Kısa ve orta vadede piyasa beklentileri
Kısa vadede iç piyasalarımız açısından en etkili faktör cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak. 76 bin 500-80 bin 500 bandına sıkışmış olan BIST-100 endeksinin üst mü yoksa alt bandını mı kıracağı da seçim sonuçlarına bağlı…
■ Piyasalar açısından orta vadeli görünüm nasıl?
Öncelikle geçen hafta açıklanan Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısının tutanaklarıyla başlayalım. FED çok önemli işaretler verdi. Yılın geri kalanında dört FED toplantısı var; 29-30 Temmuz, 16-17 Eylül, 28-29 Ekim ve 16-17 Aralık toplantıları.
Son tutanaklarda FED “çok büyük bir negatif şok gelmediği” sürece tahvil alım programını ekim toplantısında bitirmeyi planladığını açıkladı. Bir başka ifadeyle temmuz ve eylül toplantılarında 10’ar milyar dolarlık kesinti yaptıktan sonra ekim toplantısında 15 milyar dolarlık kesintiyle parasal genişleme sonlandırılmış olacak. Bu çok önemli.
FED’in düşen işsizlik oranından dolayı rahatsız olduğu aşikar. Çünkü geç kaldığını düşünmeyen FED, kesintileri dört toplantıya yayardı (temmuz, eylül ve ekimde 10’ar milyar dolar, aralık toplantısında da 5 milyar dolar olacak şekilde).
İşsizlik oranındaki düşüş de kimilerinin yarattığı şehir efsanesinden (düşen işgücüne katılımdan) kaynaklanmıyor. FED zaten kendi yaptığı çalışmalarda işsizlik oranındaki son düşüşün artan emeklilerden ve toparlanan ekonomiden destek aldığını ispatlıyor. Bundandır ki FED’deki (her ne kadar piyasa profesyonellerine hissettirmemeye çalışsalar da) panik hali çok net hissediliyor. Son toplantı tutanaklarında faiz artışı süreci içinde tartışmaların başladığı görülüyor. Teknik detaylara girmeyeceğim ancak faiz artışı yapılırken hangi faizlerin baz alınacağına kadar detaylı görüşülmüş. Hatta bilançonun ne zaman ve nasıl küçültüleceği (parasal genişlemenin tersi) konusunda da fikir birliği oluşmaya başlamış gibi.
FED, bilançosunu faiz artışlarıyla eş zamanlı olarak daraltmayı planlıyor. Henüz hissedilmese de FED adımları, piyasaları (özellikle bizim gibi gelişen piyasaları) önümüzdeki aylarda ciddi şekilde rahatsız edebilir. Muhtemelen eylül-ekim dönemine denk gelebilir. Geçen yıl mayıs ayında yaşanan “korku filminin” tekrarı bekliyor bizleri. Orta vadeli görünüm böyle. Özetle, piyasalarımızın yönünü orta vadede FED belirleyecek.
Kısa vadeli görünüm nasıl?
Kısa vadede iç piyasalarımız açısından en etkili faktör cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak.
Moody’s’in Türkiye’nin notunu değerlendireceği konferans cumhurb aşkanlığı seçimlerinin ilk turundan dahi önce. Seçim sonuçlarını görmeden hareket etmeleri çok anlamsız olur. Üstelik notumuzu indirmeleri halinde Türkiye farklı bir klasmana düşmüş olur. Böyle bir adımı seçim öncesi atacaklarını sanmıyorum.
■ Euro/dolar, dolar/TL, euro/TL önerileriniz neler?
ABD-Euro bölgesi Hazine faizleri makası dolar/euro için alarmda. Parite yükseldikçe dolara geç; dolar/TL düştükçe dolara geç; Euro/TL düştükçe euro’ya geç yönlü görüşüm hala geçerli.
Bir de Merkez Bankası cephesine bakalım… Merkez Bankası’nın (MB) ölçülü (25, 50 ya da 75 baz puan şeklinde) faiz indirimleri temmuz toplantısında da devam edecek. Ölçülü adımların piyasalar tarafından büyük ölçüde fiyatlandığı unutulmamalı. Bir başka ifadeyle piyasalara ne MB ne de Moody’s’den bir etki gelir. Tek belirleyici cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak.
Son dönemde 76.500-80.500 bandına sıkışmış olan BIST’in üst mü yoksa alt bandını mı kıracağı seçim sonuçlarına bağlı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda zafere ulaşması ya da bu yönde beklentilerin seçim öncesinde kuvvetlenmesi halinde 80.500 bölgesi kırılır ve 82.000 bölgesine doğru hareket başlar. Aksi senaryoda da piyasaların sert bir düzeltmeye gebe olacağı söylenebilir.
■ Euro/dolar, dolar/TL, euro/TL önerileriniz neler?
ABD-Euro bölgesi Hazine faizleri makası dolar/euro için alarmda. Parite yükseldikçe dolara geç; dolar/TL düştükçe dolara geç; Euro/TL düştükçe euro’ya geç yönlü görüşüm hala geçerli.