Bilim - Teknoloji - İnovasyon

KOBİ’ler savunma sanayi halkasına nasıl girebilir?

AIRBUS VE BOEING’İN TEDARİKÇİSİ

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), uluslararası işbirliklerinin de artırılmasıyla birlikte, havacılık ve uzay alanında belli bir iş hacmine ulaştı ve artık küresel firma sıralamalarında yer alıyor. TUSAŞ, sivil alanda da dünyanın en büyük uçak üreticileri olan Airbus ve Boeing firmalarına üretim yapıyor. Bu iki şirketin neredeyse bütün uçaklarına yapısal komponentler tasarlıyor ve üretiyor.

Cirosunun yüzde 20’sini AR-GE’ye ayıran şirketin ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Fransa, Güney Kore ve İspanya başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkeye ihracatı var. 5 binin üzerinde çalışanı olan yapısal komponent tasanm ve üretiminde dünyanın en büyük uçak üreticilerinin yer aldığı ABD ve AB, şirketin hedef pazarlan arasında bulunuyor. Ürettiği özgün sistemler için de Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarını hedefliyor.

roketsan

EN BÜYÜK ANLAŞMA

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi kuruluşu olan Otokar, aynı zamanda Türk Silahlı Kuv-vederi’nin de lider kara araçları tedarikçisi. Şirket, Türkiye’nin milli ana muharebe tankı ALTAY projesinde ana yüklenici. Şirketin 30 bine yakın aracı, beş kıtadaki 30’dan fazla dost ve müttefik ülkenin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor. Otokar, tescilli NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Gör-güç, şirketin BAE’nin 8×8 zırhlı araç ihtiyacı doğrultusunda 2017 Şubat ayında imzalanan anlaşma ile yurtdışında da üretime hazırlandığını vurguluyor.

Bu anlaşma ile Otokar’ın, sadece ürün değil, teknoloji, know-how ihracatına da başladığını ifade eden Görgüç, “Hedef pazarlanınız, Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Afrika” diyor.

Şirket, dış pazarlardaki büyümesini artırmak ve kullanıcılarına daha yakın olmak amacıyla geçtiğimiz yıl BAE’de Otokar Land Systems şirketini kurmuştu. Geçtiğimiz haftalarda bu şirket, BAE’nin önde gelen yatırım şirketi Tawazun’a ait Heavy Vehicles In-dustry şirketi ile AİJasoor’ (Cesur) ortak girişim şirketini kurdu. Bununla birlikte, BAE Silahlı Kuvvetleri’nin 8×8 amfibik zırhlı araç ihtiyacını karşılamaya yönelik 661 milyon dolar tutarında bir anlaşma imzalandı. Bu sözleşme aynı zamanda Türkiye savunma sanayiinin tek kalemde imzalanan en büyük anlaşması oldu. Bu anlaşmayla birlikte Otokar, kabiliyetlerine teknoloji transferi ihracatını ve yurtdışında üretimi de ekledi.

MİLGEMİ GELİŞTİRİYOR

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM), sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri görevlerini gerçekleştirmek amacıyla Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile kuruldu. STM, milli gemi (MİL-GEM) projesinden siber güvenliğe kadar pek çok proje üzerinde çalışmalar yürütüyor. ATAK helikopteri, insansız hava aracı ANKA, C130 nakliye uçağı, Jandarma ve Özel Kuvvetler’de kullanılan Sikorsky helikopterlerde görev tanımlama, tehditleri tespit ve yanıtlama konusunda STM’nin geliştirdiği yazılımlar kullanılıyor. Milli Tank Al-tay’ın komuta kontrol sisteminde de STM’nin imzası var.

Geçtiğimiz yıl Pakistan’da 100 milyon dolarlık askeri deniz ikmal gemisi işi tamamlayan şirket, kısa bir süre önce de Pakistan’da 300 milyon dolarlık üç denizaltının modernizasyonu ihalesini aldı. Romanya’da da 200 milyon dolarlık modernizasyon ihalesini kazandı.

STM, Deniz Kuvveden için ise MİL-GEM’i geliştiriyor. Proje kapsamında sekiz gemi var. İnşa edilen Heybelia-da ve Büyükada savaş gemileri hizmette. Bir gemi kızakta, diğerinin testleri sürüyor. Diğer dört gemi için de inşa ihalesine çıkıldı. STM, Ankara’da, siber istihbaratın yapıldığı, bilgisayar sistemlerine yönelik tehditlerin tespit edilip önlemlerin alındığı, zararlı yazılımlann analizinin yapıldığı bir Siber Füzyon Merkezi’ne de sahip.

ABD’DE ŞİRKET SATIN ALDI

Havelsan, sadece Hava Kuvvetleri’ne bakım hizmeti veren bir küçük işletme durumundan, artık silahlı kuvvetlerimizin yanı sıra kamunun kritik altyapılarına yönelik ürün ve hizmet sağlayan bir teknoloji firması durumuna ulaştı. Küresel bir yazılım üreticisi, sistem entegratörü ve siber tehditlere karşı özgün çözümler üreten milli teknoloji merkezi olan şirketin sermayesinin tamamına yakını Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) ait. Cirosunun yüzde 5’inden fazlasını AR-GE’ye ayıran ve 850’nin üzerinde AR-GE kadrosuna sahip olan şirketin geçen yılki AR-GE harcaması 121 milyon TL.

Havelsan, dünya çapında bir oyuncu olma hedefiyle 2016’da Silikon Vadisi’nde ‘Quantum3D’ şirketini satın aldı. Bunun ardından ABD’nin yerel firmalarından biri haline de gelen Havelsan, görüntü üreteçlerini de özgün olarak sağlayan bir firma oldu. Şirket, 2015’te 4.4 milyar TL olan iş hacmini geçen yıl 4.8 milyar TL’ye çıkardı. Bugüne kadar Azerbaycan’dan Katar’a, Kanada’dan Pakistan’a kadar 12 ülkeye ihracat yapan şirket, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve As-ya-Pasifik bölgelerini öncelikli pazarları olarak tanımlıyor.

6,2 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ

42 yıllık geçmişe sahip olan Aselsan’ın hisselerinin yüzde 84,58’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vak-fı’na ait. Hisselerin yüzde 15,30’u ise Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Ankara’da üç yerleşkesi bulunan şirketin yurtdışında da Azerbaycan, Kazakistan, Ürdün, BAE, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Sudi Arabistan’da iştirakleri var. AR-GE kabiliyetini yıllar içinde üst düzeye taşıyan şirket, 2015 yılında AR-GE’ye ayırdığı 912 milyon TL’lik bütçesini 2016’da 1,2 milyar TL’ye çıkardı.

Son dönemde ana faaliyet alanı olan savunma teknolojilerinin yanında enerji, ulaşım, sağlık ve gelecek nesil hücresel haberleşme gibi alanlarda da AR-GE faaliyetlerini milli hedefler çerçevesinde büyüterek sürdüren Aselsan, geçen yıl Türkiye’den 15, Avrupa’dan ise 10 üniversite ile işbirliği içinde çalışmalar yürüttü. 2016 yılı itibarıyla 9 milyar 499 milyon TL tutarında yeni sözleşme imzalandı. Şirketin gelecek yıllara ait sipariş tutarı ise 6,2 milyar dolan buluyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu