Kobi’lerin bilişim giderini düşürecek
Girişimcilere destek olacak
Bulut teknolojisinin Türkiye’de geleceği oluşturacak sektörlerden biri olarak büyüdüğünü söyleyen Arena Yazılım ve Güvenlik Departmanı Müdürü Musa Haşap, bulutum.com ile temel hedef kitlelerinin KOBİ’ler olduğunu söylüyor. Bunun nedenini, “Türkiye’de teknolojiye ulaşabilme oranı çok düşük olan KOBİ’ler, maliyetlerini yönetebilme noktasında sıkıntı yaşıyor” diyerek açıklıyor ve bu platformla KOBİ’leri dijital dünyaya taşıyacaklarını, KOBİ’lerin bulut teknoloji, bilişim ve İT altyapı alanına yaptıklarını ilk yatırımı yüzde 80 düşüreceklerini kaydediyor. “KOBİ’ler ilk kez teknoloji giderlerini yıllık olarak değil kullandığı gün ve kişi sayısı kadar ödeyecek. Bu sayede ellerindeki fonu yeni buluşlar veya işleri büyütmek için kullanabilecek” diye devam ediyor.
700 bin KOBİ’yi hedefliyor
Bulut hizmetleri satan bir sanal alışveriş por-talı olarak tasarlanan ve uçtan uça entegre bulut çözümleri sunan bulutum.com, KOBl’lere satış öncesi ve sonrası destek sağlayan, eğitim veren, ödeme-yönetim kolaylıklarıyla iş ortaklarının iş hacmini artıran, maliyetlerini düşüren bir üyelik platformu olarak çalışıyor. Sunulan çözümler arasında web sitesi, saha yönetimi, ön muhasebe ve hukuk uygulamaları, işletim sistemi ve data güvenliği, e-dönüşüm, personel yönetimi, çağrı merkezi gibi hizmetler yer alıyor. Böy-lece tüm sektörlerden KOBİ’ler bulutum.com’dan yararlanabiliyor. Ayrıca Arena Bilgisayar’ın altyapısıyla oluşturulduğundan, platform Are-na’nın global ve yerel bulut tedarikçilerini de sisteme adapte edebiliyor.
Arena Bilgisayar, 2016’da 2015’e göre yüzde 10,4 artışla 1,6 milyar TL’lik satış rakamına ulaştı. Brüt kârı yüzde 6,7 artışla 97,2 milyon TL’ye, net kârı yüzde 12,1 artışla 14,2 milyon TL’ye yükseldi. 2016’yı birçok olumsuzluğa rağmen iyi sonuçlarla geride bıraktıklarını söyleyen Musa Haşap, 2017’de bulutum.com’un şirket cirosunda yüzde l’lik pay alacağı, üç yılda bu oranın en az yüzde 5’e ulaşacağı bilgisini veriyor, “ilk etapta 200-400 bin arasında KOBİ’ye hitap edeceğiz.
2017 sonunda hedefimiz 700 binden fazla KOBİ’ye ulaşmak” diyor.
Arena Bilgisayar’ın bulutum.com’a yönelik diğer hedefleri arasında, 2017 sonuna kadar bu-lutum.com’daki çözüm sayısını 100’ün üzerine taşımak bulunuyor. 2020’de tüm şirketlerin yüzde 90’ının bulut bilişim kullanacağı öngörüsünden hareketle 2020’ye gelindiğinde platformun, içinde iş uygulamaları, depolama, güvenlik, nesnelerin interneti (loT), dikey çözümler gibi farklı kategorilerin olduğu, toplam 300 farklı bulut çözümünü sunan bir yapı haline gelmesi planlanıyor.
“Yerel şirketlerin buluta yatırımı artmalı”
İş ortakları ve kurumsal şirketler için bir ‘teknoloji çözüm merkezi’ haline gelmeyi amaçladıklarım ifade eden Musa Haşap, bulutum.com’un bu amaca ulaşmada başlangıç olduğunu kaydediyor. Dikey sektörlere ve teknolojik ihtiyaçlara odaklı özel çözümler oluşturma planları olduğu bilgisini de aktarıyor.
KOBİ segmentindeki bir son kullanıcıya ancak bulut bilişim ile teknoloji kullandırılabileceğini, çünkü KOBİ’lerin odağının ‘çözüm’ olduğunu dile getiren Musa Haşap, bu nedenle yerel şirketlerin bu alana yatırımlarının katlanarak artması gerektiğini söylüyor. Türkiye’deki bulut bilişim pazarının 2020’de 142 milyon dolar büyüklüğe ulaşabilmesi için de yerel tedarikçilere ihtiyaç olduğunu hatırlatıyor.