Kıtalararası Kokulu Mesajlaşma
Kelimeler, resimler hatta sesler derken mesajlara artık koku da eklendi. Uzun süredir üzerinde çalışılan kokulu mesajlaşma uygulamasının kıtalararası mesafede ilk denemesi başarıyla sonuçlandı.
Kokulu mesajlaşma, Harvard Üniversitesinde geliştirilen ve oPhone adı verilen yeni bir cihaz kullanılarak gerçekleştirildi. Projede çalışan Prof. Davis Edvvards ve ekibi, kokulu mesajı Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden Paris’teki meslektaşlarına gönderdi. Bu mesaj yine kokulu olarak cevaplandı.
Kokulu mesajlaşma için üretilen oPhone cihazında, oChip adı verilen 8 tane özel çip ve bu çiplerin içinde de 32 temel koku bulunuyor. Yazıcılardaki mürekkep kartuşu gibi çalıştığı düşünülen bu çip-lerdeki kokular karıştırılarak 300 binden fazla farklı koku elde edilebiliyor. Kokulu mesajlaşmada, gönderilecek fotoğrafa veya metine bu koku paletinde yer alan kokulardan istenen biri seçilip ekleniyor. Gönderilen mesajlar yine oPhone yardımıyla açılınca mesaja eklenen koku da duyuluyor. Karşı tarafın tam olarak algılamasını sağlamak için, gönderilen mesajdaki koku en az 10 saniye boyunca etkili oluyor. oNotes adı verilen kokulu mesajlar e-posta ve sosyal ağlarla da gönderilebiliyor.