Bilim - Teknoloji - İnovasyon

KOBİ’ler savunma sanayi halkasına nasıl girebilir?

Projelerde yer alabilmenin 4 koşulu

  1. Özgün çözüm, yetkinlik, yenilikçilik ve hazır olma en önemli hususları oluşturuyor.
  2. Savunma projeleri uzun soluklu projeler. Bir alanda konseptlerin geliştirilmesinden tedarik çalışmalarına kadar geçen hazırlık süresi bazen 10 yılı geçebiliyor. Bu süreç çok iyi izlenmeli, ilişkiler çok önceden kurulmalı ve gereken zamanda, gereken nitelikte bilgi, ürün ya da hizmetle projeye katılmaya hazır olmalı.
  3. Yerel ve bölgesel meseleler nedeniyle sektörün mal ve hizmetlerine olan talebin arttığı dönemler için esnek ve ölçeklenebilir bir kapasiteye sahip olmak gerekiyor.
  4. Savunma sanayiinde yönetim ve T yeni ürün geliştirme süreçleri ile tesis ve altyapı konularında standartların, rehberlerin ve kalite sertifikasyonlarının büyük önemi var. Bu konularla proje fırsatları ortaya çıkmadan ilgilenmek ve gerek iş süreçlerini gerekse insan kaynaklarını bu sektörden beklenen kalite düzeyine hazırlamak şart.

Savunma sanayinin 10 devinin özel analizi

Aselsan

  • Haberleşme ve bilgi teknolojileri, savunma sistem teknolojileri, mikro elektronik, güdüm ve elektro-optik, radar ve elektronik harp sistemleri, ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon sistemleri alanlarında çözümler sunuyor.
  • Geçen yıl 3 milyar 768 milyon TL tutarındaki satışların yüzde 52’si TSK’ya, yüzde 35’lik kısmı özel kuruluşlar/diğer kurumsal müşterilere yapıldı. Yüzde 13’ü ise ihracat olarak gerçekleşti.

FNSS

  • Paletli ve tekerlekli zırhlı muharebe araçları ile bu araçlarda kullanılacak silah sistemleri üretiyor.
  • 2016’yı 228 milyon dolar ciro ile kapattı. Bu rakamın neredeyse tamamı ihracattan geldi. Bu yıl 250 milyon dolar ciro hedefleniyor. İhracatın toplam cirodaki ağırlığının ise yüzde 74 civarında olması bekleniyor.

Havelsan

  • Yazılım yoğun ileri teknolojik çözümler üzerinde çalışıyor. Komuta kontrol savaş sistemleri, eğitim ve simülatör teknolojileri, yönetim bilgi sistemleri, ülke güvenliği ve siber güvenlik çözümleri sunuyor.
  • Geçen yıl 424 milyon TL ciroya ulaştı. İş hacminin yüzde 30’unu yurtdışı projeler oluşturuyor.

Kale Savunma, Havacılık

  • Turbojet motoru, insansız hava aracı, piyade tüfeği yapıyor.
  • Grubun geçen yılki 1.5 milyar dolarlık cirosunun yaklaşık 450 milyon doları savunma alanından geliyor. Savunmanın cirodaki payının yüzde 50’lere çıkarılması hedefleniyor.

Katmerciler

  • TOMA, zırhlı tekerlekli taktik araçlar, zırhlı ADR’li akaryakıt tankeri, koruma kalkanı, zırhlı damper, uzaktan kumandalı zırhlı paletli ekskavatör, zırhlı lovvbed treyler, zırhlı su tankeri, zırhlı damper, zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi, zırhlı otobüs, 4×4 zırhlı ambulans.
  • 2015 yılında 310 milyon lira cirosu vardı. Bunun 115 milyon lirası ihracattan gelmişti. 2016 yılında ise hem bölgesel savaş koşulları hem de küresel krizin etkilerinin devam ettiği uluslararası konjonktür nedeniyle her iki kalemde de bir miktar düşüş olduğu tahmin ediliyor.

Netaş

  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik sahada gereksinim duyduğu ses, veri ve görüntü haberleşmesini sağlamak amacıyla, tamamen yerli tasarım ve üretim imkanları ile IP/ATM/ISDN anahtarlama ve yönlendirme ürünleri, kullanıcı terminalleri, transmisyon cihazları ve güç birimleri geliştiriyor.
  • Geçen yıl 970 milyon TL ciroya ulaştı. Bunun 150 milyon TL’si ABD ve Afrika başta olmak üzere ihracattan geldi.

Otokar

  • Kara sistemleri alanında 4×4, 6×6, 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçlar, paletli zırhlı araçlar ve kule sistemleri üretiyor. Otokar’ın ürün gamını, 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlarda COBRA, COBRA II, KAYA, KAYA II ve URAL; çok tekerlekli taktik araçlarda ARMA 6×6, ARMA 8×8; paletli zırhlı araçlarda TULPAR, TULPAR-S; kule sistemlerinde KESKİN, ÜÇOK, BAŞOK, BOZOK ve MIZRAK oluşturuyor.
  • 2016 yılında yüzde 14 büyüyerek 1,6 milyar TL ciro elde etti. İhracatın ciro içindeki payı yüzde 27’ye ulaştı ve 144,8 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2017 yılında da sürdürülebilir büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor.

STM

  • İleri teknoloji gerektiren alanlarda proje yönetimi, sistem ve yazılım mühendisliği, teknik ve lojistik destek hizmetleri sağlıyor. Danışmanlık, mühendislik ve teknoloji alanlarında yüksek standartlarda çözümler sunuyor.
  • Geçen yıl yaklaşık 850 milyon TL olan cirosunu bu yıl 1 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı hedefliyor. Şirketin ihracatı ise cirosunun yüzde 26’sını oluşturuyor.

TEI

  • Parça ve modül üretimi, motor montaj test ve bakım onarım revizyon ile motor tasarım ve ürün gelişimi.
  • 2016 yılındaki 288 milyon dolarlık cirosunun 237 milyon doları ihracat kaynaklı.

TUSAŞ

  • Çeşitli sabit ve döner kanat, insanlı ve insansız sistemler ve uyduların yanı sıra, sivil ve askeri uçak yapısal komponent tasarımı ve üretimini gerçekleştiriyor.
  • 2016 yılında yaklaşık 1.3 milyar dolar ciroya ulaştı. Bunun yüzde 75’i ihracattan geliyor.

SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (SSI) BAŞKANI LATİF ARALALİŞ

“Hedef, tercih edilen marka olmak”

“Önümüzdeki süreç, koşulların zor ama fırsatların olduğu bir dönem. Amacımız Türk savunma ve havacılık sanayisini tüm dünya üzerinde bilinen, tercih edilen bir marka haline getirmek. Bunun için hakim olduğumuz mevcut pazarlarda daha da güçlenmemiz gerekiyor. Bunun haricinde Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu pazarları hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Birlik yönetimi olarak tanıtıma büyük önem veriyoruz. Bünyemizde kurduğumuz tanıtım grubu Turkish Defence Alliance (TDA) ile hedef pazarlara yönelik çalışmalar yapıyoruz.”

TUSAŞ GENEL MUDURU TEMEL KOTIL

“Avrupa’da firma alımlartna devam edeceğiz”

“Şirketimizin cirosunun yaklaşık yüzde 75’ini ihracat oluşturuyor. Yıllardır sektörün ihracat şampiyonuyuz. Türkiye’nin ortalama ihracat değeri 1,6 dolar/kg iken TUSAŞ’ınki 500 dolar/kg ile 250 bin dolar/kg arasında. Ülkemizi 2023 hedeflerine götürecek rakamların havacılık ve uzay gibi katma değeri yüksek alanlar olduğunu vurgulamak isterim. Geçen yıl Almanya’da ‘TAI GmbH’ adıyla kurduğumuz havacılık şirketi, Grunevvald Stade GmbH şirketini satın aldı. Airbus’ın alt yüklenicisi konumundaki bu şirket, TUSAŞ’tn havacılık alanındaki kapasitesini artırarak geliştirmesinde önemli bir rol üstlenecek. Benzer şekilde Avrupa’da firma alımlarına devam edeceğiz. Yakın dönemde T129 ATAK helikopterinin teslimatlarıyla birlikte, sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan HÜRKUŞ ve ANKA’nm test ve seri üretim faaliyetlerine de devam edilecek!’

ERGENE CONSULTİNG & HGA GROUP TÜRKİYE BAŞKANI MURAT ERGENE

“Sektörde eleman ihtiyacı var”

  1. Yönetim bilişim uzmanlan, işletmenin devamlılığının sağlanmasında kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve uygulamaların planlanmasında görev alacak endüstri mühendisliği kökenli yöneticiler aranıyor.
  2. Uluslararası gelişmeleri izleyen, bunu ülke çıkarları ile birleştiren, küresel rekabete açık, ülkemizin potansiyelini değerlendirirken uluslararası rekabette ön plana geçilmesini hedefleyen, uluslararası finans ve uluslararası ticaret kökenli yöneticilere ihtiyaç duyuluyor.
  3. Dünyadaki uzak mesafe fiber-optik haberleşme sistemleri, uydu televizyon sistemleri, cep telefonları ve bir bölgeden başka bir bölgeye bilgi gönderen teknolojilere bakıldığında, bu tesislerin kesintisiz üretimi, bakımları, yenilenmeleri ve geliştirilmeleri için bu alanda elektronik haberleşme mühendisliği kökenli yöneticilere de çok ihtiyaç duyuluyor.
  4. Makine, elektrik, elektronik disiplinlerinin birlikte sunulduğu mekatronik mühendisliği kökenli yöneticiler daha çok talep görüyor.
  5. AR-GE mühendisleri en zor bulunan roller arasında yer alıyor.
Önceki sayfa 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu