İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Kinoa Yetiştirmek Çok Kazançlı Tarım Ürünü

Çok kazançlı tarım ürünü Kinoa. And Dağları’nın tahılı kinoa Anadolu iklimine uygun alternatif bir ürün. Dört yıldır ithal edilip lüks restoran mönülerinde yer alıyor.

Kinoa bitkisi yetiştiriciliği, kinoa yetiştirmek çok kazandırıyor

Girişimci bir çiftçi Adana’da üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.

SON yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika’nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’da yetiştiriliyor. Kinoanm ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar tarafından tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin ediliyor.

kazançlı tarım ürünü
Kinoa

Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABD’de “NASA yemeği” olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) geçen yılı “Dünya Kinoa Yılı” ilan etti. Biz de bu önemli bitki nin Türkiye’de şansı olup olmadığını araştırdık. Sonuçlar gelecekte Türkiye’nin yepyeni bir endüstriyel ürünle tanışacağını gösteriyor. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoa’yı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.

VEJETARYENLERİN YENİ TERCİHİ

Kinoanın Türkiye’ye ilk ithalatı dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak market raflarında da yerini almaya başladı. Ayrica markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanm baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Amerika’da un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.

ERKEN EKEN KAZANIR

Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlamasıyla tanınıyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı kilogram başına 1.5 dolara ulaşmış durumda.

Türkiye’de ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TL’den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL’ye kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca çiftçiler için kazançlı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünü erken eken çiftçilerin kazançlı çıkacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.

Peki bu bitki Türkiye’de yetişebilir mi? Yaptığımız araştırmada bunun mümkün olduğunu gördük. Adanalı müteahhit Hüseyin Ateşok, iki yıldır beş dekar alanda deneme üretimi yapmış.

Sonuçlar iyi çıkınca bu yıl 100 dekar alanda ekim yapmaya karar vermiş. Ateşoğlu, tohum da yetiştirdiklerini belirterek, yeni ekim alanlarının oluşmaya başladığını söylüyor. Ateşok, şu değerlendirmeyi yapıyor:

ADANA’DA YETİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI

“Kinoa ABD’de çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyeceği olarak ün yapmış durumda. Türkiye’de de yetiştirilmesinin mümkün olduğunu herkese gösterdik. Geliştirdiğimiz tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğde’de çiftçilere verdik. Şimdi onlar da deneme üretimi yapacak. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer konuyla yakından ilgileniyor.

Kırşehir Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Dağıstan Karahasanoğlu ile görüşüyoruz. 100 dekarlık alan diyoruz ama bunu bin dekara çıkarabiliriz. Şu anda çok karlı bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Çiftçilere bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyorum. Elimizde çok fazla tohum yok ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Özellikle buğdaya uygun bölgeleri kinoa ile ilgilenebilir.”

Hüseyin Ateşok’un verdiği bilgiye göre, Marmara Üniversitesi’nden uzmanlar kinoa üretimini yerinde görmeye gelecekmiş. Numuneler alıp, Türkiye ile Amerika’daki üretimlerin besin değerlerini karşılaştıracaklarmış. Ateşok, “Üniversitenin yapacağı çalışma bizim için de önemli. Sonuçları biz de merakla bekleyeceğiz” diyor.

İlginizi çekebilir: Erik Yetiştiriciliği ve Erik Üreticiliği Kazandırıyor

DÖRT YILDIR İTHAL EDİYOR

İstanbul merkezli Bora Tarım Ürünleri, dört yıldır kinoa ithal ediyor. İthal ettiği ürünleri Dimyat Kuinoa markasıyla piyasaya veriyor. Ürün Migros ve Macro Center’larda satılıyor. Bora Tarım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Darga, kinoayı Peru’dan ithal ettiklerini söylüyor. Darga, “Adana, Samsun, Balıkesir’de deneme üretimleri yapıldığını duydum. Anavatanıyla aynı kalitede olur mu bilemiyorum. Zaman gösterecek” diyor. İthal ettikleri ürünleri genelde vejetaryenlerin tercih ettiğini belirten Darga, zincir restoran ve beş yıldızlı otellerin de müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.

Darga, kinoaları geniş kitlelere duyurabilmek için bir etkinlik hazırlıkları olduğunu söylüyor. İstanbul’da merkezi bir yerde ünlü aşçılarla tanıtım günleri yapmayı planlıyorlar. Henüz net tarih belirlenmemiş ama muhtemelen nisan ayının ilk haftasında “Kinoa Tanıtım Günleri” adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Murat Darga, kinoayı kendi evlerinde de tükettiklerini belirterek, “Haşlayıp birçok yemeğin içine atıyoruz. Pilav gibi de tüketilebilir. Tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde un, bisküvi, makarna ve ekmeği yapılıyor. Biz keklerin içine de koyuyoruz” diyor.

1’e 10 kazandırıyor

Kinoanın ekimi, buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Ekim-kasım aylarında toprağa tohumlar bırakılıyor. Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi de hasadı yapılıyor. Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL’yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor. Tarlada 10 TL’ye satılıyor. Bu hesaplamayla dekar başına 5 bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir dekar alanda bu kadar para kazandıran başka bir ürün şu aşamada yok. Şu anda üretim yok denecek kadar az olduğu için ürün çok değerli. Uluslararası piyasalarda ise ürünün fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Bu nedenle erken eken kazanacak. Şu aşamada müthiş karlı bir iş.

Nur DEMİROK / Girişim Uzmanı
Anadolu iklimine uygun bir bitki

Kinoanın gübre ve su problemi yok. En yüksek verimi rakımı bin ile 4 bin metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü. Kinoa makineli tarıma son derece uygun. “Kırmızı süpürgeotu” görünümündeki kinoanın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Kinoa başta Konya Ovası olmak üzere Torosların kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu’nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.

İDRİZ ÇOKAL

206 Yorum

  1. Aynı laflar banada tohum ver az kaldı diyo artiz 100 gr sat illa 1 kilo satacak hani az vardı diyom maksat tohum fazla yayılmasın 😉 tohum vermedikten sonra biz bilgiyi napak

  2. Hemen dolandırıcılar çıkmış 50 liraya 350 liraya sertifikalı tohum üretiyorumuş satıyorumuş koyda görek sertifikasını bakanlıga sordum senin sertifikadan haberi yok galiba 🙂 hatta bakanlık bu ürünün tohumunu satmak tahumculuk şirketi bile olsa bilgimiz dışında yasak diyo sertifikada yok diyo araştırıyolarmış alayı yalan

  3. Arkadaşlar ben çok araştırdım bu ürünü Türkiyede yetiştiren 1 kişi var Ankara gölbaşında Kerem kunt bey zorda olsa görüştüm bildiklerinizi unutun internettekilerin hepsi hava civa bana söyledikleri
    1 Susuz yetişmiyor – susuzluğa dayanıklı ama temmuzda yağış alan türkiyede yer yok sulama şartmış arpa buğday gibi internetteki vidyolar yalanmış. özellikle bi şifalı bitkiler satan bi adam varmış internette vidyoları varmış külliyen yalan diyo
    2 Gübre istiyor gübresiz olmuyormuş
    3 Sertifikalı tohumu Türkiye de yok satıyorum diyen yalan söylüyormuş uyanık ol dedi
    4 Bakanlık destek vermiyormuş ürünü henüz tanımıyor.
    5 Dönüme 1 e 700 vermesi tamamen yalan en fazla 100/150
    6 Çapa boğaz doldurma istiyormuş.
    7 Türkiyedeki bir çok satıyorum diyenin ürünü olmamış diyor kendide almış bir çoğundan denemiş çoğu çıkmamış çıkan 10 da 2 çıkmış
    ama gel görki tohum vermiyor elinde farklı cinslerde tohumlar varmış bana resimlerini gönderdi ama satmıyormuş bir kaç kişiye vermiş ama artık kendine kadar varmış seneye bekleyin diyor kandırılmamak. seneye uygun fiyatlardan yalan doğru 12 ye yakın cinsi verecekmiş. mış muş miş anlaşılan 2016 yı bekleyecem.

  4. sayın mevlüt bey,

    bu ürünü siz mi ihraç edeceksiniz, daha doğrusu siz satın alacakmısınız ?
    sertifikalı tohumun kilosu kaç tl ?
    alacagınız kinoa ürünü,nü kaç tl.den alırsınız ?
    irtibat kurarsak sevinirim.
    tlf. 0 543 548 07 82
    tayyip saygılı

  5. sayın, metin ışık bey

    ben bu yıl 200 dk. kadar kinoa ekmeyi düsünüyorum.yetiştirdiğim ürünleri satmamda yardımcı olabilirmisin ?
    10 tl.den toptan alan firma ya da şirket nerede ? alımı nerde yapıyor ? sözleşmeli ekim yapmak mümkünmü ?

    ayrıca siz hangi şehirdesiniz. irtibat kurarsak memmun olurum.benim numaram 0 543 548 07 82 adım tayyip saygılı.
    ilginize şimdiden teşekkür ederim.

    not: 1 dk. tohum ekimi hassas mibzer ile 150 gr.350 gr. ekiliyor olması gerekir sanırım.

  6. Ben Samsun-bafra da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktayım aynı zamanda Bafra Bereket Un fabrikası olarak hizmet vermekteyiz.Bizde ekmek istiyoruz burdan faydalanmak istiyorum konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler…

  7. ben bulunduğum bölge itibariyle sulak dağlık araziler e sahibim araştırdım ekmek istiyorum alıcısı olsun yeter ki bir de ticaret ahlakına uyan dürüst tarımcı bu işi bilen arkadaşlar email atarsa detaylı bilgi verirse sevinirim şimdiden cok teşekkürler..

  8. slm bende araştırıyorom kesin net bilenyok daha tanıyan yok bu iş fırsatcılara yarar kimse kimseye yardımcı olmuyor ekildi biçildi milyarlarca para kazanıldı sanki üretimi parayı herkes birbirinin elindenmi alacak herkes kendi nasibini kısmetiniyer kimse kimseye yardımcı olmuyor devlette bilgilendirmiyor tohumu dağıtmıyor .bende ekmek istiyorum aynı celişkikerdeyim herkes birbirine yardımcı dayanışmacı olursa fırsatcılara gün doğmaz .kaliteli kesin net olarakl nasıl temin edilirsre tohumu birbirine yardımcı olunursa busorun ortadan kalkar ben ortak şirketim vardı ortaklık yürümedi artık ben ve iş olacak bende bu yüzden ekmek istiyorum gercekten temin edilebilecek yer varsa yardımcı olun 05331297651

  9. arkadaşlar tohum satan cok ama yetiştirdikten sonra alan yok galiba ben alirim diyen kimse yok

  10. kinoa tohumu kg fiyatı 375 tl türkiye de sertifikalı olarak üretiliyor internet ten iyi araştırın 1 dönüme 25-30 gr atılması gerekiyor hassas makina ile sıra arası 40-50 cm olması gerekiyor 15-19 kg saf azot verilmesi
    gerekir biçer ile hasat yapılıyor 300 kg 600 kg arası verim alınabiliyor yazlık ve kışlık olarak iki çeşittir.
    üreticisi yokki alıcısı olsun şu anda kg 10 liraya toptan alıcı var 100 dk ekim yapacağım üretenlerden de satın alınır 05324221128 ışık tarım

  11. Arkadaslar Merhabalar,

    Kinoayi Cok seviyor ve yaklasik 6 yildir bol bol tüketiyorum.
    Bakiyorum yankisi bizim memlekete kadar uzanmis. Bu Maddeyi türkiyede ihrac etmek mükemmel bir fikir.
    Almanyadan istemediginiz kadar tohum, Origijinal Perudan ithal…..isteyenler arasin.
    Satmak isteyenler , almanya bu ürün icin 1. numarali Piyasa…..ne Kadar Varsa gönderin….
    Alici bulmak Cok basit…burada kilosu 30-35 tl.
    Sadece bizim Evde ayda ein az 2 Kilo tüketiyoruz.

    m.yarim@yahoo.de

  12. degerli arkadaşlar
    bu bıtkiyi ekip yetiştiren sonra hasat eden hasat ettikten sonra kaç paraya nereye sattığını söyleyebilen gerçek üretici bir arkadaş cevap verirse sanırım kafamızdaki soruların cevabını bulabiliriz sanırım.
    hepinize bereketli mahsuller ve bol kazançlar dilerim.
    özellikle ricam şu kionayı adanada ve osmaniyede eken arkadaşlar irtibat kurarsa sevinirimç
    ben kadirli deyim ve ciddi anlamda bu ürünü ekmek istiyorum.
    tlf. 0 543 5480782

  13. Merhabalar.. Ben hollandada ikamet etmekteyim.. Tohum ve fidecilikte en öndeki úlkedir.. Yuksek kalite ve fiyat uygunlugu ile kinoa tohumlarini isteyenlere temin edebilirim. Saygilar

  14. bende ekmeyi düşünüyorum bilgilendirirseniz sevinirim görüşelim numaramı yazıyorum 0541 886 88 86

  15. tarımı nasıl yapılıyor anlatabiir misiniz bende 33000 metrekare arazi var mümkünse ekebilirim hastı ne ile oluyor satış imkanı nedir ve verim ne kadar bahsedebilir misiniz irt:5302618948

  16. bu urunu nigdede uretmek istiyorum tohum nerden bulurum nasil ekilir nasıl hasatı yapılır bilmiyorum yardımcı olurmusunun tl 05318579467

  17. Merhaba Cetin bey ben Osmaniye liyim, su anda Burhaniye de yasiyorum ama Osmaniye de tarla satin alip kinoa ekmek istiyorum, bana e mail gonderirseniz sizinle kontaga gecmek isterim. Saygiilar kolay gelsin. Yilmaz e mailim. yenisinemaci@gmail.com

  18. kinoa ekimi neyle yapılıyor hasadı neyle yapılıyor sulama imkanı olan yerde sulanması daha hayırlı mıdır

  19. Haberlerde gördüm Ankara Gölbaşında Kerem KUNT ekmiş hasadını yapmış telefonunu ajanstan aldım görüştüm yardımcı olacak tohumda verecek
    numarası 507 749 84 71 zor ama ulaşılıyor :))

  20. Haberlerde gördüm Ankara Gölbaşında Kerem KUNT ekmiş hasadını yapmış telefonunu ajanstan aldım görüştüm yardımcı olacak tohumda verecek
    numarası 507 749 84 71 biraz geç düşüyor ama bilgi veriyor

  21. karaman da ekmeyi düşünüyorum. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. hasat sonunda pazarlama satış hakkında bilgi verebilirmisiniz
    05337717139

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu