Makaleler

KOBİ’lere can suyu mu lazım? Yoksa finansal teknoloji partneri mi?

Yıllardır duyarım çeşitli söylemlerde, KOBİ’lerin ‘Can Suyu’ olacağız diye. Peki Can Suyu nedir? Bitkiler yeni ekildiklerinde ya da saksıları değiştirildiğinde bolca su verilir; buna can suyu denir. Finans sektöründe güzel bir metafor olarak kullanılan bu tabir, bir işletme sahibinin veya esnafın aklında ne yaratıyor, işte bu yazıda biraz ondan bahsetmeye çalışacağım.

Sizlerin de bildiği gibi finansal kurumlar sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde işletmelerin kuruldukları ilk andan, ihtiyaç duydukları her ana kadar destek olmaya çalışırlar. Bunu yaparken finansal bir market olarak ihtiyaç duyulan finansal ürünleri sunarlar. Tam bu noktada en çok tartışılan konulardan biri, dijitalleşmenin etkisiyle değişen müşterinin yanında olmanın tek yolu finansal ihtiyaçlarına cevap vermek mi olmalı haline gelmeye başladı. Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda KOBİ’lerin yanında olmak için birçok farklı sektörün farklı çözümler sunmaya çalıştığını görüyoruz. Önce her firmanın bir internet sitesi olmalı konusu bol bol konuşulmaya başlandı. Bu konuda birçok platform birçok kampanyayla bu işe destek olmaya çalışırken bir yandan KOBİ’lerin dijitalleşmesi için telekomdan teknolojiye kadar firmalar ürün paketleri oluşturdu.

KOBİ'lere can suyu

ürünlerini dijital platformda satabilme olanağı KOBİ’lerin dijitale ilgisinin belki de gerçekten en temeli sebebi olmuştu. Ve son olarak tabii ki de mobil devrim girdi KOBİ’lerin hayatlarına. Mobil aslında sadece platformun kullanımı değil akıllı telefonların beraberinde getirdiği bir liberalleşme ile geldi.

İşte bu noktada KOBİ’ler için 2016’da üç temel odaklanmadan bahsedebiliriz;

1- Eski ama en bilindik ismi ile elektronik ticaret; özellikle KOBİ’lerin müşterilerine ulaşabilmeleri için çok önemli bir kanal ancak çok ciddi bir değişim geçiriyor. Artık satın alma işlemi ilgili sitede değil, insanların daha fazla vakit geçirdikleri sosyal platformlarda olacak. Bu şimdilik bir trend gibi gözükse de özellikle Pinterest ve Instagram tarafında, müşteri deneyimi şimdilik manuel ilerleyen, inanılmaz bir ekonomi gelişmeye başladı. Tabii ki burada unutmadan geçemeyeceğimiz mesajlaşma platformları var ki artık onlar yeni sosyal platformlar. Bu konularda şu an için Türkiye’deki bloggerların ve giyim/takı gibi küçük firmaların yavaş yavaş kolları sıvadığını görüyoruz.

2- Yeni müşteri kaynakları bulmak her KOBİ’nin rüyası ancak sahip olduğu müşteriyle ilişki derinliğinin yaratılabilmesi özellikle müşteri datasının düzgün yönetilmesinden geçiyor. Datanın iyi kullanımı ile ilgili şu ana kadar Türkiye’de gördüğüm en iyi örnek sanırım Çaycı. Özellikle optimizasyon ile müşteri datasını birleştirerek kurduğu iş modeliyle iyi bir örnek.

3- Mobil devrimi çoktan başladı ama hala ilk evrelerini yaşıyoruz. Akıllı telefon penetrasyonunun haien yüzde 60’ın altında olduğu ülkemizde KOBİ’lerin mobili sadece bir kanal değil, ürün ve servislerini tasarlarken en baştan dikkate alması gereken bir değişim olarak ele almaları gerekiyor. Değişen müşteri özellikle ürünün ilk tasarımından satın alma deneyimine kadar artık her şeyi mobil uyumlu bekliyor; sadece mobil kanallarda ürünlerinizin olması fark yaratmıyor.

Bu üçü dışında tabii ki 3D baskı özellikle üretim tarafında atlanmaması gereken bir parça ancak halen maliyet ve üretim hızları olarak istenilen seviyede değil. Fakat önümüzdeki iki yıl içinde bir trend olmaktan çıkıp belki de Türkiye’de üretimde ilk defa fark yaratabileceği bir unsur haline gelme potansiyeli gösteriyor.

Peki bu trendlerden sonra finansal kuramların tüm bu anlattıklarımıza paralel yeni izdüşümleri nereye denk geliyor diye merak edebilirsiniz. İşte finansal kurumların hali hazırda yaptıkları dışında gerçekleştirmeleri gereken 3 temel konu;

1- KOBİ’lerin ilk kurulum anlarından büyüme yollarına kendilerini eğitebilecekleri her türlü platformu onlara sanki bir danışmanlık firması gibi sunabilmesi gerekiyor. KOBİ’nin bankayı sadece finansal ihtiyaçları için bir araç olarak görmesinin ötesinde danışmanlık alabileceği bir kurum olarak görmesi ve bunun içtenlikle yönetilen bir ilişkiye çevrilmesi gerekiyor. Bunun en önemli örneklerini Garanti Bankası’nın geliştirdiği modelde görüyoruz. Öncelikle 200’den fazla personelini özel eğitimlerle bu danışmanlığa hazırladı. Bu eğitimlerden geçen ‘KOBİ Dijital Dönüşüm Elçileri’ bir arama motorunda sizin nasıl bir kampanya yönetmeniz gerektiğinden tutun, sosyal platformlarda nasıl pazarlama yapılır sorusuna kadar danışmanlık seviyelerini arttırıyorlar. Tabii ki buna paralel olarak, müşterilerinin kullanımına açtıkları ŞirketKur, MarkaOI, TeşvikBul ve Teknosor gibi uygulamalarla uygulamalı eğitim imkanı sunuyorlar.

• Şirket Kur: ŞirketKur hizmeti ile şirket kurmak isteyen girişimciler kendilerine ve şirket yapılarına en uygun şirket tipini bularak, belirlenen şirket tipinin maliyet kalemlerini görüntüleyebilecek ve kuracakları şirketin ortalama kuruluş maliyetiyle ilgili genel bilgi elde edebiliyorlar.

• Marka OI: Garanti Bankası müşterisi olsun veya olmasın firmaların markalaşmaları için gereken tasarım ihtiyaçlarının/ sorularının doldurulacak form aracılığıyla belirlenmesi ve çözülmesi/cevaplanması konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

• Teşvik Bul: Sayısı çok ve dağınık olan her türlü ulusal ve uluslararası destekler ve teşvikler ile ilgili bilgilere KOBİ’lerin tek bir kanaldan ulaşabilmesi sağlanıyor.

• Teknosor: garanti.com.tr üzerinden sadece bir form doldurarak firmaların her türlü teknik/teknolojik konuda danışmanlık (uzaktan erişim, telefonda anlatma yoluyla vb.) alabilecekleri bir sistem sunuluyor.

2- KOBİ’lerin mutlak ve mutlaka ürün ve servis geliştirmeyi öğrenecekleri kuluçka ve hızlandırma merkezlerine ihtiyaçları var. Garanti Partners bunun Türkiye’deki ilk örneklerinden. Hızlandırma programlarında farklı konulardaki mentörler eşliğinde gelişim alanlarına daha hızla konsantre olan firmalar, gerek yatırım ihtiyaçlarını gerekse danışmanlık ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyorlar. Ziyaretçi sayısı bugün milyonlarla ölçülen Poltio gibi yeni platformlar Garanti Partners’ın ilk şirketlerinden biri.

3- Yine en önemlilerinden biri ise bir KOBİ’nin anlık nakit akışını ve tüm gelir/giderlerini görebilecekleri, muhasebelerine destek olacak her türlü bilgiye anında ve hatta artık cepten ulaşabilmelerini sağlamak, işte bu noktada internet ve cepten verilen bankacılık hizmetlerine büyük rol düşüyor. Garanti Bankası bu konuda sadece cep telefonu üzerinden sağladığı 200’den fazla işlemle KOBİ’lerin hayatım kolaylaştırıyor. KOBİ’lerin Cep Şubesi ile müşterilerinin dosya masrafsız kredi kullanmasını sağlıyor, mevduatlarına yüksek faiz oranı veriyor. Ve en önemlisi istedikleri yerden istedikleri işlemi onaylayarak ofislerinin mobil olmasına destek oluyor.

Tüm bu söylediklerimizin geldiği nokta şu; önümüzdeki dönemde bankalar KOBİ’ler için sadece finansal ihtiyaç merkezi değil, finansal teknoloji danışmanları olarak değişen bir role sahip olacaklar.

Deniz Güven
Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Birim Müdürü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu