İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Kongre Turizmine Yatırım Yapmak Kazançlı İş Fikirleri Arasında

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİ OLAN TURİZM SEKTÖRÜNDE KONGRE TURİZMİ ÖNEMLİ BİR PAY SAHİBİ. TÜRKİYE’NİN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDE BİRBİRİ ARDINA YÜKSELEN İŞ VE KONGRE OTELLERİ BU YIL 4.5 MİLYON TURİST AĞIRLADI. BUNUN EKONOMİYE KATKISI 3 MİLYAR DOLAR. 2013’ TE BU SAYININ DAHA DA ARTMASI BEKLENİYOR.

kongre merkezi

Seyahat sektörü ile birlikte yaklaşık 1,7 milyon kişiye istihdam sağlayan turizm sektörü, 2013’ün ilk yansında 2012’nin aynı dönemine kıyasla turist sayısında 1,8 milyon kişilik bir artış yaşadı. 2012’nin ilk beş ayında 6.6 milyar dolar olan turizm gelirleri, bu yılın ilk beş ayında 8.3 milyar dolara ulaştı. Bu yükselişe paralel, 2012 genelinde 25.6 milyar dolar olan gelirlerin 2013’te 28 milyar dolan rahatlıkla aşması bekleniyor. Tatil turizmi dışında özellikle son dönemde uluslararası organizasyonlann artması, ulaşımın ucuzlaması gibi faktörler göz önüne alındığında iş ve kongre turizminin popülerleştiği ve bu alanda yapılan yatınmlann arttığı görülüyor. Türkiye’de kongre turizmine dair en önemli hareketin yaşandığı İstanbul’a bu yıl kongre için 4.5 milyon turist geldi. Kongre turizmi 250 milyar dolar ile dünya turizm gelirinin yüzde 25-30’una sahip. Türkiye ise kongre turizminden 3 milyar dolarlık gelir elde ediyor. Henüz rakamlar, dünya ortalamasının altında olsa da İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin büyük şehirlerinde birbiri ardına yükselen iş ve kongre otelleri kaliteden vazgeçmeyen yerli ve yabancı iş insanlanna hizmet veriyor. Fuarlara yakın lokasyonlan, pek çok kongre ve seminer düzenlemeye elverişli konferans salonlannm yanı sıra yüksek standartlı konfora sahip oteller, Türkiye turizminin yeni keşfi olarak görülüyor.

180 bin yatak kapasitesi

Kongre ve etkinlikler, turizm ekonomisine aynı anda farklı girdiler sunma yetisine de sahip. Kongre turizmi, otel ve tesis ya-tınmlannm yanı sıra yabancılann işletmeci kimliğiyle Türkiye’ye daha fazla ilgi göstermelerini sağlıyor. Başta Mövenpick, Hilton, Stanvood, Novotel, InterContinental, Copthorne ve Marriott olmak üzere birçok uluslararası turizm grubunun gözü İstanbul ve Anadolu’daki uygun yatırımlarda.

Öyle ki 2013 sonuna kadar sadece İstanbul’da yabancı zincirlere ait yaklaşık 30 markanın otel sayısının 70’i aşacağı bekleniyor. Bazıları tamamlanmak üzere olan bazıları da proje aşamasında olan yatmmlarla şu anda yılda 10 milyon kişiyi ağırlayabilen İstanbul’da yatak kapasitesinin de 180 bini aşacağı tahmin ediliyor.

İki katı fazla harcama

Kongre katılımcıları iyi eğitimli, yüksek gelirli, çok harcayan insanlardan oluşuyor. Yapılan araştırmalar, kongre turizminde turist başına düşen harcamanın tatil turizmindeki ortalamanın üç kaü olduğunu gösteriyor. Kıyı turizminde kişi başı 600-700 dolar olan harcama miktan, kongre turizminde 2 bin dolar civannda. Ayrıca kongre turizminin herhangi bir sezona bağlı olmaması turizm sektörü açısından önemli bir avantaj oluşturuyor. Bunlarla birlikte kongre turizminin uluslararası basındaki yankılan da oldukça etkili bir tanıtım biçimi oluşturuyor. Türkiye’nin uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmasının sağladığı reklam değeri 100 milyonlarca dolara karşılık geliyor.

Ekonomiye üç ana katkı

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, kongre ve etkinliklerin ekonomiye üç ana kaynaktan katkı sağladığını söylüyor. İlki bina ve diğer tesis yatırımları, İkincisi yapılan tesislerin işletilmesi, üçüncüsü kongre operasyonları, kongre katılımcı ve ziyaretçilerinin harcamaları şeklinde sıralanıyor. Kongre turizmi ekonomiye sağladığı faydalarla birlikte iş dünyasına da pek çok avantaj sunuyor. Gür’e göre, günümüz iş ve yaşam koşullan içerisinde iş dünyası yetkilileri ve profesyoneller, kendi engellerini aşmak ve daha iyi koşullar sağlamak amacıyla bir araya gelmenin önemini fark ettiler. Bu bağlamda kongre ve fuar gibi etkinlikler, insanlann sosyal kaynaşmasından bilgi paylaşımına, yeni gelişmeler ve teknolojilerle tanışmasından hedef pazarlarla karşılaşmasına kadar birçok olanağı barındırdığından iş dünyası için büyük avantaj sağlıyor.

İSTANBUL’UN KONGRE KARNESİ

-İstanbul 113 etkinlik ile dünya sıralamasında dokuzuncu sırada.

– İstanbul, otellerin doluluk oranlarında Avrupa ülkeleri içinde dördüncü sırada.

– Türkiye 148 bin delege ile dünya kongre pazarında 11. sırada.

– İstanbul’a 2012’de 4.5 milyon turist geldi.

– Kıyı turizminde kişi başı 600-700 dolar olan harcama miktarı, kongre turizminde 2 bin doları buluyor.

DÜNYADA KONGRE TURİZMİ

– Dünya kongre turizmi pazarında yüzde 57’lik pay ile Avrupa başı çekiyor. Avrupa’yı yüzde 20.4 ile ABD takip ediyor. Avrupa pazarında ise Barselona, Viyana, Paris ve Brüksel öne çıkıyor.

– 770 milyar doları bulan dünya turizm gelirinde kongre turizminin payı 250 milyar dolar civarında.

– Uluslararası Dernekler Birliği’nin (UIA) verilerine göre, her yıl 218 ülkede 9 bine yakın kongre yapılırken 75 milyon kişi kongreler için seyahat ediyor.

– Kongre sayısı bakımından ABD, 300 uluslararası büyük kongre ile ilk sırayı alırken Almanya 280 kongre ile ikinci sırada.

kongre turizmi

Oteller birbirleriyle yarışıyor

İş insanları için otelin fiziki ve teknolojik donanımı çok önemli. Kongre salonu, toplantı öncesi ve sonrası sunulan hizmetlerin kalitesi tercihleri etkiliyor. Bu nedenle Türkiye’nin önemli iş otelleri arasında gösterilen Starlight, Elite VVorld, Renaissance Polat İstanbul birbirinden özel aktiviteler ile iş insanlarının hayatını kolaylaştırıyor…

Yatırım geri dönüş süresinin sezonluk otellere göre daha kısa olduğu kongre turizmi alanında hizmet verecek bir otel projesi için belli kriterlere uymak gerekiyor. Bunun başında kuşkusuz kongre ve toplantılara uygun salonlar geliyor. Büyük kongrelere ev sahipliği yapabilmek için en az 1000 ila 1500 kişi kapasiteli salonlara ihtiyaç duyuluyor. Oda sayısının çokluğu ve teknik donanım da aynı oranda önem taşıyor. Büyük salonların yanında, ufak toplantılar için de yeterli sayıda küçük salonun olması gerekiyor. Kolon-suz büyük salonlar geniş katılımlı kongreler için önemli. Ancak daha küçük etkinlik ve toplantılar için salonların bölünebilme özelliginin olması ve bu salonlan destekleyecek lojistik imkanların bulunması gerekiyor. İş insanlarının taleplerine uygun konfor ve teknolojiyi birleştiren odalar, yorucu toplantıların ardından katılımcıların stres atmalarını sağlayan spa ve sağlık merkezleri, gelir seviyesi yüksek bu konuklara farklı konseptlerde restoranlar da yatırımın olmazsa olmaz kalemleri arasında yer alıyor. Kuşkusuz başanlı bir kongre oteli olmak için otelin katılımcılara sağladığı teknolojik donanımlar da önemli. Normal turizme oranla üç kat getirisi olan kongre turizmi, ağırladığı konuklar açısından, sosyal statüsü ve gelir düzeyi yüksek eğitimli bir tabakaya hitap ediyor. Dolayısıyla otel yönetiminin bu tarz organizasyonlarda, katılımcılarının yalnızca konferans salonlarından değil, otelin tüm diğer faaliyet alanlarından da yararlanmak isteyeceklerini düşünmesi gerekiyor.

Yılda 200 organizasyon

Business oteller denilince akla ilk olarak Hilton, Ritz Car-lton, Four Seasons, Çırağan Pa-lace Kempinski, Swissotel The Bosphorus, Mövenpick İstanbul gibi sektörde rüşdünü ispatlamış ve markalaşmış oteller geliyor. Ancak portföy çok daha geniş. Sadece iş ve toplantı oteli konsepti ile kurulmuş otel yatırımları da karşımıza çıkıyor. Elite World, Point Hotel İstanbul, Starlight Convention Çenter, Vo-gue Hotel ilk anda karşımıza çıkan yatırımlar…

Polat Holding’in yatırımı Renaissance Polat İstanbul, yılda ortalama 200 organizasyon gerçekleştiriyor. 12 toplantı salonunda 1500 kişiyi ağırlayabiliyor. Renaissance Polat İstanbul Satış ve Pazarlama Müdürü Elif Yenidoğan “Bir business cen-ter’ımız mevcut. İş insanları burada sekreterlik hizmeti alabiliyorlar. Özel club katımız ve club lounge’mız var. Bu katlarda konaklayan iş insanları resepsiyon hizmetlerini bile ayrı bir bölümden alıyorlar. Navigator birimimiz ile İstanbul ve Türkiye’de öğrenmek istedikleri tüm bilgilere ulaşabiliyorlar” diyor.

Antalya’da Starlight etkisi

“Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler, fınans çevrelerince verilen not artışları, yatırımları Türkiye’ye yöneltti. Ayrıca THY’nin atağı, İstanbul’u bir çekim merkezine dönüştürdü. Her iki faktör de gezgin iş insanlarının, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye yaptıkları seyahatleri artırdı” diyor Starlight Convention Çenter Satış- Pazarlama Müdürü Mehmet Gülova. Kendi otellerine referans vererek Antalya’da büyük bir boşluğu doldurduklarını belirtiyor. Antalya’da yer alan Starlight Kongre Merkezi 4 bin 500 kişilik kapasitesi ile yılda 40 civarında organizasyona ev sahipliği yapıyor. Özellikle yurt-dışından çokuluslu şirketlerin organizasyonlarını ağırlıyor. Büyük kongrelere ev sahipliği yapan otel, 1175 metrekare giriş fuaye, 1300 metrekare üst fuayesi ile toplamda 9 bin 500 metrekarelik ferah alanları, kongre stand alanı, kayıt alma alanı ve sergi alanı gibi çok amaçlı kullanıma sahip bulunuyor.

Iş ve tatil bir arada

Ekonomi geliştikçe ve bireylerin satın alma gücü arttıkça buna bağlı olarak şirketler de çalışanlara motivasyon olması için yıllık değerlendirmelerini ve iş buluşmalannı otellerde gerçekleştiriyorlar. Farklı otellerden farklı milletlerden değerlendirmeler yapılıyor, iş ve motivasyon bir arada oluyor. Vogue Hotel Bodrum, “Bussines Resort” konseptinde yazın sıcak aylan dışında konuklann iş ve tatil konsep-tini sunuyor. Yılda yüzde 60 büyük organizasyonlar yapıyor. Dört farklı toplantı salonu bussines resort konsepti konuklara hizmet sağlıyor. Vogue Bodrum Genel Müdürü Mert Bölükbaşı, “Türkiye’de konaklama sektöründe ilk 10’da olmaya devam ediyoruz, hatta ilk beşe oynuyoruz. Büyümeye devam edeceğiz. Bodrum’un business otel konsepti ihtiyacına cevap veriyoruz” diyor.

Dört otel ile hizmet veriyor

Elite VVörld, dört otel yatın-mıyla sektörde faaliyet gösteriyor. Elit VVörld İstanbul Hotel’de toplam 1200 kişi kapasiteli dokuz ayn salon, Elite World Presti-ge Hotel’de toplam 480 kişi kapasiteli dört ayn salon, Elite VVörld Van Hotel’de toplam 1200 kişi kapasiteli yedi ayn salon bulunuyor. Bu yıl Aralık ayında Florya’da hizmete açılacak Elite VVörld Business Hotel ise toplam 2 bin 500 kişi kapasiteli, 12 ayn toplantı salonu ile hizmet verecek. Elit Wor-ld Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, “Turizm dünyada büyüyor. Biz de buna istinaden İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde yeni otel yatmmlanna devam edeceğiz. Kongre ve toplantı turizmini hedeflediğimiz için öncelikle şehir otelciliğinde büyümeye odaklandık. Ancak önümüzdeki yıllarda Ege Bölgesi’nin turizm merkezlerinde de yeni yatınmlar yaparak markalaşma sürecine devam etmeyi hedefliyoruz” diyor.

BAŞKA KİMLER VAR?

– Kongre oteli olarak faaliyetini sürdüren Point Otel Barbaros, “Art Tech” konseptiyle misafirlerini ağırlıyor. Bu konseptte çağdaş sanat ve iç mimari ile son teknolojik yenilikler otel bünyesinde harmanlanıyor.

– Hilton İstanbul ve Conrad İstanbul ise otellerdeki sağlık kulüpleriyle kongre katılımcılarının günlük streslerini spor yaparak atmalarına yardımcı oluyor. Tenis kortu vejogging parkuru iş insanlarının tercihi oluyor.

– Günün önemli bir kısmını toplantılarda geçiren ve kendine ayıracak zamanı kısıtlı iş insanlarına yönelik farklı servisler veren otellerden biri de Wow Hotels&Convention Çenter. Tesiste tam kapsamlı bir sağlık kulübü, kapalı yüzme havuzu, sauna, Türk hamamı, fitness çenter, masaj ve bakım seçenekleri bulunuyor.

– VVyndham Kalamış da yüksek teknoloji ve ekipmanlarla donatılmış, modern ve şık çizgilerle tasarlanan 14 adet toplantı salonu, 300 ve 600 kişilik sütunsuz balo salonu ile hizmet veriyor.

Turizm sektörüne yatırım yapacak girişimciler kongre turizmini değerlendirebilir. Yatırım sermayesi çok olan kongre turizmi çok para kazandıracak iş fikirleri arasında ilk sıralarda olduğu aşikardır.

Haber: Esra Kızıltan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu