AKAN 70 BİN DÖNÜMDE MERA HAYVANCILIĞINA UYGUN MERAMIZ VAR BİN TL PARANIZ OLSA BUGÜN İÇİN NE ALABİLİRSİNİZ.? SADECE BİR CEP TELEFONU ALIRSINIZ BEŞ SENE SONRA ÇÖPE ATARSINIZ OYSA BİZİM SİSTEMDE BİN TLYE BİR ERKEK DANA ALIRSINIZ SİSTEMDE KALDIĞINIZ HER YIL DANANIZ 2 KATI ARATARAK ÇOĞALIR..
ÖRNEK TABLO 1 NOT: BU BİR ÖRNEK TABLODUR. FİYATLAR PAZAR ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR…
1.YIL BAŞLANGIÇ = 1 DANA ALIRSIN
2.YIL= 2 ERKEK DANA’N OLUR
3.YIL=4 ERKEK DANAN OLUR
4.YIL=8 ERKEK DANAN OLUR
5.YIL=16 ERKEK DANAN OLUR
ÖRNEK TABLO 2
BEŞ BİN TL’EN BUGÜN NE ALABİLİRSİN EVE MOBİLYA ALABİLİRSİN BEŞ SENE SONRA MODASI GEÇTİ DİYE ÇÖPE ATARSIN OYSA BİZİM SİSTEMDE BEŞ ERKEK DANA ALINIR.
1.YIL= 5 ERKEK DANA ALIRSIN
2.YIL= 10 ERKEK DANAN OLUR
3.YIL=20 ERKEK DANAN OLUR
4.YIL=40 ERKEK DANAN OLUR
5.YIL= 80 ERKEK DANAN OLUR
ÖRNEK TABLO 3
ON BİN TL’N OLSA BUGÜN İÇİN NE ALABİLİRSİN SADECE 2.EL BİR ARABA ALIRSIN HERGÜN CEPTEN MASRAF YAPARSIN. BEŞ YIL SONRA HURDAYA ÇIKAR OYSA BİZİM SİSTEMDE ON BİN TLYE ON ERKEK DANA ALIRSIN
1.YIL= 10 ERKEK DANA ALIRSIN
2.YIL=20 ERKEK DANAN OLUR
3.YIL=40 ERKEK DANAN OLUR
4.YIL= 80 ERKEK DANAN OLUR
5.YIL= 160 ERKEK DANAN OLUR
ÖRNEK TABLO 4
BUGÜN ELLİ BİN TL’EN OLSA NE ALABİLİRSİN SIFIR BİR ARBA ALIRSIN BEŞ SENE SONRA YARI FİYATINA DÜŞER OYSA BİZİM SİSTEMDE ELLİ TANE ERKEK DANA ALIRSIN
1.YIL= 50 ERKEK DANA ALIRSIN
2.YIL= 100 ERKEK DANAN OLUR
3.YIL= 200 ERKEK DANAN OLUR
4.YIL= 400 ERKEK DANAN OLUR
5.YIL= 800 ERKEK DANAN OLUR
ÖRNEK TABLO 5
BUGÜN YÜZ BİN TL’N OLSA NE ALABİLİRSİN SADECE BİR DAİRE ALABİLİRSİN AYLIK 300 TL VEYA 400 TL KİRA GETİRİR BEŞ SENE SONRA ALDIĞINIZ KİRAYI DAİRE’NİN TAMİRATINA HARCARSINIZ OYSA BİZİM SİSTEMDE YÜZ BİN TL’YE YÜZ TANE ERKEK DANA ALIRSINIZ
1.YIL= 100 ERKEK DANA ALIRSIN
2.YIL=200 ERKEK DANAN OLUR
3.YIL=400 ERKEK DANAN OLUR
4.YIL= 800 ERKEK DANAN OLUR
5.YIL=1600 ERKEK DANAN OLUR
HESAP ORTADA İSTER SİSTEMİMİZDE 1 YIL KALIN İSTERSENİZ 5 YIL KALIN. BURADA SİZDE BİZİM ÇİFTLİĞİMİZE KATILABİLİRSİNİZ SÖZLEŞMELİ HAYVANCILIK SİSTEMİ AVRUPA VE AMERİKADA BAZI ÇİFTLİKLERDE YAYGIN OLARAK KULLANILMIŞ OLAN BU SİSTEMDE AMAÇ ÇİFTLİK KURAMAYAN İMKANI YETMEYEN YETSE BİLE BAZI NEDENLERDEN BU SEKTÖRE GİREMEYEN KİŞİLERİN BU SEKTÖRDEN PARA KAZANMALARINI SAĞLAMAKTIR.
ÜLKÜ EKO TARIM ÇİFTLİĞİ
FACEBOOK= must19_@msn.com
TEL: 0541 440 81 51 SUNGURLU/ÇORUM